ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Εκτύπωση

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ.
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Συνεδρίασε την Δευτέρα 3/8 στη Νομαρχία Χανίων το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας. Παρόντες ήταν ο Νομάρχης Χανίων, κος Αρχοντάκης Γρηγόρης, ο Νομάρχης Ρεθύμνης, κος Παπαδάκης Γεώργιος, η Νομάρχης Ηρακλείου, κα Σχοιναράκη-Ηλιάκη Ευαγγελία, ο Νομάρχης Λασιθίου, κος Αναστασάκης Σήφης, ο εκπρόσωπος του ΤΕΙ Κρήτης Καθηγητής του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, κος Φραγκιαδάκης Γιώργος, η Αντινομάρχης Ρεθύμνου κα Σιταρένιου Μπριλάκη Ζωή, η διευθύντρια της εταιρείας, κα Νόβακ Ζωή, ο π. Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, κος Κατσαρός Νίκος και ο Πρόεδρος του Δικτύου «Κρητικής Γαστρονομίας», κος Αποστολάκης Γιάννης.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης επιλύθηκαν διαδικαστικά και λειτουργικά θέματα, οριστικοποιήθηκε η δομή που θα έχει η εταιρεία και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματά της.
Μετά από παραγωγικό διάλογο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα παρακάτω:

1)Επελέγη το λογότυπο της εταιρείας. 

2)Εγκρίθηκε η πρακτική άσκηση του φοιτητή Heiner Mayer Kaibitsch από το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Σπουδών της Ιταλίας. Ο κος Kaibitsch θα φιλοξενηθεί στο κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ, αγροτουριστική επιχείρηση της ΑΜΑΡΙ Α.Ε. στη Σχολή Ασωμάτων, και το θέμα της πρακτικής του άσκησης θα είναι «Από τον γαστρονομικό τουρισμό στην δημιουργία μιας βιώσιμης κοινότητας. Προσεγγίζοντας ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης στην επαρχία Αμαρίου».

3)Εγκρίθηκε η μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο κτήριο του Κέντρου Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, στην οδό Κριτοβουλίδου 15-17 στο Ρέθυμνο.

4)Μετά την εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης βιογραφικών, επελέγη για την θέση του Υπεύθυνου του Τμήματος Πιστοποίησης της εταιρείας, ο κος Χηνιάδης Φαίδων, γεωπόνος-ζωοτέχνης (MSc in Agricultural Engineering),  

5)Αναφορικά με την λειτουργία του Τμήματος Πιστοποίησης, θα επιδιωχθεί η συνεργασία με φορείς οι οποίοι ήδη διαθέτουν Σήματα πιστοποίησης χώρων εστίασης, καθώς και με συλλόγους εστιατόρων, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας και για την τελική οριστικοποίηση των προδιαγραφών για το Σήμα του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας.

6)Αποφασίστηκε ότι η δομή της εταιρείας θα είναι η εξής: Εσωτερικά της εταιρείας θα λειτουργεί το Τμήμα Προβολής, το οποίο θα ασχοληθεί με την προβολή της Κρητικής Διατροφής, των τοπικών προϊόντων και των πιστοποιημένων εστιατορίων, καθώς και το Τμήμα Πιστοποίησης που θα αναλάβει την απόδοση του Σήματος Κρητικής Κουζίνας της εταιρείας σε χώρους εστίασης. Επίσης, στα πλαίσια του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα αναλάβουν την υλοποίηση μιας σειράς από παρεμβάσεις πάνω στους στρατηγικούς άξονες που είχε αποφασιστεί ότι θα κινηθεί η εταιρεία κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Οι άξονες αυτοί είναι (1) Η τοπική γαστρονομική παράδοση (προβολή της Κρητικής Διατροφής ως τρόπου ζωής), (2) η υγεία (σύνδεση της Κρητικής Διατροφής με την βελτίωση της υγείας), (3) τα τοπικά προϊόντα (στήριξη για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής), (4) το περιβάλλον (προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» του νησιού), (5) τον πολιτισμό (σύνδεση της Κρητικής Διατροφής με τον πολιτισμό μας), (6) τον τουρισμό (προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού). Οι παρεμβάσεις αυτές θα αποφασίζονται σε επίπεδο Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας και θα υλοποιούνται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και άλλους φορείς.

7)Επίσης εγκρίθηκε η εισήγηση του Νομάρχη Χανίων, κου Γρηγόρη Αρχοντάκη, για την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης μαγείρων και σεφ πάνω στην Κρητική Κουζίνα.  Σε κάθε Νομό θα επιδιωχθεί η συνεργασία με κάποιους μαγείρους ή σεφ, μεμονωμένους ή μέλη άλλων φορέων που έχουν σαν στόχο τους την προβολή της Κρητικής Διατροφής, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους εκπαιδευτές αυτών των εξειδικευμένων προγραμμάτων. Η υλοποίησή τους θα έχει «κυλιόμενο» χαρακτήρα, δηλαδή οι επισκέψεις και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται διαδοχικά σε όλη την Κρήτη, μοιράζοντας τις ημέρες ανάμεσα στους τέσσερις Νομούς. Στόχος είναι οι επαγγελματίες που θα έρχονται εδώ να μαθαίνουν για την σημασία της Κρητικής Διατροφής και να εξοικειώνονται με τις τοπικές συνταγές και την χρήση των τοπικών προϊόντων στην κουζίνα - κυρίως του ελαιολάδου. Κρίνεται ότι η γνωριμία και εξοικείωση αυτής της κατηγορίας επαγγελματιών με το διατροφικό μας πρότυπο και τα προϊόντα μας θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς επιστρέφοντας στις χώρες τους θα λειτουργούν ως διαφημιστές μας, αλλά και ως σημεία επαφής μας με τους ανθρώπους και τους επιχειρηματίες της περιοχής τους. Στο προσεχές διάστημα θα διερευνηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα είναι δυνατή η υλοποίηση αυτών τον προγραμμάτων.

8)Αποφασίστηκε ότι με πρωτοβουλία του εκάστοτε Νομάρχη, σε κάθε νομό θα οργανωθούν διμερείς συναντήσεις με φορείς και ομάδες επιχειρήσεων για την εύρεση κοινών πεδίων δράσης και την διερεύνηση των υπαρχόντων προοπτικών συνεργασίας. Αφού αυτές ολοκληρωθούν, οι τέσσερις Νομάρχες μαζί, στα πλαίσια του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, θα οργανώσουν μια σειρά συναντήσεων με στόχο την οριστικοποίηση κάποιων προτάσεων και την δημιουργία ενός σχεδίου δράσης γύρω απ? την Κρητική Διατροφή και τα τοπικά προϊόντα. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η λήψη συλλογικών αποφάσεων από Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, φορείς και επιχειρήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτός ο τομέας στην Κρήτη.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία