«Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών - Προβλήματα στην λειτουργία του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνου»,

Εκτύπωση

Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου καθηγητής κ. Ηλίας Λαμπίρης, προς τους Υπουργούς:
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο,
- Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και
- Oικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου,

με Θέμα: «Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών - Προβλήματα στην λειτουργία του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνου», η οποία έχει, ως ακολούθως:

«Κύριοι Υπουργοί,
Στις 17-6-09 σάς κατέθεσα ερώτηση με θέμα «Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ζητώντας πληροφορίες για τα παρακάτω:

 1. Ποιες ακριβώς ενέργειες έχουν υλοποιηθεί, ποιες υπολείπονται και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να έχουν προσληφθούν 2.000 γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι τον Σεπτέμβριο 2009.
 2. Αν έχει ολοκληρωθεί το έργο της Κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ΟΕΝΓΕ και αν ναι ποια είναι η πρότασή της για την κατανομή των θέσεων ανά νοσοκομείο και ειδικότητα.
 3. Πόσες θέσεις γιατρών ανά ειδικότητα και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα κατανεμηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
 4. Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών εντός τριετίας.
 5. Πόσες προσλήψεις νοσηλευτών πανελλαδικά θα γίνουν εντός του 2009, πόσες το 2010 και πόσες το 2011.
 6. Πόσες θέσεις νοσηλευτών θα προκηρυχθούν για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου άμεσα και πόσες ανά έτος 2009-2011.
 7. Πότε προβλέπεται να εγκριθεί από τα αρμόδια Υπουργεία ο Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Το ερωτηθέν Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική, απέστειλε το με αρ. 83492/09-07-09 έγγραφο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν απαντά επί της ουσίας στα παραπάνω ερωτήματα, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται ο δημοκρατικός θεσμός της λογοδοσίας στον λαό.

Εν τω μεταξύ, το μοναδικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα του νομού, βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης και το γεγονός ότι ακόμα λειτουργεί οφείλεται κυρίως στις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου με ανακοίνωσή της προς τον τοπικό τύπο στις 14.07.09 μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Παρά το ότι η βασική αντίληψη του νέου νόμου 3754/2009 ήταν η ενίσχυση των υποστελεχωμένων νοσοκομείων της επαρχίας, που εξαναγκάζουν τους υπηρετούντες γιατρούς σε εξαντλητικό αριθμό εφημεριών μηνιαίως, και παρά την αρχική συμφωνία σε μια συγκεκριμένη πρόταση που έκανε αποδεκτά σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ της επαρχίας, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας προχώρησαν σε αυθαίρετη ανακατανομή ιατρικών θέσεων από νοσοκομεία της περιφέρειας σε αντίστοιχα της Αθήνας.

Έτσι μόνο στα Νοσοκομεία της Κρήτης «πετσόκοψαν» 18 θέσεις γιατρών και συγκεκριμένα 8 θέσεις στα Χανιά, 2 στο Ρέθυμνο, 3 στο Βενιζέλειο, 3 στη Σητεία και από 1 στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα.

Ειδικά στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, από την αρχική πρόταση των 11 θέσεων αφαιρέθηκε η θέση του Παθολόγου και του Χειρουργού. Την ώρα δηλαδή που, όπως έχουμε και πρόσφατα επισημάνει, η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω έλλειψης γιατρών, την ώρα που οι 3 γιατροί που υπηρετούν έχουν φτάσει στα όριά τους με 10-11 εφημερίες τον μήνα και την ίδια στιγμή που αναμένεται σημαντική επιβάρυνση της κλινικής λόγω της συνεχώς εξαπλούμενης γρίπης, οι γραφειοκράτες του υπουργείου δεν κρίνουν αναγκαία την προκήρυξη μιας ακόμα θέσης Παθολόγου!

Δεν πρόκειται απλώς για πελατειακή λογική και παραγοντισμό των γραφειοκρατών του υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για συνειδητή κωλυσιεργία στην προώθηση των προσλήψεων που έχουν νομοθετηθεί (ν. 3754/2009) και για ανευθυνότητα σε βάρος της δημόσιας περίθαλψης.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά τον κ. Αβραμόπουλο που αυτές τις μέρες εξωραΐζει προκλητικά την κατάσταση του ΕΣΥ, να δείξουν στοιχειώδη συνέπεια λόγων και έργων και να υιοθετήσουν την αρχική πρόταση της Επιτροπής Προσλήψεων». Έτσι κλείνει η ανακοίνωση των γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

Εάν στα παραπάνω και σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, προστεθεί ότι το τελευταίο δίμηνο έχει λήξη η θητεία του Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και δεν έχει τοποθετηθεί νέος, παρά το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο διορισμός του, τότε αποκαλύπτεται ακόμα πιο ξεκάθαρα η χρόνια πολιτική αδιαφορίας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, σε μια περιοχή που χρήζει πολλαπλάσιας φροντίδας και θωράκισης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της (ο μοναδικός νομός της Κρήτης χωρίς σύγχρονο νοσοκομείο, με τη χαμηλότερη αναλογία αναπτυγμένων κλινών και με τη μικρότερη αναλογία νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών).

Επειδή οι  δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι «σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί» επαναλαμβάνονται εδώ και μήνες ως κακόγουστη φάρσα,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 1. Επιθυμούν να απαντήσουν επί της ουσίας στα παραπάνω 7 ερωτήματα, θέτοντας τέλος στην απαξίωση του θεσμού του Κοινοβουλευτικού ελέγχου και εφόσον ναι, ποιες είναι οι απαντήσεις;
 2. Ποια είναι η θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εξάλειψη της θέσης του Παθολόγου και του Χειρουργού, την στιγμή  που  η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω έλλειψης γιατρών και την ώρα που αναμένεται σημαντική επιβάρυνση της κλινικής λόγω της συνεχώς εξαπλούμενης νέας γρίπης;
 3. Τι απαντούν στο ότι το τελευταίο δίμηνο έχει λήξει η θητεία του Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και δεν έχει τοποθετηθεί νέος, παρά το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο διορισμός του;
 4. Πότε προβλέπεται να αποκατασταθεί η διοικητική λειτουργία στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου»;                                            

Αθήνα 14.07.09
Ο ερωτών βουλευτής
Ηλίας Ε. Λαμπίρης


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία