Επίσκεψη του Προέδρου της ΕΑΣΡ στον κ.Παπαδάκη για ενημέρωση σχετικά με την "Πράσινη Ανάπτυξη" της Κρήτης

Εκτύπωση

ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΣΡ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Συνάντηση με τον Νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Παπαδάκη, είχε σήμερα Τετάρτη 15/7 ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου, κ. Νίκος Μπιρλιράκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνεργάτη του κ. Ζαχαρία Τσιριντάνη σχετικά με την πρόταση της ΕΑΣΡ να γίνει η Κρήτη "Πράσινο Νησί".

Ο κ. Μπιρλιράκης ενημέρωσε τον Νομάρχη για το περιεχόμενο αυτής της πρότασης, η οποία στόχο έχει την εδραίωση της πράσινης ανάπτυξης στο νησί μας. Σε πρακτικό επίπεδο η πράσινη ανάπτυξη περιλαμβάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.α.) την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στη βάση της βιολογικής γεωργίας κ.α.

Μάλιστα εκτός από την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργοκτηνοτροφίας, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης στην Κρήτη μπορεί και πρέπει να διασυνδεθεί και με την αξιοποίηση του τουρισμού, αφού θα διαφοροποιήσει σημαντικά το τοπικό τουριστικό προϊόν έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών, που προσφέρουν ήλιο και θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τον Καναδά, ενώ στην Ελλάδα τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες εφαρμογής της πράσινης ανάπτυξης σε νησιά του Αιγαίου.

Για την υιοθέτηση του μοντέλου αυτού απαιτείται βεβαίως η στήριξη της Πολιτείας, η οποία καλείται να ενισχύσει οικονομικά και με κίνητρα όλους τους εμπλεκόμενους, όπως οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, και ασφαλώς η συνεργασία όλων των θεσμών, αρχών και φορέων της Κρήτης.
Για αυτό τον λόγο ο κ. Μπιρλιράκης δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο διερευνητικών επαφών με τους θεσμικούς φορείς της Κρήτης (Εκκλησία, Νομαρχίες, Επιμελητήρια, Επιστημονικά Ιδρύματα κα) που θα ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι η Νομαρχία Ρεθύμνου αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της προσπάθειας αυτής, η οποία θα αναβαθμίσει την όλη εικόνα του νησιού, αλλά και την γενικότερη ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών του.
Τόνισε μάλιστα ότι η Νομαρχία κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη προγραμματίσει την αναβάθμιση του Γραφείου Βιολογικής Γεωργίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει ακόμα καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των παραγωγών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, που ολοένα και αυξάνονται. Τέλος δήλωσε ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι επαφές της ΕΑΣΡ με τους θεσμικούς φορείς της Κρήτης, η Νομαρχία Ρεθύμνου θα συγκαλέσει σύσκεψη όλων των αρμοδίων για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις σε τοπικό επίπεδο.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 23 Απρ 2018

Αρθρογραφία