Και η αρχή έγινε!

Εκτύπωση

Και η αρχή έγινε!

Ένα σύνθετο τελετουργικό, με παράλληλες δράσεις, εκτυλίχτηκε σε κεντρικά σημεία της παλιάς πόλης, από δεκάδες εθελοντές που έβαλαν τα δυνατά τους και προσέφεραν στους συμπολίτες τους και τους επισκέπτες της πόλης μας τον καλύτερό τους εαυτό μαγεύοντας όσους και όσες το παρακολούθησαν.

Έχοντας τιμήσει πέρυσι τη Φωτιά, φέτος όλα ύμνησαν την έλευση του καινούριου Στοιχείου: του Νερού.

Άλογα, Δούκες κι Ευγενείς γέμισαν το χώρο μπροστά από το Δημαρχείο λίγο πριν τις 21:30, η ομάδα των Ιερέων του Νερού συγκεντρώθηκε στο Φάρο του ενετικού λιμανιού, ενώ ο Δόγης βρισκόταν σε ειδικά διαμορφωμένη γόνδολα,στη μαρίνα.

Λίγο μετά τις εννιάμιση, ξεκίνησε η παράσταση.

Η πομπή του Δημαρχείου αποτελούμενη από τη φρουρά του Δούκα πάνω στα Γεωργαλίδικα άλογά τους, τον Έρωτα της Φωτιάς, το Δούκα και τη Δούκισσα του Ρεθύμνου, τους Ευγενείς και μια ομάδα από κυρίες των τιμών, συνοδευόμενη από μπάντα με αναγεννησιακό ρεπερτόριο, κατηφόρησε προς το κέντρο της παραλίας, όπου είχε στηθεί η κεντρική σκηνή,

Με την άφιξή τους, ξεκίνησε η τελετουργία των ιερέων για το άναμα του Φάρου. Παρά το μελτεμάκι, που δυσκόλεψε την ομαλή ροή του δρώμενου, σβήνοντας τους πυρσούς, το μπλε φως άναψε συνοδεία πυροτεχνημάτων.

Ο Αρχιερέας και η Πρωθιέρεια επιβιβάστηκαν σε βάρκα και μεταφέρθηκαν στο χώρο της κεντρικής σκηνής, ώστε να υποδεχτούν όλοι μαζί τον Δόγη και τη Δόγησα, συνοδευόμενους από τον Έρωτα του Νερού. Αυτοί έφεραν στην πόλη το Ύδωρ.

Ένα συντριβάνι, φιλοτεχνημένο από ντόπιο καλλιτέχνη, φιλοξένησε και συνδύασε με μοναδικό τρόπο τα δύο στοιχεία. Νερό και Φωτιά ξεπήδησαν στο κέντρο της σκηνής, προκαλώντας έκπληξη στους θεατές.

Στη συνέχεια όλοι μαζί, εν πομπή, διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους του ιστορικού κέντρου και δίνοντας την ευκαιρία σε όλους - επισκέπτες, κατοίκους, περαστικούς - να τους συνοδεύσουν και να μοιραστούν την ατμόσφαιρα, τα μετέφεραν στη Νέα Πλατεία, η οποία είναι φέτος το κέντρο των εκδηλώσεων. Εκεί, διαδραματίστηκε το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, με τους αναγεννησιακούς ύμνους που ερμήνευσε η Δημοτική Χορωδία και με χορευτικά από τους Ευγενείς και τους μικρούς Αρλεκίνους της Αυλής του Δούκα.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κος Γιώργος Μαρινάκης αφού εξείρε και ευχαρίστησε τους εθελοντές για την πολύτιμη προσφορά τους, κήρυξε την επίσημη έναρξη του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ. Η βραδυά έκλεισε με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, που έστειλαν παντού το μήνυμα ότι κάτι καινούργιο συμβαίνει στην πόλη.

Απόψε ξεκινούν και οι κεντρικές συναυλίες του φεστιβάλ.

Η Marianne Muller, σημαντική παρουσία στις εξελίξεις σχετικά με την αναβίωση της Μπαρόκ μουσικής για πάνω από 20 χρόνια και παράλληλα καθηγήτρια βιόλα ντα γκάμπα στο Ανώτατο Εθνικό Ωδείο Μουσικής στη Λυών, διευθύνει το σύνολο Spirale .

Πλαισιωμένη από σημαντικούς και βραβευμένους καλλιτέχνες όπως η Violaine Cochard στο τσέμπαλο, ο Charles-Edouard Fantin στη θεόρβη και η Emily Audouin στη βιόλα ντα γκάμπα θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα με τίτλο «Από τον Ste Colombe στον Marin Marais» και θα μας μυήσουν στον κόσμο και τα ηχοχρώματα των συνθετών αυτών, με διάφορους συνδυασμούς οργάνων.

Η συναυλία ξεκινάει στις 21:30 στο Τζαμί Νερατζέ (Ωδείον).

Μετά τη λήξη της, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Εν αρχή ην... Πυρ», που θα φιλοξενείται από 12-22 Ιουλίου στο Νέο Δημοτικό Ωδείο (νέο κτίριο δίπλα στο Σπίτι του Πολιτισμού).

Παρουσιάζονται τα κοστούμια του Τάκη Χάσικου που εντυπωσίασαν στις περισυνές εκδηλώσεις με θέμα τη φωτιά, μαζί με πίνακες και φωτογραφίες των Νίκου Σταυριδάκη και Χρυσαυγής Ψαρρά.  

Η έκθεση αυτή συμπληρώνει εικαστικά τις άλλες 4 εκθέσεις που εμπλουτίζουν το φεστιβάλ και άνοιξαν ήδη τις πύλες τους από χθές, στους χώρους γύρω από την Νέα Πλατεία:

  • Μεσογειακό Πανόραμα στην αίθουσα Αγίου Φραγκίσκου
  • Ανα-γεννούν στην Αναγέννηση στο 1ο δημοτικό σχολείο-Τούρκικο
  • Εικόνες και Χρώματα της γης και του βυθού στο ισόγειο του Σπιτιού Πολιτισμού
  • Βότσαλα-Λουλούδια της θάλασσας στη γκαλερί της Αργυρούλας Βαλαρή-Σαουνάτσου« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία