Παρουσιάστηκε η μελέτη για το ''μέλλον'' των Ζωνιανών

Εκτύπωση

Παρουσιάστηκε η μελέτη για το "μέλλον" των Ζωνιανών


Οι δεσμεύσεις του προέδρου της κοινοβουλετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ηρακλείου, Αλέκου Αλαβάνου, στους κατοίκους των Ζωνιανών, τους οποίους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επισκέφθηκε τρεις φορές με επιστήμονες της αρχιτεκτονικής σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκπληρώθηκαν.

24/7/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Το βράδυ της Πέμπτης 23/7/09, στην κεντρική πλατεία της κοινότητας των Ζωνιανών, παρουσιάστηκε η μελέτη που αφορά στην αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη στην περιοχή του Μυλοποτάμου.

Η μελέτη που συντάχθηκε με την εν μέρη χρηματοδότηση από το τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας , στοχεύει στο να αποκτήσει η ορεινή κοινότητα του Μυλοποτάμου, μια νέα προοπτική και εικόνα από αυτή ,μετά τα γεγονότα της αιματηρής ενέδρας, στις 5 Νοεμβρίου του 2007.

"Πιστεύουμε ότι ο φίλος φαίνεται στις δύσκολες στιγμές. Είπαμε ότι ΟΧΙ ,αυτό το όνομα δεν θα σβήσει,δεν θα κάνουμε πως δεν το ξέρουμε. Αυτό το όνομα ,το οποίο έχει ένα παρελθόν ,έχει μια ιστορία που θα συνεχίσει να γράφετε και κυρίως τα μικρά παιδιά του χωριού, θα είναι κάποτε περήφανα ,θα τους λένε από που είστε και θα λένε από τα Ζωνιανά", δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης κάλεσε πλέον την πολιτεία να αναλάβει τηνν πρωτοβούλια, καθώς με τα νέα δεδομένα και με μικρές τροποποιήσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί όλος ο ορεινός όγκος της Κρήτης. ?
"Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση η σημερινή συνάντηση και η ανάδειξη των μελετών που έχουν γίνει ,είναι μια σημαντική στιγμή ,όχι μόνο για τα Ζωνιανά αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Θέλω να πω ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς το ??αγκάλιασμα?? αυτής της υπόθεσης από τους κατοίκους. Χωρίς όλη αυτή τη διεργασία ανάμεσα στους κατοίκους ,στους καθηγητές, τον πρόεδρο της κοινότητας ,ο οποίος συνέβαλε πάρα πολύ και στήριξε αμέσως ,όλη αυτή την υπόθεση που δείχνει ότι μερικές φορές και η πολιτική μπορεί να είναι χρήσιμη"
, τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του μετσόβιου πολυτεχνείου,  Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στην ζεστή φιλοξενία των κατοίκων των Ζωνιανών ενώ ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στην δοκιμασία που πέρασε το πολυτεχνείο στις αρχές της δεκαετίας του ?70 και του ?90.

"Θέλω να σας πω ότι αμέσως μόλις μας πρότεινε ο κ. Αλαβάνος να εκπονήσουμε τις μελέτες για την περιοχή ,η ανταπόκρισή μας ήταν ολόθερμα ένα ΝΑΙ. Εδώ είμαστε πρόεδρε ,παρά το ότι μέχρι να συναντηθούμε με τον πρόεδρο της κοινότητας των Ζωνιανών, ακούσαμε πολλά, δεχτήκαμε διάφορες κριτικές για αυτό που βάλαμε σαν στόχο. Εμείς είπαμε εδώ θα είμαστε ,θα σταθούμε δίπλα στα Ζωνιανά με όποιο τρόπο μπορούμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

Οι μελέτες που εκπονήθηκαν αφορούν στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση του φαραγγιού των Ζωνιανών, του σπηλαίου Σφενδόνη, της Ρούσσας λίμνης και του οροπεδίου Βαμόφη.
Τώρα οι προτάσεις από τις καθηγήτριες της αρχιτεκτονικής σχολής του μετσόβιου, Θεανώ Φωτίου και Μαρία Καφρίτσα, αφορούν μικρές παρεμβάσεις στην κοινότητα του ορεινού Μυλοποτάμου.

Στόχος της έρευνας ήταν η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό πάντα με την ανάδειξη και της κοινότητας των Ζωνιανών.
« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία