Εικόνες ''αλλοφροσύνης'' στο ΙΚΑ Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Εικόνες "αλλοφροσύνης" στο ΙΚΑ Ρεθύμνου

- Έλλειψη γιατρών σε βασικές ειδικότητες στις υγειονομικές υπηρεσίες
-"Αλαλούμ" με τους ασφαλισμένους του τέως ΤΑΞΥ

7/08/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Η λέξη "απαράδεκτη" είναι ίσως λίγη για να περιγράψει κανείς την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Ρέθυμνο, λόγω της έλλειψης γιατρών σε βασικές ειδικότητες.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μόνο δυο παιδίατροι , οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων.
Τον μήνα που διανύουμε όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα, με αποτέλεσμα για τα μικρά παιδιά που πρέπει να κάνουν τα εμβόλια τους σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, να καλείται ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ να συνταγογραφεί τα εμβόλια αυτά.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που υπάρχει και έλλειψη των εμβολίων στην αγορά. Παρόμοια ωστόσο είναι η εικόνα και στο οφθαλμολογικό τμήμα, που υπάρχει μόνο μία γιατρός.

"Η οφθαλμίατρος είναι μια στο ΙΚΑ, τα ραντεβού είναι μονίμως κλεισμένα, δεν υπάρχουν ραντεβού και έχουμε πρόβλημα γιατί αν χρειαστεί κάποιος γυαλιά ή οτιδήποτε άλλο ,δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού και καταφεύγει στους ιδιώτες γιατρούς ", επισημαίνει ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο Ρέθυμνο, Νίκος Βαβουράκης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο ακτινολογικό τμήμα που εδώ και πέντε χρόνια είναι κλειστό , αν και υπάρχουν γιατροί που έχουν καταθέσει αιτήσεις. Όλα αυτά βέβαια κάνουν τους ασφαλισμένους να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς.

"Η εκμετάλλευση από τους ιδιώτες γιατρούς είναι πάρα πολύ μεγάλη ,για παράδειγμα μια ακτινογραφία θώρακος ,η οποία στο κρατικό τιμολόγιο είναι 4 ευρώ ,οι ιδιώτες γιατροί παίρνουν 50 ευρώ, το ίδιο και την επίσκεψη στον παιδίατρο ,στον ενδοκρινολόγο ,στον οφθαλμίατρο κλπ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στην μονάδα του ΙΚΑ ", ξεκαθαρίζει ο κ. Βαβουράκης.

Σε ακόμα δυσμενέστερη κατάσταση από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ είναι οι ασφαλισμένοι τους τέως ΤΑΞΥ , καθώς κανείς γιατρός μέχρι στιγμής δεν μπορεί να τους καλύψει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο νομό Ρεθύμνου είναι 40.000 ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, δηλαδή ο μισός και παραπάνω πληθυσμός.

"Οι μεν μικροβιολογικές εξετάσεις γράφονται από τους γιατρούς που είχαν σύμβαση μέχρι και 31 Αυγούστου και μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι τις εξετάσεις στα ιδιωτικά ιατρεία που γινόταν και πριν. Διάφορες όμως δε εξετάσεις όπως αξονικές, μαγνητικές κλπ. τις γράφουμε εμείς και γίνονται στα κέντρα που έχουν σύμβαση με το ΙΚΑ. Υπάρχει δηλαδή μια ??ανωμαλία?? στην διεκπεραίωση αυτών γιατί πολλές εξετάσεις δεν γίνονται όπως θέλουν οι ιδιώτες γιατροί και έχουμε αυτό το πρόβλημα", σημειώνει ο κ. Βαβουράκης.

Με νέα εγκύκλιο του υπουργείου όσοι γιατροί ενδιαφέρονται να καταθέσουν αίτηση μπορούν μέχρι τις 19 του μήνα. Ωστόσο ο ιατρικός σύλλογος αντιδρά σε αυτή την ενέργεια και σε γενική συνέλευση του κλάδου που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν στην σύναψη σύμβασης ή όχι. Τώρα λόγω της νέας γρίπης, παρά τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, σύμφωνα και με τον διευθυντή, έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία