Μαρίνα και λαϊκή αγορά. Του Νίκου Νίνου

Εκτύπωση

Μαρίνα και λαϊκή αγορά


του Νίκου
Νίνου
Έχουν ειπωθεί διάφορες ανακρίβειες, από την δημοτική αρχή, σχετικά με το λιμενικό ταμείο, τη λαϊκή, το πάρκινγκ κλπ.

Κάποιοι που έλεγαν ό,τι ήθελαν, μέσα και έξω από το δημ. συμβούλιο, τόλμησαν, μη σεβόμενοι το δημοτικό συμβούλιο, να κατηγορήσουν εμάς!

Να πούμε τα πράγματα με τα ονόματα τους!

Όλη η ανακριβολογία ξεκίνησε από την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, να δικαιολογήσει την λανθασμένη αντιμετώπιση που κάνει και στο θέμα της λαϊκής αγοράς!

Να πιάσουμε το θέμα από την αρχή του:

*** ήμουν μέλος, (αντ/δρος), στο ΔΣ του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου την προηγούμενη διετία.
Με την ιδιότητα αυτή, μετείχα στην επιτροπή παρακολούθησης της «μελέτης ασφάλειας λιμένος», που εκπονήθηκε τότε.
Η ισχύουσα νομοθεσία προέβλεπε, και προβλέπει ( ! ), ότι από 1ης Γενάρη 2009 θα αρχίσει η εφαρμογή της.
Με την υπευθυνότητα που έχω, δημοσιοποίησα το θέμα, με άρθρο μου σε τοπική εφημερίδα, από 10-9-08!, και έθεσα το πρόβλημα «να μιλήσουμε για την μεταφορά της λαϊκής», αναλύοντας ότι λόγω εφαρμογής της ασφάλειας λιμένος δεν μπορούσε, πρακτικά, να λειτουργεί η λαϊκή, και έπρεπε εγκαίρως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο σε λίγο καιρό θα είχαμε μπροστά μας!

Να σημειώσω, ότι εφαρμογή της ασφάλειας σημαίνει

  • περίφραξη του λιμανιού
  • έλεγχος εισερχομένων - εξερχομένων κλπ

Ταυτόχρονα με αίτηση μου, από 26-9-09, προς το Δημοτ. συμβούλιο, λόγω αρμοδιότητας του, ζητούσα να συσταθεί επιτροπή για να μελετήσουμε το θέμα της λαϊκής της Πέμπτης.

Στο ΔΣ του λιμενικού ταμείου, εν όψει αυτής της πραγματικότητας, λήφθηκε ομόφωνη απόφαση [και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς!], για αυτήν την αναγκαιότητα.

Βεβαίως την ίδια περίοδο τέθηκαν και γράφτηκαν αρκετά, εκατέρωθεν, για τις παρενέργειες, της λειτουργίας της λαϊκής στην Μαρίνα [ρύπανση, ζημιές κλπ], παρενέργειες που είχαν ως αιτία τους, κυρίως, την ανεξέλεγκτη λειτουργία, αφού κανείς εμπλεκόμενος αρμόδιος φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να νοικοκυρέψει τη λαϊκή.
Το δημοτ. συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση μου για σύσταση επιτροπής, και όρισε 3μελή επιτροπή, στην οποία μου ζητήθηκε να μετέχω και αποδέχθηκα, γιατί ποτέ δεν απέφυγα και δεν αποφεύγω την συμμετοχή μου, όπως κάνουν άλλοι πολιτικάντηδες!

Είναι σαφές λοιπόν, ότι η ψήφος μου στο ΔΣ λιμενικού ταμείου, προέκυπτε από την υποχρεωτική εφαρμογή της ασφάλειας στο λιμάνι, που είχε, τότε, ορίζοντα την 1.1.2009!

*** Η 3μελής επιτροπή έκανε μια ουσιαστική δουλειά και πραγματικά μελέτησε το θέμα πριν συντάξει την πρόταση της.
Συνεργασθήκαμε με κάθε παραγωγική πρόταση, μελετήσαμε το νομικό πλαίσιο, σταθήκαμε πολύ στα λειτουργικά προβλήματα της λαϊκής, και καταγράψαμε την πραγματική διάσταση της λαϊκής αγοράς!
Κάποιοι που τώρα βγαίνουν και σιγοντάρουν την δημοτική αρχή, τότε ήταν απόντες και δεν ήρθαν να μας συζητήσουν και να πάρουν τις απαντήσεις τους!
Αν είχαν κάτι παραγωγικό να μας πούνε, είμαστε ανοικτοί και πρόθυμοι συζητητές!

Όμως βγαίνουν και κρίνουν τους πάντες, αυτοανακηρυσσόμενοι σε Πάπες, που, δυστυχώς γι αυτούς, δεν είναι!
Η πρόταση της επιτροπής, που ήταν ομόφωνη, επρότεινε ένα χώρο, αφού μελέτησε πολλούς τους οποίους απέρριψε για συγκ/νους λόγους.

Το σημαντικότερο, όμως, ήταν, ότι η επιτροπή προχώρησε σε ουσιαστικές επισημάνσεις και προτάσεις, πάνω στο λειτουργικό πρόβλημα, και της πόλης και της λαϊκής!
Ακόμη, η επιτροπή ήταν σαφής, λέγοντας, ότι πριν από το θέμα μετακίνησης της λαϊκής έπρεπε να αντιμετωπισθούν τα λειτουργικά προβλήματα της πόλης και της λαϊκής!

Άλλωστε ετίθετο σαφέστατα αυτό που ακόμη είναι δεδομένο, δηλ, ότι το πιεστικό θέμα της ασφάλειας λιμένος, έπαψε να πιέζει, αφού πάει, τουλάχιστον, κάποιους μήνες πίσω.

Συνεπώς, με την πρόταση της επιτροπής όλα μπαίνανε σε μια σωστή και ρεαλιστική σειρά, όπως έπρεπε και πρέπει να τα βλέπει ένας σοβαρός δήμος!
Η ομόφωνη πρόταση της επιτροπής [την οποία, επομένως, υπέγραψα και εγώ] είναι πάνω στην σαφή και ίδια πολιτική θέση, όπως και η αποφ. του ΔΣ του λιμεν. ταμείου που ψήφισα!

Ναι θα μετακινηθεί η λαϊκή [δεν μπορεί να γίνει κι αλλιώς, λόγω ασφάλειας λιμένος!], αλλά έχουμε χρόνο να την νοικοκυρέψουμε πρώτα, να οργανώσουμε την πόλη κλπ και μετά αποφασίζουμε, με τα νέα δεδομένα που θα έχουμε διαμορφώσει!
Κατά πως συνηθίζεται στον δήμο, την πρόταση της επιτροπής την υποτιμήσανε εκείνοι που θα πρεπε να την μελετήσουν καλά και να διδαχθούν από όσα λέει!
Την απορρίψανε αυτοί για λογ/σμό των δημοτ. συμβούλων, πριν απ αυτούς γι αυτούς! [κατά το γνωστό εμπορικό μοτό].
Η πλάκα είναι [γιατί, έτσι που κάποιοι λειτουργούν, περί πλάκας πρόκειται!], ότι εκεί που απέρριψαν ήρθαν μετά και πρότειναν μια δική τους πρόταση!

*** Έχει σημασία να θυμίσουμε, ότι από τον Σεπτέμβρη του 2008, που έβαλα το θέμα, μέχρι προχθές δεν έκαναν εντελώς τίποτα, και βιαστικά - βιαστικά, πριν λίγες μέρες, ψήφισαν την πρόταση της Μάχης Ποταμών, για να προλάβουν, τσίμα- τσίμα, την προθεσμία των 45 ημερών που είχε βάλλει το ΔΣ του λιμεν. ταμείου!

*** Στο δημοτ. συμβούλιο, και όχι μόνον, επεδείκνυαν με στόμφο ένα έγγραφο του ΥΕΝ, απάντηση στους πωλητές λαϊκής!
Είναι τόσο πρόχειροι και επιφανειακοί, που δεν έκαναν τον κόπο να το διαβάσουν και να αντιληφθούν τι λέει!
Κατά την λανθασμένη άποψη τους αυτό το έγγραφο το θεωρούν σαν εντολή απομάκρυνσης της λαϊκής από την Μαρίνα!
Θα τους κάνουμε μια ανάλυση μήπως και αντιληφθούν κάποιες αλήθειες και μαζέψουν την αλαζονεία και την προχειρότητα τους.
Το έγγραφο αυτό είναι αυτονόητο!

Είπε ποτέ κανένας, ότι η Μαρίνα είναι για λαϊκή, ή για οτιδήποτε [το τονίζω !] άλλο!

Αυτό το αυτονόητο λέει η απάντηση του ΥΕΝ, και δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί τίποτε, ούτε επηρεάζει τις απόψεις και προτάσεις μας.
Σύμφωνα με το βασικό ΒΔ 19-1-1939, φεκ 24 Α , άρθρο 51 παραγρ. 1, είναι σαφές, ότι «η περιουσία του λιμεν. ταμείου δεν επιτρέπεται να διατεθεί προς άλλους σκοπούς »

Για το λιμενικό ταμείο ισχύει ο Ν 2971 /2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
Κατά το άρθρο 22, παραγρ 1, η χερσαία ζώνη του λιμανιού, είναι ιδιοκτησία του δημοσίου, και είναι κοινόχρηστο δημόσιο κτήμα.

Η χρήση και η εκμετάλλευση της ανήκει στο λιμενικό ταμείο.

Κατά το άρθρο 24, παραγρ. 1, επιτρέπεται, το λιμενικό ταμείο, με απόφαση του ΔΣ, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ, και του ΥΕΝ, και έγκριση του ΓΓ Περιφέρειας, να παραχωρεί με αντάλλαγμα, για ορισμένο χρον. διάστημα την χρήση χώρων της ζώνης λιμένα.
Κατά το άρθρο 24 παραγρ. 2, όταν πρόκειται για απλή χρήση των χώρων της χερσαίας ζώνης, χρονικής διάρκειας μικρότερης των 3 χρόνων, που δεν συνοδεύεται από οποιοδήποτε έργο μόνιμης ή προσωρινής φύσης ,τότε δεν απαιτούνται οι γνώμες του ΓΕΝ και του ΥΕΝ, αλλά μόνο απόφ. του ΔΣ που εγκρίνεται από τον ΓΓ Περιφέρειας [αυτό τέθηκε με τον Ν 3153 / 2003 φεκ 153Α /19.6.03].

Συνεπώς για οποιαδήποτε παραχώρηση απλής χρήσης κάτω των 3 ετών, χωρίς κανένα μόνιμο ή προσωρινό έργο, δεν απαιτείται καμιά σύμφωνη γνώμη κανενός!

Έτσι δημοπρατήθηκε το πάρκινγκ για λιγότερο από 3 χρόνια, έτσι μισθώνεται ο χώρος των καταστημάτων για λιγότερο από 3 χρόνια!
Γιατί, και ποιος ερμηνεύει, ότι αυτό δεν ισχύει και για την λαϊκή!
Μια επισήμανση θα μπορούσε να παρατηρηθεί, ότι δηλαδή το λιμενικό ταμείο δεν έχει οικονομ. αντάλλαγμα!

Να πάρει!

*** Είναι σαφές επομένως, ότι όσα ειπώθηκαν, από τον δήμαρχο, και τον πρόεδρο του λιμεν. ταμείου, κατά της λαϊκής στην Μαρίνα, είναι αυθαίρετα και ανυπόστατα!
Και η λαϊκή, μπορεί να αποτελέσει μια απλή χρήση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού μας, και επομένως μπορεί να μείνει εκεί για το χρονικό διάστημα που θα χρειασθεί και που έχουμε προτείνει!

Αυτό είναι αναμφισβήτητο!

Όσο για το ΥΕΝ και το έγγραφο της 29.5.09, το βάζουμε στο αρχείο και δεν το λαμβάνουμε υπ όψει, αφού ο Νόμος λέει, ότι για παραχώρηση διάρκειας μέχρι 3 χρόνια δεν ρωτούμε κανένα!
Είναι απλά θέμα αποφ του ΔΣ του λιμεν. ταμείου!

*** Να σταθούμε νηφάλιοι απέναντι στο θέμα της λαϊκής αγοράς.
Ο δήμος είναι ο κύριος υπεύθυνος όλων των προβλημάτων που βασανίζουν την λαϊκή, και εκ της λαϊκής αυτών των προβλημάτων, την πόλη!
Να ετοιμάσουμε την λαϊκή θωρακίζοντας την με κανονισμό λειτουργίας, με αστυνόμευση, με εποπτικά κλιμάκια.
Απλώς, αυτά που λέει η νομοθεσία, και που δεν κάναμε ποτέ μέχρι σήμερα.
Να μην αποφεύγει ο δήμος τις υποχρεώσεις του, όπως κάνει εδώ και 2,5 χρόνια, δηλαδή να οργανώσει την κυκλοφορία της πόλης.
Μετά θα βρούμε τον χώρο, όπου η λειτουργία αυτής της οργανωμένης και ελεγχόμενης πλέον λαϊκής, στην οργανωμένη κυκλοφοριακά πόλη, δεν θα ενοχλεί!

**** Να σοβαρευθεί ο δήμος!
Να μην κρύβεται, και να δημιουργεί, εκείνος, (κι άλλα!), προβλήματα στην πόλη!
Να εκπονήσει πλάνο, πρόγραμμα και οργανόγραμμα όλων αυτών των απαραίτητων προϋποθέσεων, και να προχωρήσουν ομαλά και σταθερά οι διαδικασίες για την μετακίνηση της λαϊκής από την Μαρίνα. Έτσι που λειτουργεί τώρα, το μόνο που «καταφέρνει» είναι οι κοινωνικές αναταραχές, και οι αντιδράσεις από παντού!

**** Με αυτές τις λειτουργικές και τις πεισματικές τοποθετήσεις, εγκυμονούνε σοβαρές συνέπειες για το μέλλον του λιμενικού ταμείου, αλλά και για την πόλη!
Ας αναλογισθούν οι υπεύθυνοι τι θα εσήμαινε για την πόλη το κλείσιμο των πάρκινγκ του λιμενικού ταμείου.

Ας αναλογισθούν τι θα εσήμαινε για την βιωσιμότητα του λιμεν. ταμείου, μια αφαίρεση εσόδων από τις μισθούμενες χρήσεις στην χερσαία ζώνη του λιμανιού!
Για να καταλαβαίνουμε τι λέμε, όταν επικαλούμαστε λανθασμένα επιχειρήματα!
Ο καθένας μπορεί να ωραιοποιεί ό,τι θέλει, μπορεί να καθησυχάζει όσους και όσο θέλει, μπορεί να λέει και να ισχυρίζεται ό,τι νομίζει!
Στην Ελλάδα είμαστε και αυτά είναι ...επιτρεπτά και, δυστυχώς, ανεκτά.
Όμως τα γεγονότα τρέχουν και ακολουθούν την πορεία τους!
Όταν θα το αντιληφθούν, ελπίζουμε να μην έχουμε μη ανατάξιμες καταστάσεις!

Και μια παραίνεση:
Ας προσγειωθούμε, ήρεμα, στην καθημερινότητα μας, πριν αυτό γίνει ...ανωμάλως!

Είναι δικαίωμα του καθενός να ασχολείται με όποια σπορ θέλει, όσου βαθμού επικινδυνότητας θέλει.
Να «σέρνει» μαζί του την πόλη και τα θέματα της, και να τα εκθέτει σ αυτούς τους κινδύνους, δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση, από κανένα!
Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, και υπάρχει ελπίδα να αφήσουμε τις νέες αντιλήψεις της αλαζονικής λειτουργικής, για να σκύψουμε, σεμνά και ταπεινά, στα προβλήματα, μήπως και τα λύσουμε!
Όπου να ναι τελειώνει η 4ετία της παρούσης δημοτικής περιόδου.
Ας αφήσουμε και κάτι θετικό, από μας, για την δημοτική ιστορία του τόπου μας.

Αμήν!
15-7-09

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία