Συνάντηση του κ.Λαμπίρη με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης

Εκτύπωση

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου, καθηγητής κ. Ηλίας Λαμπίρης είχε χθες το πρωί (20/7) προγραμματισμένη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσιόκα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Λαμπίρη με τον κ. Τσιόκα και με τους Δ/ντές της Περιφέρειας κ.κ. Παρασύρη, Καπετανάκο και Κοκοσάλη, ο  κ Λαμπίρης έθεσε κατ΄αρχήν το θέμα της πορείας των μελετών των τμημάτων του ΒΟΑΚ στο νομό Ρεθύμνου και επεσήμανε τη σημασία της εθνικής αυτής οδού, η οποία συνδέει αναπτυξιακά το νομό με τα αεροδρόμια και Λιμάνια Χανίων & Ηρακλείου.

Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι κατά μήκος του σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία, πανελλήνια, με πιο  πρόσφατο το θανατηφόρο δυστύχημα στην περιοχή του Πετρέ το περασμένο Σάββατο, που έχασε τη ζωή της μια κοπέλα 21 ετών.

Η ισόρροπη ανάπτυξη στην Κρήτη προϋποθέτει ποιοτικές παρεμβάσεις επί της εθνικής οδού τόσο  στα τμήματα που διασχίζουν το Νομό όσο και σε αυτά που τον διατρέχουν κάθετα. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και προστατευτικό στηθαίο στη μέση.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι οι πιστώσεις του ΒΟΑΚ προβλέπονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το έργο τελεί υπό την εποπτεία της υπηρεσίας  ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ.

Ο κ Λαμπίρης επεσήμανε τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε έργα στο νομό, όπως για παράδειγμα στο έργο «Κόμβος Αμαρίου». Συζητήθηκαν θέματα ωριμότητας των μελετών που έχουν υποβάλλει φορείς του νομού όπως η νομαρχία και οι δήμοι.  Τα έργα αυτά είναι τα εξής:

  1. Διάνοιξη νέου Τμήματος Πατσός ? Παντάνασα Επαρχιακής οδού 13
  2. Διάνοιξη νέου Τμήματος Παλέ ? Αγκουσελιανά ? Κάνεβος.
  3. Κατασκευή οδικής παράκαμψης οικισμού Αξού (Επαρχιακή οδός 29)
  4. Διάνοιξη νέου τμήματος Φουρφουράς ? Μάνδρες (Επαρχιακής οδού 13)
  5. Διάνοιξη νέου τμήματος Απόστολοι ? Φουρφουράς (Επαρχιακής οδού 13)
  6. Κατασκευή νέου οδικού τμήματος Κάτω Ροδάκινο ? Ανω Ροδάκινο (Επαρχιακής οδού 4/ Γέφυρα Ροδάκινου).

Τα διευθυντικά στελέχη της περιφέρειας δεν αμφισβήτησαν την ωριμότητα των μελετών, παρά μόνο το θέμα των προβλεπόμενων απαλλοτριώσεων.

Ο κ. Λαμπίρης τόνισε ότι για τις απαλλοτριώσεις συμβαίνει κάτι ανάλογο για όλα τα έργα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Εκτός από τα θέματα της οδοποιίας συζητήθηκε και το θέμα του Νοσοκομείου. Ο οικοπεδικός χώρος έχει εξευρεθεί και θα πρέπει να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. 

Εκτός από τους ορεινούς όγκους, υπήρξε δέσμευση για την κατασκευή των συμπληρωματικών έργων που προβλεπόταν στην προκαταρτική μελέτη του έργου του φράγματος στον Πλατύ ποταμό, ώστε να υδρεύονται με φυσική ροή όλοι οι γειτονικοί οικισμοί του Δήμου Κουρητών.

Ανάμεσα στα θέματα περιβάλλοντος που συζητήθηκαν, ο κ Λαμπίρης επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να ενταχθούν προς χρηματοδότηση οι βιολογικοί Δήμων του νομού και κυρίως η επέκταση του βιολογικού του Ρεθύμνου που θα εξυπηρετεί εκτός από το δήμο Ρεθύμνου και τους όμορους Δήμους, Αρκαδίου και Νικ. Φωκά.   

Για τα έργα που χρειάζονται παρεμβάσεις σε επίπεδο Υπουργείων ο κ Λαμπίρης θα προγραμματίσει, σε συνέχεια της επίσκεψης αυτής και σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς θεσμικούς εκπροσώπους, να έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και να γίνουν από κοινού οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Γενικά η αλληλοενημέρωση υπήρξε χρήσιμη και για τις δυο πλευρές, χρειάζεται όμως συνεχής επαγρύπνηση και παρακολούθηση των θεμάτων που αναφέρθηκαν και αφορούν την ανάπτυξη του Νομού μας.
« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία