Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Εκτύπωση

Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής.

 

Το Σάββατο στις 22 Νοεμβρίου 2008 συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή της «κίνησης πολιτών» με σκοπό μεταξύ άλων και την ανάδειξη 19μελούς προεδρείου υπό την ηγεσία του οποίου θα πορευτεί στο εξής η επιτροπή.

Οι τελικές εκλογές θα γίνουν τη επόμενη μέρα στις 23/11.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί από τα σημερινά δρώμενα όμως ήταν μια μικρή αναστάτωση που δημιουργήθηκε όταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής έκανε αναφορά περί διαρροών.

Το συγκεκριμένο μέλος υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του, στις τακτικές συνελεύσεις των μελών της επιτροπής υπάρχουν διαρροές πληροφοριών προς τα «έξω» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, που δε θα πρέπει να υπάρχουν.

Προς απόδειξη αυτών των διαρροών κάλεσε τηλεφωνικά επί τόπου και ενώπιοv των υπολοίπων μελών, τον εκδότη της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ  κ. Βασίλη Κασιμάτη και του ζήτησε να παραστεί στην επιτροπή για να τον ερωτήσουν δημόσια για το τι γνωρίζει για αυτές τις διαρροές.

Ο κ. Κασιμάτης αρνήθηκε ευγενικά τη πρόσκληση θεωρώντας άσκοπη και αν θέλετε και ανούσια τη παρουσία του.

Άλλωστε η εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και η ηλεκτρονική εφημερίδα μας agorapress.gr  δεν είναι τα μόνα μέσα που δημοσιεύουν πληροφορίες προερχόμενες από τη Συντονιστική Επιτροπή.

Χθες για παράδειγμα, μάθαμε από άλλη Ρεθυμνιώτικη ηλεκτρονική εφημερίδα τόσο τα περί του ονόματος της νέας εταιρίας (το Cretan Sea Lines) όσο και για την ονομαστική αξία της μετοχής, που θα είναι από όσων αναφέρουν, στα 500 ευρώ. Εκτιμούμε μάλιστα ότι αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετά σοβαρότερες από άλλες που αναφέρθηκαν σήμερα.

Θεωρούμαι λοιπόν πολύ λογικό να καλέσουμε κάποια μέλη να μας δώσουν πληροφορίες περί των εξελίξεων, θέμα που ευλόγως αφορά τους Ρεθυμνιώτες αναγνώστες.
Να προσθέσουμε κάπου εδώ ότι σχεδόν όλες τις φορές που έχουμε γράψει κάτι σχετικώς, αναφέρουμε και το όνομα του ανθρώπου που μας έκανε τη δήλωση.
Ορισμένες πάλι φορές έχουμε και πληροφορίες όπου επειδή κρίνουμε ότι πρέπει να τις επεξεργαστούμε πριν δουν το φως της δημοσιότητας τηρούμε το απόρρητο και το ανώνυμο των πηγών μας.

Κατόπιν ο κύριος Κασιμάτης τηλεφώνησε στο κύριο που τον κάλεσε και του ανέφερε τα εξής: Αγαπητέ μου, κατανοώ την ανησυχία σου. Συνεπώς σεβαστή η όποια άποψή σου, την οποία και αποδέχομαι «Βολταιρικά»! Θεωρώ όμως λανθασμένη τη σημερινή σου κίνηση να με καλέσεις «ενώπιος-ενωπίον» και χωρίς προειδοποίηση.

                     _______________________________________________

Οι λόγοι

Το ότι υπάρχουν όμως μέλη της Σ.Ε. τα οποία εκφράζονται προς τα έξω για τα τεκτενώμενα και τα έργα της Επιτροπής τους,  ο καθένας μπορεί να το κρίνει όπως θέλει.
Σαν εκδότης εφημερίδας και δημοσιογράφος που είμαι, είναι λογικό να έχω τις πηγές μου για όσα θέματα καλύπτω δημοσιογραφικά.  Ειδάλλως δεν θα έπρεπε να είχα την ιδιότητα του δημοσιογράφου, αλλά αυτή του «ταχυδρόμου» ή του διαμεσολαβητή.

Το να μου ζητούν να αποκαλύψω τις πηγές μου, εκτός από αφελές είναι και αντιδεοντολογικό. Αντιδεοντολογικό όμως επίσης είναι, εμπλεκόμενος να ζητά από δημοσιογράφο να αποκαλύψει δημόσια τις πηγές του. Κανείς δημοσιογράφος σε αυτό το πλανήτη δεν έχει το δικαίωμα της αποκάλυψης του απορρήτου. Ούτε παπάς, ούτε εξομολογητής, ούτε καν γιατρός.

Από την άλλη μεριά μου ζητήθηκε να περιορίσω τα «παπαγαλάκια» όπως χαρακτηριστικά μου αναφέρθηκε, εννοώντας τους ανθρώπους που μας δίνουν πληροφορίες σε εμάς τους δημοσιογράφους και  ότι θα πρέπει να πω σε αυτές τις πηγές μου να σταματήσουν ... να μου μεταδίδουν νέα. Αυτό το χαρακτηρίζω επιεικώς... επίσης αφελές!

Με την ευκαιρία θα ήθελα να βάλω τα πράγματα και ιστορικώς, στη θέση τους.

Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και εγώ προσωπικά στηρίξαμε αρχής-εξαρχής και με όλες μας τις δυνάμεις και με τα 2 μέσα που διαθέτουμε στα τοπικά media , την ιδέα και το όραμα της Συντονιστικής Επιτροπής της «Κίνησης Πολιτών». Όσοι εκ των μελών της αρχικής 23μελούς επιτροπής γνωρίζουν, θα συμφωνήσουν με αυτό.
Προβάλαμε όσο ήταν δυνατό το όραμα και δώσαμε το «βήμα» σε κάποια από τα μέλη να πείσουν τον κόσμο του Ρεθύμνου περί αυτής της Μεγάλης Ιδέας. Επιμείναμε αρκετά στο θέμα των «δικλείδων ασφάλειας» των μετόχων συμβάλλοντας ταμάλα στην ενημέρωση του κοινού για αυτές.
Επιμείναμε επίσης δημόσια και επανειλημμένως όσο λίγοι στο Ρέθυμνο, για τα περί υγιούς βιωσιμότητας της γραμμής με αρκετά στοιχεία επ?αυτού.

Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο να έρθουμε μέσω πολλών αναφορών και άρθρων μας, σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την ΑΝΕΚ, στηρίζοντας τα συμφέροντα του Ρεθυμνιώτη τα οποία επί της παρούσης είναι αντικρουόμενα με αυτά της ΑΝΕΚ.

Ως Ρεθυμνιώτης λοιπόν έχω ταχθεί με το συμφέρον των Ρεθυμνιωτών και πιστεύω και εγώ στο όραμα που λέγεται «Αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ρεθύμνου - Πειραιά» από Ρεθυμνιώτικη εταιρία.
Όταν η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ έχει αποκλειστικές πληροφορίες π.χ. για την Ν.Ν.Ε.Ρ. όλοι σπεύδουν τηλεφωνικά στην εφημερίδα (και καλά κάνουν) να ρωτήσουν ή να μάθουν. Αυτό λοιπόν δείχνει ενεργούς πολίτες που τους ενδιαφέρει η εξέλιξη ενός τόσο σοβαρού θέματος. Δεν είπαμε λοιπόν ποτέ το ΟΧΙ σε κάτι που μπορούσαμε να βοηθήσουμε.
Αυτό όμως πάλι προκύπτει από την λίαν προσεκτική αξιοποίηση άλλων πηγών πληροφόρησης.
Έτσι λειτουργεί η εφημερίδα μας λοιπόν. Με συνέπεια και ήθος. Και πάνω από όλα σεβασμό στους αναγνώστες και στην εγκυρότητα των δημοσιευμάτων μας. Αυτό άλλωστε τάξαμε και στο ανανγωστικό μας κοινό όταν ξεκινήσαμε προ καιρού τη νέα αυτή δυνατή φωνή, τη ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.

Στο δια ταύτα

Η Συντονιστική Επιτροπή της "Κίνησης Πολιτών" έχει κληθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό και να καλύψει το κενό ή αν θέλετε την «ορφάνια» της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης.
Έχει κληθεί να ιδρύσει εκ νέου μια πολυμετοχική εταιρία Λαϊκής βάσης με όρους αυτή τη φορά ισχυρότερους όσων αφορά την ασφάλεια των μετόχων και τη διαφάνεια στα έργα υλοποίησης.

Θα ήθελα να σταθώ για λίγο στο τομέα της διαφάνειας.
Τι σημαίνει για τους περισσότερους από εμάς διαφάνεια?
Μήπως διαφάνεια σημαίνει ότι οι Ρεθυμνιώτες πολίτες που θα κληθούν σύντομα να συναινέσουν σε αυτό το όραμα δια του «οβολού» τους όπως έχω ξαναγράψει και να αγοράσουν μετοχές, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι αυτά που γίνονται για την ναυτιλιακή τους εταιρία γίνονται με πλήρη διαφάνεια?

Για αυτό λοιπόν  θα ήθελα κάπου εδώ να πω ότι αδίκως το συγκεκριμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ενοχλήθηκε και ανησυχούν για το αν θα βγει κάτι προς τα «έξω».

Μα άλλωστε θα συμφωνήσουμε όλοι ότι Λαϊκής βάσης όπως γράψαμε παραπάνω, αυτό σημαίνει!

Από το λαό για το λαό και τίποτα κρυφό.
Ακριβώς αυτό που λέει και η αφίσα της Επιτροπής             ------>
Οι Ρεθεμνιώτες για το Ρέθυμνο!

Συνεπώς δε βλέπω κανένα λόγο για το αν θα πρέπει να ανησυχούμε για το αν υπάρχουν διαρροές ή όχι. Κρίνω μάλιστα ότι κακώς χρησιμοποιήθηκε και ο όρος διαρροές.

Άλλωστε είναι πρακτικά αδύνατο να συνομιλούν 50 άνθρωποι (τόσα είναι και τα μέλη της νέας Συντονιστικής Επιτροπής) και να περιμένουμε ότι θα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το αποτέλεσμα εκάστης συνεδρίασης. Όλοι έχουν συζύγους, ξαδέρφια, γονείς κλπ. Επομένως μιλάμε για ένα όγκο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μιας πολυπληθούς ομάδας.

Θα χρησιμοποιήσω και κάτι που είπε κάποτε ο κύριος Κόλιν Πάουελ (Αμερικανός Στρατηγός και μετέπειτα υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον).

Ανέπτυξε λοιπόν σε μια συνεδρία την θεωρία του 111. Τι σημαίνει αυτό?
Αν γνωρίζει    1 (Ι) άτομο κάτι -
το γνωρίζει μόνο 1 (ένας)
Αν γνωρίζουν 2 ( Ι Ι) άτομα κάτι -
το γνωρίζουν 11 (έντεκα)
Αν γνωρίζουν 3 (Ι Ι Ι) άτομα κάτι -
το γνωρίζουν 111 (εκατόν-έντεκα)

Φανταστείτε λοιπόν κατά το κύριο Πάουελ, αν γνωρίζουν ένα μυστικό 50, πόσοι τελικά δύναται να το μάθουν στο δικό μας Ρέθυμνο.


Εν κατακλείδι το ζητούμενο λοιπόν δεν θα πρέπει να είναι το αν και πόσοι γνωρίζουν το τι συζητείται στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής αλλά τα θετικά αποτελέσματα που με αγωνία περιμένουμε όλοι για το συμφέρον του Ρεθύμνου και της ακτοπλοϊκής του σύνδεσης και για το ότι επιβάλλεται να δημοσιοποιούνται άμεσα.
Σύνεση μόνο χρειάζεται από τα μέσα ενημέρωσης και καλό χειρισμό της πλροφόρησης.
Η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιήσει απολύτως κανένα δημοσίευμα χωρίς τη σύμφωνία των μελών της Σ.Ε.

Άλλωστε η επίσημη ενημέρωση έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή μέσω των Δελτίων Τύπου που ήδη λαμβάνουμε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτός είναι και αν θέλετε και ο λόγος που θεώρησα ανούσια τη παρουσία μου στη συνέλευση μετά την αιφνιδιαστική πρόσκληση που μου έγινε από το συγκεκριμένο μέλος, με όλο το σεβασμό προς τα υπόλοιπα μέλη του.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Βασίλης Κασιμάτης
Εκδότης/Διευθυντής
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία