Επικίνδυνο υλικό σε παιδικό γεύμα στον Νοσοκομείο Ρεθύμνου Σχολιασμός "Ρ.Α." & Ανακοίνωση Ιατρών Ε.Σ.Υ.

Εκτύπωση

Επικίνδυνο υλικό σε παιδικό γεύμα στον Νοσοκομείο Ρεθύμνου -
Ανακοίνωση του Ε.Σ.Υ.!

14/7/09

Στα μέσα του περασμένου μηνός γονείς παρέδωσαν (επέστρεψαν) στην ρεσεψιόν
του Βασίλη
Κασιμάτη
της παιδιατρικής κλινικής το παιδικό γεύμα του ανήλικου παιδιού τους που νοσηλευόταν εκεί.
Ο λόγος για ένα κομμάτι γυαλί που βρισκόταν μέσα στο μπιφτέκι του γεύματος.
Από την πλευρά της η εταιρία της σίτισης του Νοσοκομείου κάνει λόγο για ένα .... μικρό και αθώο κοκαλάκι το οποίο όπως διατείνονται, δεν αλέστηκε σωστά κατά τη προπαρασκευή.

Άγνωστο το αληθές του γεγονότος μιας το κομμάτι δεν έχει κρατηθεί αλλά και οι γονείς το παιδιού δε προχώρησαν σε κάποια επίσημη καταγγελία ή μήνυση.
Άγνωστο και το γιατί δεν βγήκε το συμβάν στον «αέρα» τότε παρά μόνο ακριβώς ένα μήνα μετά την τέλεσή του.

Το βέβαιο είναι ότι αν ήμασταν στην Αμερική σήμερα οι γονείς του παιδιού θα ήταν ... πλούσιοι!
Βλέπετε εκεί  καταγγέλλεται ακόμα και το παραμικρό και όλοι οι πολίτες είναι συνειδητοποιημένοι και ενημερώνουν άμεσα τις αρχές με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ολοένα αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου.
Βέβαια οι περισσότεροι Αμερικάνοι το προχωρούν και νομικά (αστικά) διεκδικώντας τον πλουτισμό μέσα από τέτοια συμβάντα. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού!!»

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός αυτό στο Ρέθυμνο υπενθύμισε κατά κάποιο τρόπο την μεγάλη οφειλή του Νοσοκομείου προς την εταιρία σίτισης που
δεν έχει λάβει τις απολαβές του τελευταίου σχεδόν εξαμήνου.

Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να πούμε ότι παρότι μιλάμε για την δημόσια υγεία και έχοντας πλήρη επίγνωση του τι λέμε, τονίζουμε ότι όποιος δεν αμείβεται  για τις όποιες υπηρεσίες προσφέρει, είναι λογικό να λειτουργεί ενδόμυχα ο αποδεδειγμένος κατά την ψυχολογία, όρος «ελαστική συνείδηση» και αυτομάτως να ρίχνει την ποιότητα.
Με αυτό δεν λέμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία σίτισης πάσχει από αυτή τη "ψυχική νόσο" αλλά όπως και νάχει το πράγμα η διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να εξοφλήσει άμεσα την εταιρία για ευνόητους λόγους.

Αυτό που όμως είναι σίγουρα επιβεβαιωμένο αναφέρεται στη ποιότητα του φαγητού που σερβίρετε εντός του Νοσοκομείου και που είναι επιεικώς και κατά γενική ομολογία ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως ασθενών.... άθλια!
Τα παράπονα πολλά, οι γιατροί φωνάζουν όπως θα διαπιστώσετε και λίγο παρακάτω με νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν μόλις σήμερα.
Με την διατροφή, ειδικότερα σε Νοσοκομεία δεν παίζουμε. 

Ας έχουν γνώση λοιπόν οι «φύλακες» και ας μεριμνήσουν για κάτι παραπάνω από το να κρατούν με «νύχια & δόντια» τις καρέκλες που κατέχουν!

Με τσι γειές μας ....

             ===============================================

Επί αυτού του θέματος και η Ένωση των Ιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση.

Να τελειώνουμε με το catering - Σύγχρονα μαγειρεία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Το πρόσφατο περιστατικό ανεύρεσης κομματιού γυαλιού σε φαγητό νοσηλευόμενου παιδιού, αναδεικνύει το γενικότερο πρόβλημα της σίτισης στο Νοσοκομείο αλλά και την εικόνα συνολικής απαξίωσης των υπηρεσιών του ιδρύματος.

Όταν πριν 3 χρόνια, με αφορμή την παρουσία κατσαρίδων, αποφασίστηκε το κλείσιμο των μαγειρείων του Νοσοκομείου και η ανάθεση της σίτισης σε ιδιωτική εταιρεία catering, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων είχαν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση.
Κάποιοι τότε μας εγκάλεσαν για το ότι δήθεν υπερασπιζόμαστε μια προβληματική λειτουργία του Νοσοκομείου που δεν μπορεί να εξασφαλίσει πιστοποίηση ποιότητας ( HACCP) και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων. 
Εμείς είχαμε τονίσει ότι, πέρα από το υψηλότερο κόστος, ο μεγάλος κίνδυνος είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού και είχαμε καταστήσει από τότε υπεύθυνη τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τα προβλήματα που θα εμφανιστούν.

Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο. Και η οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου ήταν δυσβάσταχτη (περίπου 650.000 ευρώ το χρόνο) και το φαγητό ήταν πολύ χειρότερο από πριν. Παρά τις υποδείξεις και τις συστάσεις προς την εταιρεία, παρά την αλλαγή του υλικού συσκευασίας, οι διαμαρτυρίες των εφημερευόντων γιατρών και των ασθενών για την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, ήταν καθημερινές.  

Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική φάση του νέου μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο της σίτισης και σύμφωνα με πληροφορίες η μέχρι τώρα ανάδοχος εταιρεία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποια εταιρεία θα επιλεγεί, κατά την γνώμη μας η λύση είναι μία και είναι πολιτική:
Πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή με το ιδιωτικό catering.

To Νοσοκομείο οφείλει να επανεξετάσει το θέμα της σίτισης και, στην προοπτική της ανακατανομής τμημάτων με τη λειτουργία της επέκτασης, να εξασφαλίσει το χώρο, την υποδομή και τη στελέχωση σύγχρονων μαγειρείων που θα πληρούν όλα τα standars ποιότητας.

Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου των τροφίμων και των συνθηκών παρασκευής φαγητού, θα μειώσουμε σημαντικά το λειτουργικό κόστος του νοσοκομείου και θα περιορίσουμε την τάση εκχώρησης όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών του ιδρύματος στον ιδιωτικό τομέα. 

Αρκετά προβλήματα δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση της σίτισης. Σε ένα Νοσοκομείο με τόσα « ανοικτά μέτωπα», η επαναλειτουργία των μαγειρείων θα είναι σίγουρα είναι βήμα αναβάθμισης της καθημερινότητας του.


              Το ρεπορτάζ ήταν μια χορηγεία της εταιρίας:
                                   

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία