Η κ.Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερωτήσεις για το οικόπεδο στο Σωματά για το νέο νοσοκομείο & για την αξιοποίηση της Βίλλας «Κλόντιο»

Εκτύπωση

Η κ.Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερωτήσεις για το οικόπεδο στο Σωματά για το νέο νοσοκομείο & για την αξιοποίηση της Βίλλας «Κλόντιο»

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερωτήσεις στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας με αντικείμενο τους πραγματικούς λόγους, για τους οποίους καθυστερεί η γνωμοδότηση της ΔΕΠΑΝΟΜ περί καταλληλότητας ή μη, του οικοπέδου που προτείνει ο Δήμος Ρεθύμνου στην περιοχή του Σωματά καθώς επίσης και προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας όπου επαναφέρει στη Βουλή το θέμα της αξιοποίησης της Βίλλας «Κλόντιο» στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου για τη λειτουργία Πολεμικού Μουσείου.

Στην ερώτηση της προς τον Τπουργό Υγείας η Βουλευτής του νομού αναφέρει τα εξής :
«Το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου στεγάζεται σήμερα σε ένα κτίριο, το οποίο ανεγέρθηκε πριν από πενήντα χρόνια και προστέθηκε σε αυτό πτέρυγα την δεκαετία του ?80.
Φέτος ολοκληρώνεται η νέα πτέρυγα του κτιριακού συγκροτήματος, η οποία θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ιδρύματος.

Ωστόσο γενική διαπίστωση είναι, ότι οι κτιριακές υποδομές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες ενός ιδρύματος παροχής υπηρεσιών υγείας και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών.

Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση έχει εκφράσει την πολιτική βούληση της να ανεγερθεί νέο σύγχρονο και λειτουργικό Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο και έχει ζητήσει από τις τοπικές Αρχές την εξεύρεση κατάλληλης οικοπεδικής έκτασης.

Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Ρεθύμνου πρότεινε συγκεκριμένη έκταση στην περιοχή Σωματά.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ, αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας απέστειλε κλιμάκιο τεχνικών στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, που εξέτασε την προτεινόμενη έκταση και ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από το Δήμο Ρεθύμνου για το ιδιοκτησιακό, προκειμένου να προχωρήσει στην γνωμοδότηση περί καταλληλότητας του για να ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο ή σε αντίθετη περίπτωση να εξεταστούν άλλες προτεινόμενες εκτάσεις.

Ωστόσο έχουν παρέλθει περίπου τέσσερις μήνες και η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν έχει ακόμα αποφανθεί περί καταλληλότητας του οικοπέδου στο Σωματά.

Κατόπιν των παραπάνω και επειδή το θέμα ανέγερσης νέου Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο αποτελεί μείζων ζήτημα
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που η ΔΕΠΑΝΟΜ καθυστερεί να γνωμοδοτήσει περί καταλληλότητας ή όχι του οικοπέδου στο Σωματά, το οποίο έχει προτείνει ο Δήμος Ρεθύμνου και τι προτίθεται να κάνει ώστε να επισπευσθεί κάθε διαδικασία εύρεσης κατάλληλης έκτασης για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.»
 


Σχετική ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στο κείμενο της ερώτησης της αναφέρει τα εξής :
«Στον οικισμό Χρωμοναστήρι του Δήμου Ρεθύμνου υπάρχει ένα παλαιό κτίριο, που χρονολογείται από το 1600 και είναι γνωστό ως «Βίλλα Κλόντιο».

Είναι ένα εξαιρετικό μνημείο με πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία της Ενετικής και Τουρκικής περιόδου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το Χρωμοναστήρι και την ευρύτερη περιοχή.

Το κτίριο αυτό παραχωρήθηκε το 1998 από την τότε Κοινότητα Χρωμοναστηρίου στο ΤΕΘΑ προκειμένου να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως Στρατιωτικό Μουσείο.

Μάλιστα το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στην ιδιοκτησία του οποίου περιήλθε, ολοκλήρωσε την αναπαλαίωση του κτιρίου, η οποία κόστισε περίπου 5.000.000 ευρώ.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα εξαιρετικό κτιριακό συγκρότημα, το οποίο είναι έτοιμο προς αξιοποίηση.

Το κτίριο λοιπόν μπορεί στο εξής να λειτουργήσει για το σκοπό, που αναστυλώθηκε και η Διεύθυνση Υποδομής /1ο Γραφείο - β του Γενικού Επιτελείου Στρατού έχει εισηγηθεί να εξεταστεί η υπαγωγή του Στρατιωτικού Μουσείου Χρωμοναστηρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για να λειτουργήσει ως παράρτημα του.

Κατόπιν των παραπάνω:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Τι προτίθεται να κάνει για την αξιοποίηση του κτιρίου «Βίλλα Κλόντιο» στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου και την λειτουργία του ως Πολεμικού Μουσείου

 
 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία