Συνάντηση φορέων για τον Βιολογικό Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Συνάντηση τοπικών φορέων με υφυπουργό Οικονομίας για τον Βιολογικό Ρεθύμνου

7/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Αποφασισμένοι να μεταβούν στην Αθήνα και να συναντηθούν με τον αρμόδιο υφυπουργό οικονομικών Αθανάσιο Μπούρα, είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και οι δήμαρχοι Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά.
Η Ρεθεμνιώτικη αντιπροσωπεία θα ζητήσει για πολλοστή φορά την έγκριση διάθεσης των πιστώσεων προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο επέκτασης του βιολογικού.

Ο σχεδιασμός του βιολογικού Ρεθύμνου ήταν μέχρι το 2008, αν σκεφτεί κανείς ότι απαιτούνται και δυο χρόνια περίπου για την υλοποίηση κατασκευής του έργου ,για να δέχεται τα λύματα και των όμορων δήμων Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά, μπορεί να αναλογιστεί κανείς τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τοπικοί παράγοντες, δεδομένου ότι ο βιολογικός του Ρεθύμνου έχει ήδη εξαντλήσει τα όρια του ,με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

"Θα πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της , να δώσει δηλαδή τα χρήματα τα οποία είναι εγκεκριμένα χρόνια τώρα στους εμπλεκόμενους δήμους για να ολοκληρωθεί το έργο. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε "μπλακ άουτ" ,να μην μπορούμε πια να επεξεργαστούμε τα λύμματα ,με όλες τις συνέπειες που θα προκύψουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο περιβάλλον", σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Κώστας Λαμπρινός.

Ο αρμόδιος υφυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ρέθυμνο , είχε δεσμευτεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πιστώσεων.
Μάλιστα σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως σε πρώτη φάση θα διατεθεί το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει δοθεί και το αντίστοιχο κονδύλι. Συνολικά τα εγκεκριμένα χρήματα ανέρχονται στο ποσό των εικοσιτεσσάρων εκατ. Ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν και στους τρεις δήμους.
Βέβαια οι δήμοι Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά δεν μπορούν να προχωρήσουν στην κατασκευή δικτύων ,καθώς δεν θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αν δεν γίνει η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, αφού ουσιαστικά δεν θα υπάρχει αποδέκτης των λυμμάτων.

"Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτά τα εγκεκριμένα χρήματα ,να δοθούν τα χρήματα, άδεια δηλαδή διάθεσης πίστωσης ,αυτό ζητάμε ", ξεκαθαρίζει ο κ. Λαμπρινός.

Εν τω μεταξύ υπήρξε θετική εισήγηση του περιφερειάρχη, ο οποίος ζητάει από το υπουργείο οικονομικών να εγκρίνει την απόφαση της δημοτικής επιχείρησης για αύξηση των πιστώσεων αλλά και τροποποίηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού στη ΣΑΕΠ.

Την ίδια ώρα η λυμματολάσπη από τους διάφορους βιολογικούς καθαρισμούς του νομού, συγκεντρώνεται στην ΔΕΥΑΡ, καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος.

"Παρά τις αυξήσεις στα τιμολόγια, παραμένουν τα χρέη στη ΔΕΥΑΡ" 

Τον περασμένο Απρίλιο η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Ρεθύμνου προχώρησε σε αύξηση του τιμολογίου κοντά στο 6% για όσους χρήστες καταναλώνουν περισσότερα από 50 κυβικά μέτρα και σε αύξηση του πάγιου τέλους του τιμολογίου από 14,18 σε 18 ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει από τα μεγάλα κόστη που έχουν προκύψει. Τέσσερις μήνες μετά, σύμφωνα και με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης ,η ενεργοποίηση αυτή στην πόλη αλλά και στους οικισμούς, είχε σαν αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΡ να καλύπτει πλέον μόνο τα τρέχοντα έξοδα.

"Υπάρχει όμως ένα χρέος προηγούμενο το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθεί , κάνουμε μια προσπάθεια εξυγίανσης σε βάθος χρόνου ,θα δούμε...
Το δικαστήριο για τα άτομα που δουλεύουν στην δημοτική επιχείρηση με σύμβαση είναι στις 17 Νοεμβρίου ,ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου θα δούμε και τι μέτρα θα λάβουμε επιπλέον
", σημειώνει ο κ. Λαμπρινός.

Κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΡ επιβαρύνεται με 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ευρώ περίπου ενώ η δημοτική επιχείρηση έχει χρέη που την ακολουθούν εδώ και χρόνια ύψους 11 εκατ. Ευρώ.
Λόγω λοιπόν των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων της επιχείρησης το διοικητικό συμβούλιο θα προβεί σε μια σειρά μέτρων μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 25 άτομα της επιχείρησης έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη ενώ σύμφωνα και με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, υπάρχει πιθανότητα οι δεκαπέντε ,από αυτούς, να μην συνεχίσουν να εργάζονται στην επιχείρηση.

Η περίοδος που διανύουμε είναι η καλύτερη για την δημοτική επίχειρηση από πλευράς εισπράξεων. Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες, προκειμένου οι υπηρεσίες να οργανωθούν καλύτερα και να πληρώνουν όλοι τα χρέη τους προς την επιχείρηση. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ, αποκλείοντας την δανειοδότηση.

"Εμείς πέρα από το δημότη , ο οποίος είναι και ο πελάτης μας και πληρώνει δεν έχουμε άλλους πόρους δυστυχώς, δηλαδή αν δεν καταφέρουμε να τα βγάλουμε "βόλτα" πάλι ο δημότης θα πληρώσει αυτά τα χρέη, δεν υπάχρει άλλη λύση", ξεκαθαρίζει ο κ. Λαμπρινός.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 19 Μάρ 2018

Αρθρογραφία