Έτοιμο το Ρέθυμνο για τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού

Εκτύπωση

Έτοιμο το Ρέθυμνο για τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού «Ρέθυμνο 2009»
Συνέντευξη τύπου παρέθεσαν στο Δημαρχείο Ρεθύμνου ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΔΑΟΡ Μανώλης Αναγνωστάκις και η πρόεδρος του ΣΚΟΡ Μαρία Ζουρμπάκη με αφορμή την έναρξη του 1ου Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού «Ρέθυμνο 2009» που ξεκινά αυτήν την Κυριακή 12 Ιουλίου 2009 και διεξάγεται στο Σπίτι του Πολιτισμού και στην Αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης.
Παράλληλα με το Σκακιστικό Τουρνουά, ξεκινά το βράδυ της Κυριακής 12 Ιουλίου στις 20.00 η έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Σφήκα με θέμα «Οι Σκακιστές», ενώ εξαιρετικό αναμένεται να είναι και το θεατρικό δρώμενο με θέμα το σκάκι από τη θεατρική ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, το οποίο θα λάβει χώρα την Τετάρτη 22 Ιουλίου και ώρα 21.30 στη Νέα Πλατεία της Παλιάς Πόλης.

Το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά διοργανώνεται από το Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Ρέθυμνου σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου, με τη συνδιοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνης, του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Ρεθύμνης.

Γιώργης Μαρινάκης: Αθλητισμός και Πολιτισμός συμβαδίζουν αυτές τις ημέρες στο Ρέθυμνο»

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τη σπουδαία αυτή διοργάνωση και πρόσθεσε ότι φιλοδοξία όλων είναι να αποτελέσει θεσμό για την πόλη: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έναρξη του 1ου Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού «Ρέθυμνο 2009» αυτήν την Κυριακή 12 Ιουλίου, το οποίο θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα φιλοξενηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού και στην Αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης.
Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια και κόπος από τον ΔΑΟΡ, τον πρόεδρο του κ. Αναγνωστάκι και τους συνεργάτες του. Είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση που θα φιλοξενήσει πάνω από 185 αθλητές και πολλαπλάσιους συνοδούς από 26 διαφορετικές χώρες. Φιλοδοξούμε σαν Δήμος Ρεθύμνης το Διεθνές αυτό τουρνουά να αποτελέσει θεσμό για την πόλη μας. Αισθανόμαστε τιμή για το υψηλό επίπεδο των σκακιστών που θα παραβρεθούν στην πόλη, έχουμε πράγματα να τους δείξουμε για να γίνουν οι ίδιοι άξιοι πρεσβευτές του τόπου μας.

Μαζί με το Διεθνές Τουρνουά, διεξάγονται παράλληλα στο Σπίτι του Πολιτισμού και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η έκθεση ζωγραφικής και η ομιλία του σπουδαίου ζωγράφου και σκακιστή Νικόλα Σφήκα.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους χορηγούς, τον ΣΚΟΡ, τους εθελοντές και όλους όσους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτό το πολύ σπουδαίο γεγονός. Ας είναι αυτή η αρχή ενός σημαντικού θεσμού. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι την ίδια περίοδο ξεκινά στην πόλη μας και το 23ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικές εκδηλώσεις με καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη να παρουσιάζουν τα έργα τους και τις δράσεις τους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι Πολιτισμός και Αθλητισμός συμβαδίζουν αυτόν τον καιρό στην πόλη μας, δε δρουν ανταγωνιστικά αλλά μαζί και φροντίζουν έτσι ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες του Ρεθύμνου να έχουν μια πληθώρα επιλογών υψηλού επιπέδου».

Μανώλης Αναγνωστάκις: «Στοίχημα για μας το 1ο Διεθνές Τουρνουά Σκακιού»
Ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΔΑΟΡ Μανώλης Αναγνωστάκις στις δηλώσεις του τόνισε ότι ο ΔΑΟΡ είναι έτοιμος για να διοργανώσει με επιτυχία μια εκδήλωση παγκόσμιου βεληνεκούς, ενώ δε παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της: «Θέλουμε να καλωσορίσουμε τους σκακιστές στην πόλη μας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο τουρνουά. Σε συνεργασία με τον ΣΚΟΡ, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και είμαστε έτοιμοι για να διοργανώσουμε με επιτυχία μια πρωτοποριακή εκδήλωση για το άθλημα στο Ρέθυμνο. Το ενδιαφέρον εκτός των συνόρων είναι πολύ μεγάλο και αρκεί να σας πω ότι τηλεοπτικό κανάλι της Ινδίας θα βρεθεί στην πόλη μας για να καλύψει την προσπάθεια του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Νέων που θα αγωνιστεί στο τουρνουά μας.

Θεωρούμε επίσης ότι το τουρνουά αυτό θα αποτελέσει μια τονωτική ένεση οικονομικής φύσεως για τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία της πόλης μας και ευελπιστούμε ότι το Τουρνουά αυτό θα αποτελέσει θεσμό για τη πόλη μας. Να μην παραλείψω επίσης και εγώ με τη σειρά μου να αναφέρω το σημαντικό θεατρικό δρώμενο που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, το οποίο θα λάβει χώρα την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 21.30 στην Νέα Πλατεία της Παλιάς Πόλης.

Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον ΣΚΟΡ, τους συνδιοργανωτές, του χορηγούς, τους εθελοντές, το Σώμα Εθελοντών και Σαμαρειτών, το Σύλλογο Εστίασης, το Σύλλογο Ξενοδόχων, τους υπαλλήλους του ΔΑΟΡ, τα σώματα και τις αρχές, καθώς και όλους όσους βοήθησαν στο να κάνουμε πράξη αυτή τη σπουδαία διοργάνωση

Μαρία Ζουρμπακή: «Σημαντική σκακιστική κίνηση τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο»
Η πρόεδρος του ΣΚΟΡ Μαρία Ζουρμπάκη έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία για το τουρνούα: «Από πλευράς ΣΚΟΡ, γίνεται τα τελευταία χρόνια μια σημαντική σκακιστική κίνηση με την πρωτοβουλία του ΔΑΟΡ, του Ομίλου, την Νομαρχίας και των υπόλοιπων Δήμων. Στο τουρνουά συμμετέχουν 20 άνδρες GM και 8 γυναίκες WGM. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 80 παίχτες από τους οποίους θα συμμετάσχουν έχουν ELO πάνω από 2000. Ανάμεσα στα σπουδαία ονόματα από το χώρο του σκακιού, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους ξεχωρίζει το όνομα του φετινού Πρωταθλητή Ευρώπης Jan Werle από την Ολλανδία με, του GM Yuri Kryvoruchko με από την Οuκρανία, ο οποίος πέρσι ισοβάθμησε στη 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, ενώ τη λίστα θα εμπλουτίσουν σημαντικά με την παρουσία τους και μερικά από τα ισχυρότερα ονόματα στο Ελληνικό σκάκι και βασικά μέλη της Εθνικής μας ομάδας, όπως ο Πρωταθλητής μας Χρήστος Μπανίκας (7 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος), ο Στέλιος Χαλκιάς και ο Γιάννης Γεωργιάδης που πρόσφατα πήρε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα Μεσογείου που διεξήχθη στην Τουρκία.

Στις γυναίκες ξεχωρίζει το όνομα της νικήτριας των Ολυμπιακών Αγώνων σκακιού στον Καναδά WGM - IM Inna Gaponenko από την Ουκρανία και βέβαια της Έλενας Ντέμπο (αθλήτρια της Εθνικής μας ομάδας), η οποία πέρσι ισοβάθμησε στην 2η θέση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών!

Τέλος, θα τονίσω ότι 40 παίχτες από το Ρέθυμνο θα αγωνιστούν στο τουρνουά και δεν πρέπει να παραλείψω να ευχαριστήσω το ΔΑΟΡ και το Δήμο για τις ενέργειες τους».

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Αθλητικά

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 26 Μάι 2018

Αρθρογραφία