Προβληματισμός για τις Δηλώσεις των Κινέζων από το Δήμο Λάμπης

Εκτύπωση

Δημοτική Παράταξη

Δήμου Λάμπης

«Νέα Προοπτική»

 

ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Μετά το πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο  Ρεθύμνου στο οποίο συζητήθηκε διεξοδικά το γνωστό ως θέμα :  «Λιμάνι του Νότου», και αφού παρουσιάστηκαν οι θέσεις της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αλλά και εκπροσώπων του Δήμου Λάμπης, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση που το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου ομόφωνα πήρε απόφαση κατά της δημιουργίας ενός διαμετακομιστικού  λιμανιού ανατολικά της Αγίας Γαλήνης.

Αυτή η απόφαση ήρθε σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λάμπης, αλλά και του βροντερού όχι που ακούστηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, στην ίδια περιοχή, παρουσία των θεσμικών φορέων του Νομού Ρεθύμνου.

Επίσης με ιδιαίτερη  χαρά ακούσαμε  το Δήμαρχο Κουρητών να τάσσεται και αυτός κατά ενός τέτοιου έργου που θα δημιουργούσε, πέραν των άλλων, ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον.

Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τον κυρίαρχο λόγο για θέματα που αφορούν  το περιβάλλον, την τοπική οικονομία αλλά και γενικότερα την προοπτική ενός τόπου.

Αυτό όμως που  μας προβληματίζει είναι ότι κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Χον Ζιντάο και αφού επισφραγίστηκε η συμφωνία της παραχώρησης του Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά, στον Κινεζικό όμιλο Cosco,  αναφέρθηκαν  δηλώσεις που φανερώνουν την επιθυμία  διεύρυνσης  της Κινεζικής διείσδυσης στα λιμάνια της χώρας.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ομίλου Cosco  Cpt Wei  Jialu δήλωσε ότι  ο όμιλος θέλει  να βοηθήσει (!) τη χώρα μας να γίνει βασική πύλη του διαμετακομιστικού εμπορίου για την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια  με την Άπω Ανατολή.

Δηλαδή τελικός στόχος της Cosco είναι  να δημιουργήσει, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, ένα δίκτυο λιμένων στην περιοχή, από τα οποία θα διακινούνται τα φορτία από την Άπω Ανατολή.

Δεν γνωρίζουμε αν το πολυσυζητημένο Λιμάνι του Νότου  συνδέεται με την σημερινή επίσκεψη αξιωματούχων Κινέζων στην  Κρήτη, αλλά πολύ φοβόμαστε  πως το θέμα δεν έκλεισε.

Το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΛΗ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κυβερνητικά στελέχη, διαμηνύουν παντού ότι  ένα διαμετακομιστικό λιμάνι δεν πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή, αν δεν συναινέσουν οι τοπικές κοινωνίες, δεν μας πείθει απόλυτα.

 Ας έχουμε το νου μας όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί και θεσμικοί φορείς, γιατί όπως λέει μια Κινέζικη παροιμία: «ένας θα πει ψέμα, δέκα θα το επαναλάβουν ως αλήθεια»

                                                          Σπήλι 26-11-08

 

 

                                                                                      Γιώργος Κοτζανάκης

                                                                                      Δημήτρης Δουλγεράκης

                                                                                      Νίκος Καλιτσουνάκης

                                                                                      Μιχάλης Μαυροτσουπάκης

                                                                                      Γιάννης Πιπεράκης

                                                                                      Γιωργία Τζανακάκη

                                                  

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία