Μεγάλη πυρκαγιά χθες το βράδυ στο Βυζάρι

Εκτύπωση

Μεγάλη πυρκαγιά χθες το βράδυ στο Βυζάρι

Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Εξετάζεται το ενδεχόμενο της εμπρηστικής ενέργειας


11/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη
 

Παρανάλωμα του πυρρός έγινε χθες το βράδυ ένα τμήμα της περιοχής Βυζάρι του δήμου Κουρητών ανατολικά του Ρεθύμνου.
Στις 9 περίπου το βράδυ στην Π.Υ. σήμανε συναγερμός και άμεσα στην περιοχή έσπευσαν 10 οχήματα με 22 άνδρες καθώς και το πεζοπόρο τμήμα από το Ηράκλειο προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο και να κατασβέσουν την πυρκαγιά, η οποία δυστυχώς είχε πάρει διαστάσεις .
Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες τα ξημερώματα κατάσβεσαν
την πυρκαγιά , αφού νωρίτερα είχε κάνει στάχτη στο πέρασμά της 100 στρέμματα αγροτικής έκτασης και 1000 χορτολιβαδικής.

"Δεν κινδύνεψαν σπίτια στην χθεσινή πυρκαγιά ακριβώς γιατί ήταν άμεση η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από την πυροσβεστική υπηρεσία. Οι άνδρες της υπηρεσίας βρίσκονταν επί ποδός , περιφρουρώντας τις κατοικίες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά κατοικημένες περιοχές", ανέφερε ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας στο νομό Ρεθύμνου, Αντώνης Μπαγιαρτάκης.
Σημαντική ωστόσο ήταν η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες οι κάτοικοι της περιοχής , αλλά και ειδικότερα ο δήμος Κουρητών που με κάθε μέσω βοηθούσαν στο έργο της πυρόσβεσης, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

"Οι κάτοικοι βοήθησαν ,ειδοποίησαν άμεσα τις αρχές ,αλλά όταν είναι νύχτα που δεν είναι δυνατό να κινηθούν τα εναέρια μέσα ,τότε υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα", τόνισε ο κ. Μπαγιαρτάκης.

Τα αίτια που προκάλεσαν τη καταστροφική αυτή
πυρκαγιά , ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Ρεθύμνου.
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της υπηρεσίας εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, καθώς το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μπαράζ πυρκαγιών σε διάφορα σημεία του νομού και κυρίως νυχτερινές ώρες.

Εντομεταξύ σε επιφυλακή βρίσκεται και σήμερα ο κρατικός μηχανισμός αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κρήτη ,καθώς η γραμματεία πολιτικής προστασίας θεωρεί πολύ ψηλή με βαθμό επικινδυνότητας "4", την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς στους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου λόγω των ισχυρών ανέμων.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία