Επιστολή της υπευθύνου Μελέτης για το Σχεδιασμό & την Οργάνωση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Επιστολή της υπευθύνου Μελέτης για το Σχεδιασμό & την Οργάνωση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή το δημοσίευμα που υπογράφει η κυρία Δήμητρα Μαυρίδου, την οποία δεν γνωρίζουμε προσωπικά αλλά την ευχαριστούμε για τον κόπο που έκανε να ασχοληθεί με το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Κατ αρχήν χαιρόμαστε που ένας ειδικός, ως υπογράφει, θεωρεί ότι είναι ένα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας Φεστιβάλ στο οποίο λαμβάνουν μέρος διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί.

Απ΄ ότι διαπιστώνουμε, η μοναδική ένσταση, τουλάχιστον για φέτος, είναι ότι δεν αξιοποιήθηκαν καταξιωμένοι Έλληνες Μουσικοί. Επ αυτού θα θέλαμε να παραθέσουμε κάποια στοιχεία που αφορούν τις ενέργειες στις οποίες προβήκαμε προκειμένου να σχεδιαστεί το φετινό πρόγραμμα αλλά και τους άξονες στους οποίους κινηθήκαμε τα τελευταία 3 χρόνια. Συγκεκριμένα:

Αν μελετήσει κανείς τα προγράμματα του Φεστιβάλ των τριών τελευταίων ετών, θα διαπιστώσει ότι το 2007 μόνο Ελληνικά σύνολα παλιάς μουσικής προσκλήθηκαν στο φεστιβάλ. Το 2008 έγινε χρονική συρρίκνωση της διάρκειας του Φεστιβάλ με την ταυτόχρονη όμως προσήλωσή του σε ένα αυστηρά θεματικό άξονα, ο οποίος χρωματίζεται κάθε χρόνο από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το 2008, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ με την επαναπροσδιορισμένη ταυτότητα υπήρχε ελληνική συμμετοχή.

Το 2009, κανείς από τους Ελληνες μουσικούς στους οποίους αποταθήκαμε, προτείνοντάς τους συνεργασία με αλοδαπούς συναδέλφους τους  -πάντα στον άξονα της φετινής διοργάνωσης που είναι η παρουσίαση της εξέλιξης της φωνητικής παλιάς μουσικής- δεν ανταποκρίθηκε, για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Σε αντίθεση με τους διεθνώς καταξιωμένους συναδέλφους τους από το χώρο της παλιάς μουσικής, οι οποίοι δέχθηκαν να λάβουν μέρος χωρίς το συνδυασμό των γνώριμων σε αυτούς μουσικών συνόλων, δημιουργώντας έτσι νέες συνεργασίες για το φεστιβάλ,  τιμώντας μας  με την παρουσία τους και συνάδοντας με τον άξονα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πολιτικής αλλά και του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ που είναι η δημιουργία συνεργασιών τόσο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. όσο και διεθνών συνεργασιών.

Στην τελετή έναρξης η οποία ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και στα δρώμενα η μουσική επένδυση ανατέθηκε σε είκοσι Κρήτες μουσικούς από τους οποίους οι μισοί είναι παιδιά, που μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έρθουν άμεσα σε επαφή με τα ιδιώματα της παλιάς μουσικής, με το όργανο που διαθέτει το καθένα. Στις θεατρικές παραστάσεις και τις εικαστικές εκθέσεις πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν πάλι οι Ελληνες καλλιτέχνες και μάλιστα τα παιδιά.

Ο Δήμος Ρεθύμνου αν και αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν δίστασε να προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας  διοργάνωσης τέτοιας εμβέλειας και διεθνούς κύρους και μάλιστα, στα  πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής, να προσφέρει υψηλότατη ποιότητα με ενιαίο εισητήριο μόλις 5 ευρώ για τους ενήλικες (διευκρινίζεται ότι για τους ανηλίκους έως 17 ετών η είσοδος είναι δωρεάν).  Σημειώνουμε ότι οι ίδιοι καλλιτέχνες εμφανίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις, με το ίδιο πρόγραμμα και εισιτήριο ιδιαίτερα απαγορευτικό για τον μέσο Έλληνα φιλότεχνο. Επίσης, είναι σε όλους γνωστό το υψηλό κόστος παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων από το εξωτερικό. Δυσβάσταχτο, ακόμα και για μεγάλους οργανισμούς της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας. Γεγονός, που δεν μας επιτρέπει να φιλοξενήσουμε θεατρικά σχήματα από το εξωτερικό, αλλά και την Ελλάδα.  

Θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι το πνεύμα σχεδιασμού του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου είναι: με την υποστήριξη του πολιτισμικού διαλόγου τόσο μεταξύ των λαών όσο και μεταξύ των διαφόρων εκδοχών τέχνης και επιστήμης, μέσω διαφόρων συνεργασιών, να πετύχουμε  την υψηλότερη ποιότητα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Θεωρούμε ότι τα καταφέραμε!

Είμαστε μόλις στο ξεκίνημα εφαρμογής του σχεδίου για την αναγέννηση του θεσμού, ώστε να γίνει ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο και ισχυρός πόλος έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

Ήδη μας αποζημιώνουν:
Η θερμή ανταπόκριση του κοινού. Οι πολλαπλές προτάσεις συνεργασίας καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Καθώς και τα θερμότατα σχόλια από διακεκριμένες προσωπικότητες, επαγγελματίες καλλιτέχνες και διοργανωτές από όλην την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι:
Ο κ. Αλέξης Κωστάλας δέχθηκε με χαρά να εκφωνήσει, τα δύο τελευταία χρόνια, αφιλοκερδώς το ραδιοφωνικό και το τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα του Φεστιβάλ και να παρουσιάσει όσες εκδηλώσεις τού επέτρεψε το Πρόγραμμα του, καθώς και την τελετή λήξης του 2009.

Μεγάλες Εφημερίδες της χώρας όπως  η «Ελευθεροτυπία», η «Καθημερινή», η «Απογευματινή», η «Ημερησία» και η «Ισοτιμία» έχουν κάνει - και συνεχίζουν- αξιόλογες αναφορές στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου τονίζοντας κυρίως τις διεθνείς συμμετοχές και την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων με τόσο χαμηλό κόστος εισιτηρίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμη πως στο δημοφιλή ιστότοπο Facebook υπάρχει ειδική αναφορά στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου με την επισήμανση: «Ξέρετε πού στον κόσμο μπορείτε να ακούσετε την Dame Emma Kirkby με μόνο 5 ευρώ;»  

Η «Ελευθεροτυπία» σε ειδικό άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2009 σχετικά με το Πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αναφέρει « η καλλιέργεια του κοινού υψώνει και τον πήχυ των απαιτήσεών του. Για την καλλιτεχνική περίοδο 2009-2010 το Μέγαρο ανταποκρίνεται φέρνοντας ονόματα όπως τον θρυλικό Καταλανό συνθέτη, Αρχιμουσικό και δεξιοτέχνη της βιόλα ντα γκάμπα, Γιόρτνι Σαβάλ...». Οι Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες που ήρθαν στο Ρέθυμνο ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα θυμούνται ότι τον κ. Σαβάλ τον απόλαυσαν πέρυσι στις 15 Ιουλίου, στα πλαίσια πάντα του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ μόνο με 5 ευρώ!

Τέλος, ας μου επιτραπεί να καταθέσω κάτι το οποίο γνωρίζουν ήδη όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί μας: είμαστε ανοικτοί σε ολοκληρωμένες από καλλιτεχνική και οικονομική άποψη προτάσεις συνεργασίας και περιμένουμε τις προτάσεις της κας Μαυρίδου με πολύ ενδιαφέρον .

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι μας στηρίζουν να ξεδιπλώσουμε το πλήρες πρόγραμμά μας.

Η υπεύθυνη Μελέτης για το Σχεδιασμό και
την Οργάνωση του Αναγεννησιακού
Φεστιβάλ Ρεθύμνου

                                                    Άρτεμις Παπαδάκι
Μουσικός: Διπλωματούχος στο πιάνο, φλάουτο, φλάουτο με ράμφος,
θεωρητικά με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην παλιά μουσική
(μπαρόκ φλάουτο, μουσική δωματίου) στη Λουβαίν του Βελγίου,
ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.
Βιολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών
Κάτοχος Master στην Πολιτιστική Διαχείρηση
Υποψήφια Διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου

 


« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία