Ισόβια στον Ρεθυμνιώτη εφοπλιστή με τους 3 τόνους κόκας

Εκτύπωση


Ο Νίκος Κορνηλάκης στο εδώλειο
Φωτό:Εφημερίδα Espresso
Ισόβια στον Ρεθυμνιώτη εφοπλιστή με τους 3 τόνους κόκας

Μια ακόμα μεγάλη κακουργηματική υπόθεση με Ρεθυμνιώτη εμπλεκόμενο έρχεται να συμπληρώσει τη μεγάλη πλέον λίστα των ενεργειών όπου Ρεθυμνιώτες συντοπίτες μας τελευταίως εμφανίζονται να είναι ανακατεμένοι σε μεγάλα κοινωνικά σκάνδαλα και εγκλήματα.

16.7.2009


Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη από τα δυσάρεστα νέα που αμαυρώνουν το Ρέθυμνο διεθνώς, ενώ εμφανώς ενοχλημένοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νομού μας αρνούνται να πάρουν θέση σε μια προσπάθεια ίσως να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Το ιστορικό

Οι τίτλοι τέλους ενός ταξιδιού που αν τελικά ολοκληρωνόταν, θα πλημμύριζε τα ευρωπαϊκά «σαλόνια» με 3,2 τόνους κοκαΐνη, έπεσαν χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Το δικαστήριο έκρινε πρωτοδίκως ομόφωνα ένοχο τον 38χρονο εφοπλιστή Νίκο Κορνηλάκη επιβάλλοντάς του ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Σύμφωνα με την κρίση των τριών εφετών, ο Κρητικός πλοιοκτήτης του φορτηγού πλοίου «Junior» από το Ρέθυμνο, το οποίο στις αρχές Φεβρουαρίου του 2008 μπλοκαρίστηκε από τις διεθνείς διωκτικές αρχές λίγα μίλια νότια της Γαλλικής Γουινέας, φορτωμένο με το πανάκριβο ναρκωτικό αξίας 550.000.000 ευρώ, ήταν ένα από τα μέλη του πολυπλόκαμου κυκλώματος που ετοιμαζόταν να σπείρει το «λευκό θάνατο» στις πιάτσες της Ευρώπης.

«Φταίω για την αφέλειά μου»


Μιλώντας λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης που τον χώνει βαθιά πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, ο 38χρονος άντρας που βάσει όσων του καταμαρτυρούν στη ναυτιλιακή πιάτσα είχε το όνειρο να γίνει «ο νέος Ωνάσης», κάνει λόγο για άδικη καταδίκη και υποστηρίζει πως για το μόνο πράγμα για το οποίο είναι ένοχος είναι η αφέλειά του.
«Εμπιστεύτηκα τον λάθος άνθρωπο και εκείνος με κατάστρεψε » είναι τα γεμάτα οργή λόγια του που έχουν ως στόχο έναν πρώην στενό συνεργάτη του στην Αφρική. «Σας διαβεβαιώνω ότι ενεπλάκην στην υπόθεση χωρίς να φταίω. Για το μόνο που είμαι υπεύθυνος είναι ότι πίστεψα σε μια "καθαρή"  ναύλωση του πλοίου και για την εμπιστοσύνη και την ευχέρεια δράσης που έδωσα στον συνεργάτη μου. Οι εντυπώσεις όμως που είχα αποκομίσει από τη δουλειά του μέχρι τότε ήταν πολύ καλές» επαναλαμβάνει κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας.

Κατά
το πλοίο "JUNIOR" ιδιοκτησίας Ν.Κορνηλάκη
 τους ισχυρισμούς Κορνηλάκη, η «χρυσή μπίζνα» με τη μεταφορά των τόνων κοκαΐνης στήθηκε πίσω από την πλάτη του. Εκείνος απλώς είχε δώσει το «ΟΟΚ» για να ναυλωθεί το πλοίο του χωρίς να γνωρίζει -όπως λέει- τι προϊόν θα μετέφερε.
Δεκέμβριος του 2007.
Σύμφωνα με τον 38χρονο εφοπλιστή, ο Γιώργος Γαλάνης, τον οποίο έχει χρίσει πληρεξούσιο για να κλείνει δουλειές στην Αφρική, του προτείνει να ρυμουλκήσουν το πλοίο «Lucky» που έχει υποστεί βλάβη ανοιχτά της Γουινέας.
«Το θεώρησα καλή δουλειά.
Στις αρχές Γενάρη το πλοίο μου ξεκίνησε για να βρει το "Lucky", αλλά δεν τα καταφέραμε. Λίγες ημέρες αργότερα, στο διάστημα μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου 2008, ο Γαλάνης μού τηλεφώνησε εκ νέου. Μου είπε πως οι ιδιοκτήτες του "Lucky" ήθελαν να ναυλώσουν το δικό μου πλοίο, δεδομένου ότι το δικό τους ήθελε επισκευή. Ζήτησαν μάλιστα να ναυλώσουν το πλοίο μου "γυμνό". Εγώ συναίνεσα στην πρόταση του Γαλάνη και εκείνος τα κανόνισε όλα. Όπως συνηθίζεται, εκμίσθωσα το πλοίο μου για ένα χρόνο, με μια δοκιμαστική περίοδο ενός μηνός, μήπως και δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες των ναυλωτών» λέει ο εφοπλιστής και συνεχίζει: «Ακολούθως έστειλα στον Γαλάνη το ναυλοσύμφωνο για να το υπογράψουν οι ναυλωτές και να μου το στείλουν πίσω. Στις συζητήσεις που είχα μαζί του με διαβεβαίωνε ότι το ναυλοσύμφωνο ήταν υπογεγραμμένο, αλλά δεν μου το έστειλε ποτέ πίσω».
Φεβρουάριος του 2008. Κλιμάκιο του Λιμενικού εισβάλλει στο γραφείο του Νίκου Κορνιλάκη στην Αθήνα. Αιφνιδιάζει τον 38χρονο εφοπλιστή και αρχίζει να τον «ανακρίνει» σχετικά με την τύχη του πλοίου του, αλλά για τη σχέση που έχει με τα άλλα «κεφάλια» του κυκλώματος, τα οποία φέρονται να παρακολουθούσαν για πολύ καιρό. Λίγη ώρα αργότερα ο εφοπλιστής βρίσκεται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, όπου πληροφορείται πως είναι κατηγορούμενος για τη μεταφορά της κοκαΐνης. «Έπεσα από τα σύννεφα. Δεν πίστευα ότι μπορούσα να μπλέξω σε τέτοια υπόθεση» λέει σήμερα και αναφέρεται σε δύο βασικές παραμέτρους της υπόθεσης που, όπως ισχυρίζεται, αποδεικνύουν την αθωότητά του.

«Πρώτον, αν πράγματι χρησιμοποιούσα το πλοίο μου για τέτοιες δουλειές, δεν θα είχα φροντίσει να πάρω πίσω το ναυλοσύμφωνο υπογεγραμμένο; Αν είχα συμμετοχή στην όλη υπόθεση, θα άφηνα τον εαυτό μου εκτεθειμένο; Πολύ απλά, όταν θα έρχονταν οι κύριοι της Δίωξης, θα τους έδειχνα το έγγραφο με τις υπογραφές και θα ξεμπέρδευα. Αντίθετα, εγώ είχα δικαιολογημένη άγνοια μετά τη διαβεβαίωση του Γαλάνη ότι θα το επέστρεφε υπογεγραμμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι και την ημέρα της σύλληψής μου τηλεφωνήσαμε από τα κεντρικά του Λιμενικού στον Γαλάνη, ο οποίος και πάλι με διαβεβαίωσε πως θα μου έστελνε το ναυλοσύμφωνο υπογεγραμμένο. Ομως προφανώς πληροφορήθηκε το μπλοκάρισμα του πλοίου και εξαφανίστηκε» δηλώνει ο Κρητικός εφοπλιστής και αναφέρεται στο δεύτερο στοιχείο, το οποίο -όπως λέει- αποδεικνύει πως δεν γνώριζε τίποτα.

«Στο συγκεκριμένο πλοίο είχα εγκαταστήσει τα τελειότερα συστήματα εντοπισμού. Αν το γνώριζαν εκείνοι που οργάνωσαν τη μεταφορά του παράνομου φορτίου, είναι σίγουρο πως δεν θα το επέλεγαν ποτέ γι αυτή τη δουλειά, καθώς ανά πάσα στιγμή φαινόταν το στίγμα του! Ο Γαλάνης όμως ήταν άσχετος με τεχνολογία και συστήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Αρχές, που είχαν πληροφορίες για τα συγκεκριμένα άτομα και άρα λόγο για να τους παρακολουθούν, μέσω αυτών των συστημάτων τούς εντόπισαν. Πρόκειται λοιπόν για μια στημένη δουλειά».

Αθηναϊκές εφημερίδες εμπλέκουν και τον πρώην Υπουργό κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη στην υπόθεση αυτή.

Δημοσίευμα από την εφημερίδα το Κεντρί (kentri.gr-10/2/09) :
«Λέγεται ότι χάρη στις ιδιαίτερα καλές του σχέσεις με το περιβάλλον του προηγούμενου. Υ.Ε.Ν. κ. Κεφαλογιάννη και τις διασυνδέσεις του με πολιτικούς παράγοντες του Ρεθύμνου, παρά τις οφειλές, ο κ. Κορνηλάκης επιτυγχάνει την αλλαγή νηολογίου.
Δεν ξέρω αν του απάντησε κανείς από τότε, αλλά κατά τη γνώμη μου τίθεται μέγα θέμα. Επειδή άλλο το χασισάκι και άλλο η κόκα. Ρωτάμε λοιπόν ευθέως το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την κυβέρνηση:
Υπάρχει μεροληψία εις όφελος των συγκεκριμένων «εφοπλιστών»;
Πίεσε κανείς του λιμενικούς που ανέλαβαν την προανάκριση για την κόκα;
Τι γίνεται με την ανάκριση; Έχει ολοκληρωθεί; Εδώ είμαστε για τυχόν απάντηση
».
Το απόσπασμα αυτό είναι από το σχετικό άρθρο της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε στις 10/2/09.

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του πλοιοκτήτη

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Νίκος Κορνιλάκης είναι αναγκασμένος να περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, ώστε να αποδείξει την όποια αθωότητά του για την οποία μιλάει. Πίσω του αφήνει τη σύζυγό του Μαρία και το ενός έτους μωράκι τους.
Καταθέτοντας τις προηγούμενες ημέρες από το βήμα του μάρτυρα, η σύζυγος του εφοπλιστή είχε κάνει λόγο για αθωότητα του συζύγου της.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν και δύο υπάλληλοι του Λιμενικού.
Ο πρώτος εξ αυτών έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ναυλοσύμφωνο που είχε αποστείλει ο Κορνιλάκης στον πληρεξούσιο υπάλληλό του στην Αφρική, μιλώντας για «ασυνήθιστο έγγραφο», το οποίο είναι επίσης «ασυνήθιστο στη διεθνή πρακτική».
Ο δεύτερος λιμενικός είπε στο δικαστήριο ότι πρώτη φορά βλέπει ναυλοσύμφωνο χωρίς υπογραφές. Ανέφερε πάντως ότι η μεταφορά της κοκαΐνης είχε προγραμματιστεί να γίνει με άλλο πλοίο το Νοέμβριο του 2007, αλλά τότε είχε αρρωστήσει ο καπετάνιος και οι «έμποροι» κατέληξαν να ναυλώσουν το πλοίο του Κορνιλάκη, καθώς ένα άλλο πλοίο τους είχε χαλάσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι της σπείρας, που μέχρι πρότινος διέφευγαν της σύλληψης, βρίσκονται πλέον στα χέρια των γαλλικών αρχών και αναμένεται να λογοδοτήσουν ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών είναι και ο συνεργάτης του Κορνιλάκη, που από τον ίδιο κατονομάζεται ως ο άνθρωπος που τον πρόδωσε.

             Το ρεπορτάζ ήταν μια προσφορά της εταιρίας:

                                      


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία