Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου "Απόλλων"

Εκτύπωση


Εντυπωσιασμένο
κοιτάζει ένα μικρό παιδί
μία από τις μνημειακές ελιές
 στην Κάν
τανο
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΝΕΡΑΤΟΥ «ΑΠΟΛΛΩΝ»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 02/08/09 στην Κάνδανο Χανίων η 3η συνάντηση εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων με θέμα τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης. Στην πρωτοβουλία μετέχουν τώρα 47 πολιτιστικοί  σύλλογοι, πολλοί εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση και άλλοι έστειλαν χαιρετισμό. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων επισκέφθηκαν αρχαία ελαιόδεντρα της περιοχής του Σελίνου (Κακοδίκι, Πλεμενιανά) που όπως διαπίστωσαν αποτελεί πάρκο μνημειακών ελαιόδεντρων.

Στη συνέχεια έγινε η  συνάντηση των εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων στην αίθουσα του Δημαρχείου Καντάνου. Πήραν ακόμα μέρος το πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, το επιστημονικό επιτελείο της Σχολής Τεχνολογίας ? Γεωπονίας και ο σκηνοθέτης Μανώλης Τσελεντάκης που θα δημιουργήσει καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ με το οποίο θα παρουσιάζονται τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καντάνου κ. Δασκαλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση έγινε αναφορά σε δράσεις που έχουν μέχρι τώρα αναπτυχθεί σχετικά με τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης, όπως αυτή του ΣΕΔΗΚ. Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων είπαν ότι όσα γίνονται για τη διάσωση των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων συμβάλουν στη σημαντική αυτή υπόθεση. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, επεσήμαναν οι εκπρόσωποι τους, έχουν τη δική τους οντότητα και συμβάλουν ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες, διότι μόνο αυτές γνωρίζουν πού υπάρχουν παλιά ελαιόδεντρα. Επίσης έχουν το δικό τους σχεδιασμό για τη σωτηρία και την ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού. Άλλωστε με εκτενή δημοσιεύματα του, ήδη ο διεθνής Τύπος, παρουσιάζει την πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης,
ο καθηγητής του Ιδρύματος Δημήτρης Λιονάκης
και ο σκηνοθέτης Μανώλης Τσελεντάκης
σε ένα από τους μνημειακούς ελαιώνες της Κρήτης
της Κρήτης.

Επισημαίνεται ακόμα ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται από το συγκλονιστικό, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν, θέμα των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης που αποδίδουν ακόμα τους καρπούς τους στην ανθρωπότητα.   Έλληνες και ξένοι γλύπτες εξέφρασαν την πρόθεση τους για μια νέα, εικαστικού χαρακτήρα διοργάνωση. Σύμφωνα με την εικαστικό Στέλλα Μπολωνάκη στη διοργάνωση  θα πάρουν μέρος καλλιτέχνες από διάφορα σημεία του κόσμου που θα δημιουργήσουν με θέμα τις αρχαίες ελιές της Κρήτης.

                                             «Μας περιμένει πολλή δουλειά!»

Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων είπαν χαρακτηριστικά ότι τους περιμένει πολλή δουλειά, καθώς χρειάζεται να εντοπίσουν ο καθένας στο χωριό του τα ιστορικά ελαιόδεντρα, να τα καταγράψουν και να ενημερώσουν σχετικά το ΤΕΙ Κρήτης για τον προσδιορισμό της ηλικίας των δέντρων αυτών.

Σε κάθε νομό δημιουργείται τώρα ένας «πυρήνας» πολιτιστικών συλλόγων, ο οποίος θα συντονίζει τις ενέργειες. Αυτοί οι πολιτιστικοί σύλλογοι - πυρήνες,  θα αποτελούν το κεντρικό συντονιστικό όργανο σε επίπεδο Κρήτης. Έτσι, γίνεται η αρχή για τη δημιουργία του δικτύου πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης.

Όπως ειπώθηκε, η επόμενη συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων σε επίπεδο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στο νομό Λασιθίου μέσα στο Σεπτέμβριο. Εκεί οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα στοιχεία από τα ελαιόδεντρα που θα έχουν καταγράψει μέχρι τώρα. Προγραμματίζεται ακόμα μία συνάντηση σε επίπεδο νομού Ηρακλείου στο Ζαρό, στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων
δημιουργούν «ασπίδα προστασίας»
γύρω από τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης.
Στη συνάντηση τους οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων ενέκριναν κείμενο το οποίο θα καταθέσουν στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης από την οποία θα ζητήσουν να συμπαρασταθεί στο έργο διάσωσης των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού. Ήδη τις ευλογίες του στους πολιτιστικούς συλλόγους έχει δώσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Να σημειωθεί ότι στην εκκλησιαστική και τη μοναστηριακή περιουσία υπάρχουν πολλά αρχαία και ιστορικά δέντρα.

                                        Πολιτιστικοί σύλλογοι

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι που μετέχουν στην πρωτοβουλία είναι:

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Φουρνέ, Κακοδικίου, Κλεμενιανών, Κανδάνου, Πολιτιστικός ? Παραδοσιακός Σύλλογος Σελίνου (Παλαιόχωρα), Στύλου, Βατολάκκου, ΄Άστρικα, Πανεθήμου, Δελιανών, Μεσκλών, Δρακώνας, Ανατολικού Σελίνου «Το Ψηλάφι», Κυρίων και Δεσποινίδων Αγίας Τριάδος Ραβδούχος.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Σελλιών Φοίνικα, Αμαριωτών Ρεθύμνου, Αποδούλου, Βυζαρίου, Μοναστηρακίου, Ρεθύμνου, Μέρωνα, Καλογέρου Αμαρίου.

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ζαρού, Μαράθου, Σίβα Μεσαράς, Εμπάρου, Βενεράτου, Αυγενικής, Δαφνών, Σίβα Μαλεβυζίου, Άνω Ασιτών, Αγιών Παρασκιών, Κερατόκαμπου, Άνω Βιάννου, Θραψανού, Ινίου- Μοναστηρακίου, Λουτρακίου, Πεύκου Βιάννου, Αλαγνίου, Απανταχού Χονδριαγιαννών «Το Κεφάλι», Αμαρίου Βιάννου, Κερασίων, Περιβαλλοντική Κίνηση Βιάννου.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Καβουσίου, Αγίου Γεωργίου Σητείας και Κριτζά.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία