Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστούν οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου στους πολίτες

Εκτύπωση

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστούν οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου στους πολίτες

Έχει εξαντληθεί το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Τα ύποπτα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης αλλά και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε γιατρό του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου, έχουν σπείρει το πανικό στους καταναλωτές, οι οποίοι σπεύδουν στα φαρμακεία του νομού για να προμηθευτούν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.

της Μαρίας Καλογεράκη

Ο πρόεδρος του ρεθεμνιώτικου φαρμακευτικού συλλόγου συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες, εκφράζοντας στη συνέχεια τον προβληματισμό του για το πως το αρμόδιο υπουργείο με τον μηχανισμό που διαθέτει θα καταφέρει να διαθέσει τα εμβόλια που απαιτούνται, δεδομένου ότι ήδη το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου έχει εξαντληθεί.

"Η όλη συζήτηση γίνεται λόγω ύπαρξης αυτής της απειλούμενης πανδημίας - γρίπης. Θεωρούμε ότι όλη αυτή η ιστορία έχει περάσει τα όρια της ψυχραιμίας και έχει φτάσει στο σημείο του παροξυσμού. Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα, δηλαδή να έρχεται ο κόσμος σε εμάς και να έχει τόσο μεγάλο άγχος, για την προμήθεια των εμβολίων, όπως το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το πρόβλημα της γρίπης έχει ξεκαθαριστεί πλέον και από τους ειδικούς ότι ουσιαστικά είναι φυσιολογικό να συμβεί", επισημαίνει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Σήφης Σπαντιδάκης.

Τώρα σε ότι αφορά τα εμβόλια για την νέα γρίπη που θα προμηθευτούν τα φαρμακεία της χώρας, ο κ. Σπαντιδικάκης εκτιμά ότι θα είναι την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. Νωρίτερα αρχές Σεπτέμβρη δηλαδή, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο, θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς κυρίως ομάδες του πληθυσμού, αλλά τα εμβόλια αυτά δεν θα χορηγηθούν από τα φαρμακεία. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου ρεθύμνου επισημαίνει τα εξής μέτρα προς τους πολίτες. "Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ψύχραιμοι, δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στον κόσμο. Πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως προτείνουν και οι ειδικοί και να περιμένουν την ανάπτυξη κάποιων προσπαθειών, που έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό τους. Πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα γίνει αυτός ο εμβολιασμός, τα πράγματα θα μπουν σε ένα σωστό δρόμο"

Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για το φάρμακο tamiflu, δεδομένου ότι αρκετοί καταναλωτές το προμηθεύονται για προληπτικούς λόγους μέσω του διαδικτύου. Ο κ. Σπαντιδάκης ξεκαθαρίζει πως το εν λόγω φάρμακο ανήκει στην κατηγορία των αντιικών φαρμάκων, τα οποία δεν λαμβάνονται προληπτικά και δεν είναι εμβόλιο. Αντίθετα αντιμετωπίζει την ασθένεια εφόσον το άτομο ήδη νοσεί. "Επομένως δεν έχει κανένα νόημα ο κόσμος να προμηθεύεται το συγκεκριμένο σκεύασμα ,το οποίο είναι εξειδικευμένο περισσότερο στον ιό της γρίπης, διότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Το tamiflu θα το πάρει όποιος έχει ανάγκη και νοσεί.", ξεκαθαρίζει ο κ. Σπαντιδάκης.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία