Κανένα παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου το Σεπτέμβρη

Εκτύπωση

Κανένα παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου το Σεπτέμβρη

Σήμερα 3/7/09 ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία  κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης από κοινού με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.ΑμεΑ κ. Δημήτρη Τσαχάκη έδωσαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία του σωματείου με θέμα «κανένα παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου το Σεπτέμβρη».

Από το 1974 έχουν γίνει διάφορες σημαντικές προσπάθειες σύμφωνα με τον κ. Βαρδακαστάνη στο νομοθετικό αλλά και στο οργανωτικό πεδίο στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

Οι προσπάθειες αυτές ,συνεχίζοντας ο ίδιος στην ομιλία του, δεν κατάφεραν να αγγίξου τις απαιτήσεις που έχει η χώρα για να καλυφθούν τα ελλείμματα και τα κενά που είχε μια χώρα ανοργάνωτη στην εκπαίδευση τον ατόμων με αναπηρία.

Υπάρχουν άτομα με αναπηρία που όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά και δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο.

Συμπλήρωσε, «ο Σεπτέμβρης πλησιάζει, θα αρχίσουν τα σχολεία. Θα υπάρξουν και
Της Μαρίνας Λάζη
φέτος κάποια παιδιά που δεν θα έχουν την χαρά να ακούσουν το πρώτο κουδούνι, που θα μείνουν και φέτος έξω από την σχολική αυλή
».

Η Εθνική Υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία πιστή στην αρχή της, ότι η εκπαίδευση είναι η βάση για να ανατρέψει κατεστημένες αντιλήψεις για την αναπηρία αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ίσης μεταχείρισης στο διάβα της ζωής ενός ανθρώπου, να άρει τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό μέσα στη εκπαίδευση, πιστεύει πως η εκπαίδευση παίζει 2 σωματικούς ρόλους:
1) την διαμόρφωση του πολίτη του αύριο που αντιλαμβάνεται το άτομο με αναπηρία ως μέλος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης σχολιάζοντας τον ρόλο αυτό είπε «Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς καθώς δεν έχει καταφέρει να  εκπαιδεύσει τους Έλληνες στην λογική των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

2) την κάθε μορφή εκπαίδευσης των ίδιων των ατόμων με αναπηρία

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν αφαιρείται και είναι ίδιο για όλους.
Με τον νόμο 39/99 πέρυσι τον Σεπτέμβρη, θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία.
10 μήνες έχουν περάσει και δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο σχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας για να ισχύσει η υποχρεωτικότητα. Υποχρεωτικότητα όχι  μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική.

Η συνομοσπονδία έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο μια καμπάνια σε ολόκληρη την χώρα με σύνθημα «Τα σχολεία πρέπει να αρχίζουν για όλους τους μαθητές την ίδια μέρα τον Σεπτέμβρη».

Έρευνα του Π.Ε.Σ.Ε.Α (Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής) διαπίστωσε πως το 82% των τμημάτων ένταξης είναι σε απροσπέλαστους χώρους στο σχολείο ( σχολεία γενικής εκπαίδευσης) και βρίσκονται στα χειρότερα σημεία  των σχολείων. Αυτό πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με τους Προέδρους.

Ο κ. Βαρδακαστάνης επισκέφτηκε το Πόλη μας για να ανακοινώσει από κοινού με τον Πρόεδρο κ. Τσαχάκη την καμπάνια στο Ρέθυμνο, όπου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να βελτιωθεί η κατάσταση και η εικόνα της εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία τον Σεπτέμβρη. Κανένα παιδί με αναπηρία να μην μείνει στο σπίτι.

Έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε όλο τον Νόμο για να εντοπιστούν  οικογένειες πού έχουν παιδιά με αναπηρία ώστε να πάνε σχολείο.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία