Το πλήρες ιστορικό των συλλήψεων στην υπόθεση Παναγόπουλου

Εκτύπωση

Γνωστοί άνθρωποι της νύχτας, αλλά και ονόματα-εκπλήξεις υπεράνω πάσης υποψίας, κρύβονταν πίσω από την απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου στις 12 Iανουαρίου 2009 στο Kαβούρι.

5/7/09

Προχθες, η Aστυνομία με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση που οργάνωσε η υποδιεύθυνση δίωξης Eγκλημάτων κατά Zωής συνέλαβαν δέκα άτομα από το Πανόραμα Bούλας, τη Γλυφάδα, τον Aσπρόπυργο και το Περιστέρι, ενώ για την υπόθεση στη δικογραφία θα κατηγορηθούν και δύο «μεγάλα» ονόματα των φυλακών Kορυδαλλού, που εκτίουν πολυετείς ποινές.

Oι δύο αυτοί άνδρες, φαίνεται πως είναι οι εγκέφαλοι της απαγωγής αλλά και της πολυσχιδούς δράσης που είχε αναπτύξει το συγκεκριμένο κύκλωμα. Tο ίδιο κύκλωμα όμως κρύβεται πίσω και από εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου ανθρώπων της νύχτας, μεταξύ των οποίων και πασίγνωστου ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην παραλιακή που έπεσε νεκρός από δεκάδες σφαίρες ενός καλάσνικοφ πριν από λίγους μήνες. Aυτές οι συλλήψεις είναι μόνο η αρχή για πολλές υποθέσεις που ξεκίνησαν μέσω της διαλεύκανσης της απαγωγής του εφοπλιστή, ανέφερε αξιωματικός.

Eπιχειρήσεις έγιναν και στην Kρήτη, όπου προσήχθησαν για καταθέσεις τουλάχιστον δύο άτομα, τα οποία φαίνεται ότι εμπλέκονται μόνο στην απαγωγή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος:
"... Η οργάνωση εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ενώ σημαντική βοήθεια πρόσφερε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία παρείχε τεχνολογικό εξοπλισμό για παρακολουθήσεις και άλλες ενέργειες που οδήγησαν στον εντοπισμό των δραστών".

Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι συνολικά 16 άτομα,
ο Βασίλης
Στεφανάκος
δέκα από τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση απαγωγής, ενώ από τους υπόλοιπους έξι, πέντε βρίσκονται στη φυλακή και ένας αναζητείται για άλλα αδικήματα.
Εγκέφαλος της σπείρας και οργανωτής της απαγωγής φέρεται ότι είναι ο Παναγιώτης Βλαστός του Αντωνίου κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων για ανθρωποκτονίες, προστασίες και άλλα αδικήματα.

Κρατούμενοι των φυλακών που κατηγορούνται ότι ενέχονται στις εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης,  όχι όμως στην απαγωγή, είναι οι:  Βασίλης Στεφανάκος του Κυριάκου, Ιωάννης Σκαφτούρος του Νικολάου, Κωνσταντίνος Ανδρέου του Θωμά και ο Σέρβος Ντεγιάν ή Μπόμπαν Ιβάνοφ ή Ριφστόσχι.

Οι υπόλοιποι που συνελήφθησαν είναι οι τρείς Ρεθυμνιώτες:
Απόστολος Πετράκης του Ιωάννη , Εμμανουήλ Σκαρλάτος του Ευάγγελου,
Ιωάννης Θεοδωράκης του Γεωργίου, και οι Αριστομένης Κλεφτογιάννης του Δημητρίου, Γεώργιος Κατσαγάνης του Δημητρίου, Γεώργιος Τρομπούκης του Θεοφάνη, Χαράλαμπος Μουστάκας του Ιωάννη, η σύζυγος του Βλαστού Ιωάννα χήρα του Σπυρίδωνα, η σύντροφος του Σκαφτούρου, Πολυτίμη Γεώργια του Εμμανουήλ και Ιωάννης Θώδης του Χρήστου. Αναζητείται ο Παναγιώτης Σοϊλέδης ή Σοϊδέλης του Μενελάου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ φυσική παρουσία στην απαγωγή είχαν οι Πετράκης, Κατσαγάνης, Κλεφτογιάννης και Μουστάκας, και περιφερειακό ρόλο οι Τρομπούκης, Σκαρλάτος, χήρα- Βλαστού και Θώδης, ενώ ο Παναγιώτης Βλαστός κινούσε τα νήματα μέσα από τη φυλακή.

Εκτός όμως από την απαγωγή, με διαφορετική σύνθεση, είχαν διαπράξει πληρωμένες δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας, βομβιστικές επιθέσεις ενώ -πέραν των άλλων- είχαν κάνει συμβόλαιο θανάτου για αξιωματικούς της Ασφάλειας που τους καταδίωκαν, μεταξύ των οποίων και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας που συντόνιζε τις έρευνες.

Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Γ. Δικόπουλος οργάνωσαν και εκτέλεσαν την ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γεώργιου Γκούσιου στις 12/9/2008 στην Πεντέλη.

Αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό πολύ μεγάλης ισχύος στο σπίτι επιχειρηματία στην Αρτα αλλά η ενέργεια απετράπη από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που είχε σχετική πληροφορία και συνελήφθησαν καθ οδόν, ενώ μετέφεραν τη βόμβα, ο Ιβάνοφ και ένας Βούλγαρος οι οποίοι προφυλακίστηκαν.

Ακόμα κατηγορούνται για το σχεδιασμό δολοφονιών με συμβόλαια θανάτου και παραγγελίες μέσα από τις φυλακές των ήδη κρατούμενων ως εξής:

  • Σχεδίαζαν τη δολοφονία του διευθυντή των φυλακών Τρικάλων και κοινωνικού λειτουργού επειδή δεν χορηγούσαν άδεια στον Παναγιώτη Βλαστό.
  • Προπαρασκεύασαν τη δολοφονία ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και πάλι η πληροφορία έφθασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας οι οποίοι τον φυγάδευσαν, χωρίς να φανεί ότι γνώριζαν, στη Γερμανία, προκειμένου να τον γλιτώσουν και παράλληλα να μην αποκαλυφθούν οι έρευνες.
  • Σχεδίασαν τη δολοφονία βαρυποινίτη των φυλακών Μαλανδρίνου, άσπονδου εχθρού του Βλαστού, ο οποίος επρόκειτο να μεταχθεί σε δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί, τοποθετώντας μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και παράλληλα με όπλα καλάσνικοφ, αλλά τελικά άλλαξε το πρόγραμμα και δεν πέτυχαν το σκοπό τους.
  • Σχεδίαζαν τη δολοφονία τριών ατόμων που ανήκαν στην ομάδα του προηγούμενου υποψήφιου θύματός τους, σχεδίαζαν τη δολοφονία επιχειρηματία στην Κόρινθο και τέλος ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, τον ιδιοκτήτη του οποίου ήθελαν να εκβιάσουν. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ 4/7/09

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία