Σύσκεψη για τους Aγώνες Special Olympics

Εκτύπωση

Σύσκεψη για τους Aγώνες Special Olympics
Δύο χιλιάδες συμμετέχοντες στους Αγώνες Special Olympics 2011 θα φιλοξενήσει η Κρήτη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πόλις-Αμφιτρύων» (Host Town Program) που θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από σύναψη ειδικού Μνημονίου και η σχετική εκδήλωση που αφορά τη συμμετοχή της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Galaxy.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, όπου παρουσία του καθώς και του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ.Σεραφείμ Τσόκα και των τοπικών φορέων του νησιού, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, κα Γιάννα Δεσποτοπούλου και οι αντιπρόσωποι των ξενοδόχων της Κρήτης, έδωσαν τα χέρια για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος -Πόλις-Αμφιτρύων...

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκας, ενώ το -παρών- έδωσαν οι βουλευτές της  ΝΔ κκ Μανόλης Κεφαλογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Μπαντουβάς, ο Νομάρχης Ρεθύμνης κ. Γιώργος Παπαδάκης Αντινομάρχες από τους άλλους Νομούς, οι Πρόεδροι των ΤΕΔΚ, Δήμαρχοι και επιχειρηματίες.

Καλωσορίζοντας τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, τους Βουλευτές, τους Νομάρχες, τους Δημάρχους και όλους τους παρευρισκόμενους, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας επεσήμανε μεταξύ άλλων :

Είναι σίγουρο, ότι το νησί μας, ο τόπος του Ξένιου Δία θα έχει ξεχωριστή συμμετοχή σε αυτήν την οργάνωση αφού η Κρήτη όπως είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη συνάντηση μας θα φιλοξενήσει 2000 αθλητές.

Ο σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι ιερός και απαιτείται η συμμετοχή όλων μας, προκειμένου η επιτυχία της διοργάνωσης να θεωρηθεί δεδομένη.

Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ να συμμετάσχομε όλοι ενεργά στο   πρόγραμμα «Πόλις-Αμφιτρύων» και να αποδείξομε, πως ο Ξένιος Ζεύς ζει για πάντα στην Κρήτη.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πλακιωτάκης στον χαιρετισμό του μετέφερε την «ολόθερμη στήριξη του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, που λόγω της έκτακτης συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί»
και επίσης τόνισε: «Τα άτομα με ειδικές ικανότητες είναι πρότυπα ζωής. Με την καθημερινή τους στάση αποτελούν έμπνευση για όλους μας. Η Ελλάδα θα διοργανώσει έναν κορυφαίο αθλητικό θεσμό και η χαρά μου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη που η ιδιαίτερη πατρίδα μου συμμετέχει ενεργά. Η Κρήτη αγκαλιάζει θερμά τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες».

Η κα Δεσποτοπούλου ευχαρίστησε όλους όσοι στέκονται αρωγοί στο πρόγραμμα και ιδιαίτερα τις εθελοντικές οργανώσεις αφού, όπως εξήγησε  «... ως μέγεθος η διοργάνωση είναι τα 3/4 των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ο προϋπολογισμός μας είναι μόλις το 3% των χρημάτων που επισήμως δαπανήθηκαν για τους Αγώνες της Αθήνας. Δεν αντέχει η Ελλάδα - ειδικά σ? αυτήν την περίοδο- να πληρώσει κι άλλα χρήματα, γι αυτό ζητάμε τη βοήθεια όλων σας στη φιλοξενία των παιδιών μας».
Κατά την ομιλία της, η κα. Δεσποτοπούλου παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα και μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι Αγώνες Special Olympics που θα διοργανώσει η Αθήνα είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του 2011, αφού εκείνη τη χρονιά δεν υπάρχει διοργάνωση αντίστοιχου βεληνεκούς. Μέσα σε τρεις μήνες έχουμε 7.500 αιτήσεις από εθελοντές, με πρώτο απ΄όλους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στο πρόγραμμα Πόλις-Αμφιτρύων, έχουμε ως στόχο να μεταφέρουμε μέσα σε μία ημέρα 10.000 συμμετέχοντες από το Ελευθέριος Βενιζέλος σε 80 πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Συυμμετέχουν και οι 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας, αλλά και η Κύπρος. σε κάθε νομό θα δημιουργηθείτοπική επιτροπή, που θα συνεργάζεται με την οργανωτική τόσο για τη διαμονή των παιδιών, όσο και τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουν, όπως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις»

Οι πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεσμεύονται για τη διαμονή, τη διατροφή και την απασχόληση αθλητών και προπονητών στο διάστημα 20 έως 24 Ιουνίου 2011, ακριβώς πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων (25/6/2009). Το "Host Town Program" εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία στους προηγούμενους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics (Δουβλίνο 2003, Σανγκάη 2007) και προσβλέπει στη σύνδεση αθλητών και συνοδών με τον Ελληνικό Πολιτισμό, την προσαρμογή τους στο καινούργιο περιβάλλον, αλλά και την ενημέρωση των κατοίκων της συμμετέχουσας πόλης για τις δεξιότητες και ικανότητες των Ατόμων με Διανοητική Αναπηρία. Τη δέσμευσή τους να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Πόλις-Αμφιτρύων» έχουν ήδη καταθέσει η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κατερίνη, τα Ιόνια Νησιά, η Καστοριά, η Σκιάθος, η Πάτρα, η Αρχαία Ολυμπία, η Ναύπακτος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Ρόδος αλλά και η Κύπρος, καλύπτοντας περίπου 7.500 αθλητές και συνοδούς, δηλαδή το 75% των συνολικά 10.000 που αναμένεται να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2011. Στους Αγώνες θα συμμετάσχουν 7.500 αθλητές και 2.500 προπονητές από 185 χώρες, 3.000 κριτές/διαιτητές, 40.000 μέλη των οικογενειών των αθλητών, 25.000 εθελοντές, ενώ τη διοργάνωση θα καλύψουν 3.000 δημοσιογράφοι απ΄ όλο τον κόσμο.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο χαιρετισμός του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τσόκα έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ
Κύριοι Βουλευτές
Κύριοι Νομάρχες
Κύριοι Δήμαρχοι
Κυρίες και κύριοι 

Με   χαρά καλωσορίζομε την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου και όλους εσάς στη σημερινή σύσκεψη για το  «Πρόγραμμα Πόλις-Αμφιτρύων: Επόμενα Βήματα».

Το σημαντικό αυτό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, και σ αυτό συμμετέχει ενεργά και δυναμικά η Κρήτη.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics είναι μια πολύ μεγάλη διοργάνωση για την χώρα μας και συνάμα μεγάλη η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να είναι άρτια η διοργάνωση και η φιλοξενία.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η αποστολή των Special Olympics International που αποσκοπεί στην απρόσκοπτη, σωματική, διανοητική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των ατόμων με διανοητική υστέρηση και μαθησιακά προβλήματα, σε ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, είναι και δική μας αποστολή.

Και αυτό όχι μόνο γιατί είναι χρέος μας ως Πολιτεία, όχι μόνο γιατί είναι απαίτηση των κοινωνιών που εκπροσωπεί ο καθένας μας σήμερα εδώ, αλλά και γιατί εκπληρώνοντας μια τόσο σπουδαία αποστολή μεγιστοποιούμε στον υπέρτατο βαθμό κοινωνική ευημερία.

Κοινωνική ευημερία, που ξεκινά πρώτα απ όλα από τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μας προς τα άτομα αυτά. Άτομα - μαχητές στη ζωή.

Κοινωνική ευημερία, που παντρεύει τη συμβατότητα με τη διαφορετικότητα. Κοινωνική ευημερία που προάγει τις αρετές και τις αξίες του ατόμου και του συνόλου.

Κυρίες και κύριοι.
Είναι σίγουρο, ότι το νησί μας, ο τόπος του Ξένιου Δία θα έχει ξεχωριστή συμμετοχή σε αυτήν την οργάνωση αφού η Κρήτη όπως είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη συνάντηση μας θα φιλοξενήσει 2000 αθλητές.

Ο σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι ιερός και απαιτείται η συμμετοχή όλων μας, προκειμένου η επιτυχία της διοργάνωσης να θεωρηθεί δεδομένη.

Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ να συμμετάσχομε όλοι ενεργά στο πρόγραμμα «Πόλις-Αμφιτρύων» και να αποδείξομε, πως ο Ξένιος Ζεύς ζει για πάντα στην Κρήτη.


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία