ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 2o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΩΝ

Εκτύπωση

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 2o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΩΝ

Ολοκληρώθηκαν χτες οι τριήμερες εργασίες του 2ου Συνεδρίου Αποδήμων Ρεθεμνιωτών, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου οι Απόδημοι έγιναν δεκτοί στο Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου τους καλωσόρισε ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι Αντινομάρχες και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι. Στη συνέχεια ακολούθησε κρητική βραδιά με παραδοσιακή μουσική σε κέντρο της ενδοχώρας.
Το Σάββατο το πρωί στο ξενοδοχείο "Πόρτο Ρέθυμνο" ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου "Κοινότητα Αποδήμων Ρεθεμνιωτών & Τοπική Κοινωνία Προοπτική Συνεργασίας και Δεσμοί Ενότητας", που τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποιτων τοπικών αρχών και απόδημοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στο καλωσόρισμά του ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, τόνισε τα εξής:
"Επανειλημμένα ως Νομαρχιακή Αρχή έχουμε εκφράσει τη στάση μας απέναντι στο απόδημο στοιχείο του τόπου μας, όπου και αν αυτό βρίσκεται. Αυτή είναι μία και αδιαπραγμάτευτη. Οι Απόδημοι Ρεθεμνιώτες είναι και θα είναι κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και του τόπου μας. Κομμάτι όχι του παρελθόντος αλλά του παρόντος και πολύ περισσότερο του μέλλοντός μας. Η αγάπη τους για τον τόπο μας είναι δεδομένη και ίσως πιο έκδηλη γιατί συνοδεύεται από τη νοσταλγία και το νόστο. Συναισθήματα που δικαιολογημένα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες "πονούν" τον τόπο μας περισσότερο και από εμάς που κατοικούμε και ζούμε σε αυτόν.

Θέλουμε και οφείλουμε για το καλό του Νομού μας να διατηρούμε άρρηκτες σχέσεις με το απόδημο στοιχείο, που έχει μέχρι σήμερα αποδείξει πόσο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και στην εξεύρεση λύσεων σε χρονίζοντα προβλήματα. Όλοι εσείς πρέπει να είστε κοινωνοί των τοπικών ζητημάτων αλλά και συμμέτοχοι στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Μόνο τότε, έχοντας ενημέρωση και βήμα διαλόγου, θα μπορέσετε από την πλευρά σας να εκφράσετε προβληματισμούς και απόψεις, και να προβείτε σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. 
Για αυτό και η Νομαρχιακή Αρχή θέλοντας να καθιερώσει το δίαυλο αυτό επικοινωνίας μαζί σας έχει εδώ και 7 χρόνια δημιουργήσει τον Τομέα Αποδήμων & Νέας Γενιάς και σε ετήσια βάση σας ενημερώνει τα τεκταινόμενα στο Νομό, διοργανώνοντας συνάντηση Αποδήμων Ρεθεμνιωτών στην Αθήνα. Επειδή όμως οι Απόδημοι Ρεθεμνιώτες είναι παντού και όχι μόνο εντός των τειχών της Αττικής, χρησιμοποιούμε και την τεχνολογία για να έρθουμε πιο κοντά τους συντοπίτες μας που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλες τις ηπείρους. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την κατασκευή μιας ειδικής ενότητας για τους Αποδήμους εντός της ιστοσελίδας της Νομαρχίας (www.nar.gr) με χρήσιμο πληροφοριακό υλικό, την οποία και σκοπεύουμε να εμπλουτίζουμε συνεχώς αξιοποιώντας τις δικές σας προτάσεις.
Το 2ο Συνέδριο Αποδήμων Ρεθεμνιωτών, που ξεκινά σήμερα, έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Να αναδείξει τη συμβολή των Αποδήμων στην προώθηση του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στην εν γένει αναπτυξιακή προοπτική του Νομού".

Στη συνέχεια έκαναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Ηλίας Λαμπίρης και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Μαρινάκης. Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν η Βουλευτής Ρεθύμνου, κα Όλγα Κεφαλογιάννη και η Νομάρχης Ηρακλείου, κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Η Πρώτη Ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο "Απόδημοι & Τουριστική Ανάπτυξη" ξεκίνησε με την εισήγηση της κας Αικατερίνης Περλεπέ - Σηφουνάκη, Βουλευτού Μέλους ειδικής μόνιμης επιτροπής απόδημου Ελληνισμού της Βουλής. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Αεράκης, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα "Πολιτισμός & Πολυπολιτισμική κοινωνία". Μετά τις δύο αυτές εισηγήσεις ακολούθησαν τοποθετήσεις των Συνέδρων και εκτενής διάλογος.

Μετά τη μεσημβρινή διακοπή οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με τη θεματική ενότητα "Απόδημοι & Επιχειρηματικότητα". Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα ?Η διείσδυση των Κρητικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, μέσα από την ανάπτυξη των σχέσεων επιχειρηματικότητας Κρητών εξαγωγέων και Κρητών επιχειρηματιών του Απόδημου Ελληνισμού". Η συγκεκριμένη ενότητα έκλεισε με την εισήγηση της κας Ζωής Νόβακ, Γενικής Διευθύντριας της εταιρίας "Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας" , η οποία ανέλυσε το θέμα: "Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας. Ένα εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη και ο ρόλος των Αποδήμων".

Μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησαν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου από το Προεδρείο, που συντόνιζε τις εργασίες του και το οποίο αποτελείτο από τους:

  1. κα Γιάννα Κεφαλογιάννη - Μπιρλιράκη, Αντινομάρχη Ρεθύμνου
  2. κα Ζωή Σιταρένιου - Μπριλλάκη, Αντινομάρχη Ρεθύμνου
  3. κ. Συμεών Γιαννάκη, Γενικό Γραμματέα Νομαρχίας

Οι Απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Διασποράς είναι σύμβουλοι και πρεσβευτές του Ρεθύμνου στις σχέσεις του με τον έξω κόσμο. Ιδιαίτερα σε επίπεδο κοινωνικοοικονομικό στους τομείς του τουρισμού, του διαπολιτισμού, των εμπορικών συναλλαγών και της εξαγωγής της παράδοσής μας, πολιτιστικής αλλά και γαστρονομικής. Για αυτό πρέπει να γίνεται προσπάθεια ώστε η επαφή, η επικοινωνία και η αλληλοπληροφόρηση και η συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων και των φορέων αποδήμων να είναι συνεχής με μέριμνα και των δύο πλευρών.

Στο θέμα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας

Κρίθηκε ότι ο τόπος μας με την είσοδό μας στην Ε.Ε, αλλά και με την υποδοχή μεγάλου αριθμού οικονομικών κυρίως μεταναστών τείνει προς μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Επομένως διαπιστώνεται η ανάγκη χάραξης μιας διαπολιτισμικής πολιτικής που να εξασφαλίζει σε αυτούς που ζουν στον τόπο μας αλλά δεν έχουν τον ίδιο με μας πολιτισμό, όλα όσα εμείς οι Έλληνες ζητούσαμε και μας δόθηκαν όταν λαμβάναμε την απόφαση να μεταναστεύσουμε σε άλλες χώρες.

Στο θέμα του Τουρισμού

Οι Έλληνες του εξωτερικού (άρα και οι Ρεθεμνιώτες) αποτελούν βασικό παράγοντα για τη στήριξη και την ανάπτυξή του τόσο από την πλευρά του επενδυτή ή επιχειρηματία όσο και από την πλευρά του καταναλωτή. Για την αξιοποίηση αυτού του δεδομένου είναι απαραίτητα:

-          Η περαιτέρω ενεργοποίηση του Γραφείου Αποδήμων στη Νομαρχία
-          Η διοργάνωση τακτικών συνεδρίων
-          Η διευκόλυνση αποδήμων επενδυτών από πλευράς πληροφόρησης και γραφειοκρατίας
-          Η διακίνηση διαφημιστικού υλικού μεταξύ των αποδήμων
-          Η δρομολόγηση καραβιού στο Ρέθυμνο
-          Η έμφαση στον θεματικό τουρισμό και όχι μόνο στην ξενοδοχειακή ανάπτυξη

Στα θέματα εξαγωγής

Τόσο προϊόντων πολιτισμού όσο και γαστρονομικής παράδοσης αλλά και γενικότερα προϊόντα βιομηχανίας ή δομικών υλικών στα οποία δραστηριοποιούνται εκατοντάδες κρητικές επιχειρήσεις συμπεραίνεται ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας ντόπιων με απόδημους επιχειρηματίες με την αρωγή των θεσμικών εκπροσώπων των οργανώσεων αποδήμων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί:

-          με ανταλλαγή πληροφοριών
-          ανταλλαγή μητρώων επιχειρηματιών
-          με συμμετοχή αποδήμων στην οργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων
-          με ανταλλαγή οργανωμένων επισκέψεων επιχειρηματιών 

Στη συνέχεια όλοι οι Σύνεδροι περιηγήθηκαν στην Έκθεση τοπικών Προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου. 

Την Κυριακή 9 Αυγούστου οι Απόδημοι ξεναγήθηκαν στην πρώην επαρχία Αμαρίου και συγκεκριμένα στο Φαράγγι της Πατσού και στο Φράγμα των Ποταμών, ενώ το βράδυ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση " Ερωτόκριτος" από το Θέατρο Κρήτης στη Φορτέτζα.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία