Συνεχίζεται η απάντληση στο SEA DIAMOND

Εκτύπωση

Συνεχίζεται η απάντληση στο SEA DIAMOND

Ύστερα και από τις πρόσφατες εξελίξεις που είχαμε στη Σαντορίνη σχετικά με την υπόθεση του ναυαγίου SEA DIAMOND όλα πλέον δείχνουν ότι ίσως τελικά να πρόκειται για μια «βύθιση - μαϊμού» επιβεβαιώνοντας τις σχετικές αρχικές φημολογίες.

Το πόρισμα του Α.Σ.Ν.Α. (Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων) ήταν σαφές! Σε ανθρώπινο λάθος της εταιρίας και της «γέφυρας» του πλοίου, οφείλεται η βύθιση που έλαβε χώρα στις 5 Απριλίου 2007 και που σαν αποτέλεσμα είχε την τεράστια οικολογική καταστροφή που δημιουργήθηκε τότε από τη διαρροή καυσίμων, δίπλα ακριβώς από το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

     14/7/09


του Βασίλη
Κασιμάτη

Βέβαια το πόρισμα εν πρώτης κάνει λόγο για αμέλεια αλλά πολύ σύντομα ίσως επιβεβαιωθούν οι φήμες περί εσκεμμένου δόλου που τότε πλέον θα μιλάμε για αξιόποινη κακουργηματική πράξη εις βάρος καταρχήν των κατοίκων του τουριστικού νησιού αλλά και της χώρας γενικότερα.
Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα του Α.Σ.Ν.Α. καταδικάζει την ιδιοκτήτρια εταιρία η οποία τώρα καλείται να πληρώσει ... τα "σπασμένα"!
Σε μια προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά στο πρόβλημα επικοινωνήσαμε με τον ανταποκριτή μας στη Σαντορίνη, δημοσιογράφο κ. Παναγιώτη Μυτιληναίο*. 

Ο κ. Μυτιληναίος μας είπε ότι με σημερινή του επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία κοινοποιείται στον περιφερειάρχη, τον Νομάρχη τον Έπαρχο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Οίας, ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Καραχάλιος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond.

Στην επιστολή του ο κ. Καραχάλιος αναφέρει τα παρακάτω:
«Κύριε Πρόεδρε έχω την τιμή να σας ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την υπόθεση του ναυαγίου του Κ/Ζ  "SEA DIAMOND", όπως αυτές που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου του ΔΛΤΘ.
Αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της πραγματοποιθείσας επιχείρησης απάντλησης  καυσίμων, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο έχει επιλεγεί  ως τεχνικός σύμβουλος σ αυτή την υπόθεση.
Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τον νομικό μας σύμβουλο κ. Παπανδρεόπουλο, του οποίου η σοβαρότητα, η επιστημονική κατάρτιση, η επαγγελματική εμπειρία και η αγάπη για το νησί μας, αποτελούν μέγιστες εγγυήσεις για τους χειρισμούς που θα απαιτηθούν στη συνέχεια.
Και βεβαίως περιμένουμε και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από πλευράς του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με όσα δημόσια δήλωσε ο Υπουργός κ. Παπαληγούρας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαντορίνη.
Αν υπάρξει κάποια νεότερη εξέλιξη, θα ενημερώσουμε με ανακοίνωσή μας εσάς, τους λοιπούς φορείς και την κοινή γνώμη».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Γιώργος Καραχάλιος. 

Εμείς να συμπληρώσουμε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία του SEA DIAMOND έχει προσφύγει με έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελπίζοντας και προσδοκώντας ίσως σε μια καθυστέρηση της υπόθεσης.

Μάλιστα η εταιρία Louis Hellenic Cruises (ιδιοκτήτρια του SEA DIAMOND) εξέδωσε πριν από μια εβδομάδα Δελτίο Τύπου στο οποίο αρνούνται τις κατηγορίες εμμένοντας στη θέση της περί λανθάνουσας χαρτογράφησης της περιοχής:

"...Αναφορικά με το πρόσφατο πόρισμα του υπαγομένου στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  ΑΣΝΑ (Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων), η πλοιοκτήτρια και η διαχειρίστρια του "SEA DIAMOND" θα ήθελαν να επισημάνουν ότι το περιεχόμενό του δεν τους προκαλεί καμία έκπληξη, αφού είναι αυτό ακριβώς που τους είχαν «προαναγγείλει» διάφοροι φορείς, η δε υλοποίηση της προειδοποίησης αυτής κατέστη προφανής όταν, για πρώτη φορά στα χρονικά παρόμοιων υποθέσεων, δεν επετράπη στους δικηγόρους του Πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας να παραστούν κατά τη σχετική διαδικασία.

Από την παντελή έλλειψη στοιχείων και την έδρασή του σε υποθέσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα, είναι προφανές ότι το πόρισμα αποτελεί μια ακόμη άκομψη προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών των αρμοδίων για τη λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής του συμβάντος, σφάλμα που αποτέλεσε και τη μοναδική αιτία πρόκλησης του ατυχήματος και τελικά του ναυαγίου.  Υπενθυμίζεται δε ότι την άριστη κατάσταση του πλοίου είχε πιστοποιήσει και η ίδια καθ ύλην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. H πλοιοκτήτρια και η διαχειρίστρια του "SEA DIAMOND" δεν έχουν καμία απολύτως αμφιβολία ότι η αλήθεια θα λάμψει πλήρως στα Δικαστήρια, όπως ακριβώς έχει συμβεί σε παρόμοιες υποθέσεις πρόκλησης ατυχήματος λόγω λανθασμένης χαρτογράφησης στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου οι πλοιοκτήτριες και οι Πλοίαρχοι δικαιώθηκαν πλήρως
".

Ευχόμαστε να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση διότι καθίσταται σαφές ότι ουδείς μπορεί να εμπαίζει με γνώμονα το συμφέρον του, με τις μοίρες χιλιάδων αθώων ανθρώπων.

Με τσι γειές μας ...

 

* ο κ. Παναγιώτης Μυτιληναίος είναι ανταποκριτής
της «Ρ.Α.» και ιδιοκτήτης της ηλεκτρονικής
 εφημερίδας "Νέα της Σαντορίνης"
www.neasantorinis.gr         Το ρεπορτάζ ήταν μια προσφορά της εταιρίας:
                                        

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κυκλάδες

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 24 Μάι 2018

Αρθρογραφία