Ο κ.Λαμπίρης για την ίδρυση Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης και Πιστοποίησης Ζώων Αναπαραγωγής

Εκτύπωση

Ερώτηση είχε καταθέσει στις 19.06.09 ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης, από κοινού με τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Μανώλη Στρατάκη, για την ίδρυση Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης και Πιστοποίησης Ζώων Αναπαραγωγής.

Οι δύο βουλευτές έθεταν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να δοθούν στους κτηνοτρόφους πιστοποιημένα ζώα, είτε από τους υφιστάμενους σταθμούς αναπαραγωγής ζώων (παρά το γεγονός ότι αυτά δεν είναι πλήρως εγγυημένα), είτε από ντόπιες εκτροφές, όπου έχουν από μόνες τους βελτιώσει τα ζώα, μετά από έλεγχο επιστημονικής επιτροπής, και
  2. Εάν προτίθεται να προβεί στην ίδρυση Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης και Πιστοποίησης ζώων αναπαραγωγής στην Κρήτη, προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα επιμόλυνσης φυλών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απέστειλε την με αριθμό 109/02.07.09 απάντηση, στην οποία αναφέρει ότι τα αιτήματα στην ερώτηση των δύο βουλευτών καλύπτονται εν μέρει από τη λειτουργία του Σταθμού Γεωργικής Ερευνας Ασωμάτων στο Αμάρι, το έργο του οποίου χαρακτηρίζει αξιόλογο τα τελευταία χρόνια. 

Ο Σταθμός μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ενισχυθεί περαιτέρω με τον επικείμενο εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει το Ε.ΘΙ.Α.Γ.Ε., την ενίσχυσή του με ερευνητικό και λοιπό προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής του υποδομής.

Το σχόλιο του βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Ηλία Λαμπίρη, ήταν ότι όπως και σε άλλα θέματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά με πολλά «θα» και ευχολόγια στα υπαρκτά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ρεθύμνου.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ως ακολούθως:
«Στο Αμάρι Ρεθύμνου λειτουργεί ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, αντικείμενο του οποίου είναι η εφαρμοσμένη έρευνα στην αιγοπροβατοτροφία και η διάχυση της τεχνογνωσίας στους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Διαθέτει αξιόλογο ζωϊκό κεφάλαιο, εξυγιασμένο και υψηλής απόδοσης σε γάλα.
Τα τελευταία χρόνια το έργο του Σταθμού είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, δεδομένου ότι έχουν διευρυνθεί οι δραστηριότητές του για τη γενετική βελτίωση της γαλακτοπαραγωγής των ντόπιων φυλών προβάτων, καθώς και για τη μελέτη των παραγωγικών συστημάτων σε επίπεδο Κρήτης. Λόγω της διαφαινόμενης δυναμικής του, ζητήθηκε από τον Προϊστάμενο του Σταθμού η σύνταξη και υποβολή προτάσεων για την ανάπτυξη και περαιτέρω αξιοποίηση του έργου του.
Ο Σταθμός εφοδιάζει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, επιτυχώς τους κτηνοτρόφους της Κρήτης με αρσενικά ζώα αναπαραγωγής ελεγμένων αποδόσεων για τη βελτίωση της γαλακτοπαραγωγής των ποιμνίων τους και παρέχει οδηγίες για την ορθή διατροφή και διαχείριση των ποιμνίων. Επιπλέον, στο Σταθμό έχει υλοποιηθεί με επιτυχία ένα ερευνητικό έργο, χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ Κρήτης για τη βελτίωση της τεχνικής της κατάψυξης σπέρματος και τη δημιουργία τράπεζας διατήρησής του.
Επίσης γίνεται γνωστό ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της τροποποίησης των διατάξεων του Ν. 1845/89 με στόχο την εναρμόνιση της ισχύουσας νομοθεσίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με τις βασικές, σύγχρονες ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και τεχνολογία του Ν. 3653/08 και τη δημιουργία μιας σύγχρονης οργανωτικής δομής ανταποκρινόμενης στις σημερινές απαιτήσεις της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Ιδρύματος και με την ολοκλήρωσή της, το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. θα στελεχωθεί με έμπειρους επιστήμονες και προσωπικό με ειδικές σπουδές, προκειμένου να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα.
Συνεπώς, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιοργάνωσης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν. 1845/89, την ενίσχυσή του με ερευνητικό και μη ερευνητικό προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής του υποδομής θα επαναπροσδιοριστεί και θα ενισχυθεί η δραστηριότητα των Ερευνητικών Μονάδων, μεταξύ των οποίων και ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, προκειμένου να ανταποκριθούν πλήρως στις σύγχρονες επιστημονικές - ερευνητικές απαιτήσεις και να αντιμετωπίσουν τα διαρκώς αναφυόμενα προβλήματα του αγροτικού τομέα από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα εξειδικεύσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία