Εκ της Περιφέρειας Κρήτης

Εκτύπωση

Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα επισκέφτηκε σήμερα 2/7 στα γραφεία της Περιφέρειας ο Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Τροχαίων Ατυχημάτων « ΕΣΥ ΠΡΩΤΑ» και του εξέθεσε τις απόψεις του .

Μετά την συνάντηση ο Γ.Γ. έκανε την παρακάτω δήλωση:
Ο Σύλλογος, ουσιαστικά είναι ένα παρατηρητήριο της οδικής συμπεριφοράς και της οδικής αγωγής στην Κρήτη.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε για πρώτη φορά , να γνωρίσω τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι γνωστοί οι περισσότεροι, αλλά να τους γνωρίσω μέσα από την δουλειά τους και τους στόχους που έχουν θέσει ως Σύλλογος.

Από την πλευρά της Περιφέρειας θα υπάρξει αμέριστη συμπαράσταση γιατί θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι είναι τέσσερεις οι παράγοντες που επηρεάζουν το θέμα της ασφάλειας στον δρόμο.

Είναι οι υποδομές - δρόμοι, είναι ο οδηγός, είναι το αυτοκίνητο και το περιβάλλον.

Αυτά λοιπόν επειδή τα θεωρώ εφάμιλλα  ίσως και πολύ ποιο σημαντικά και από την διαχείριση των απορριμμάτων θεωρώ ότι είναι πάνω απ όλα θέμα παιδείας. Πέραν των υποδομών που είναι υποχρέωση της Πολιτείας, όλα τα άλλα είναι θέμα παιδείας.
 


Στην 3η Πανελλήνια Σύνοδο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που πραγματοποιείται στα Χανιά τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα εκπροσώπησε ο Διευθυντής της ΠΕΧΩ της Περιφέρειας κ. Μαν. Μαυράκης ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Γ.Γ. που έχει ως εξής :
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στα Χανιά εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του δεν μπορεί να παρευρεθεί στην 3η Πανελλήνια Σύνοδο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και απευθύνει τον παρακάτω χαιρετισμό :

Κύριες και κύριοι
Η σημερινή συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα.

Οι Φο.Δ.Σ.Α. τους οποίους εκπροσωπείτε, καλούνται πλέον να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν τους στόχους των Περιφερειακών Σχεδιασμών και να λειτουργήσουν τις υποδομές για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων ως αμιγώς δημοτικές επιχειρήσεις ΑΕ ή ως σύνδεσμοι, για μια βιώσιμη, ολοκληρωμένη διαχείριση στον τόπο μας.

Ο συμβολισμός της ενίσχυσης της συνόδου των Φο.Δ.Σ.Α. στα Χανιά είναι σίγουρα χαρακτηριστικός καθώς έχει ενταχθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Κρήτης, της Ν.Α. Χανίων και της ΤΕΔΚ Χανίων αναδεικνύοντας την ευαισθησία των θεσμικών παραγόντων προς όλους εσάς.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών με τολμηρές αποφάσεις έχουν θεσμοθετήσει και ενισχύουν τον ρόλο των Φο.Δ.Σ.Α. ώστε η χώρα μας να βγει από το τέλμα και να αποκτήσει σύγχρονα χαρακτηριστικά και αντανακλαστικά στα θέματα των απορριμμάτων.

Ο Ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, ο νέος κώδικας Δήμων και κοινοτήτων Ν.3463/06, το άρθρο 30 του Ν.3536/07 και η ΚΥΑ 2527/2009 για τους Φο.Δ.Σ.Α., αποτελούν τολμηρές και θαρραλέες πολιτικές πράξεις που φιλοδοξούν να αλλάξουν οριστικά και αμετάκλητα το τοπίο, ενώ συγκεντρώνουν την αποδοχή των συμμετεχόντων.

Στην Περιφέρεια Κρήτης αντίστοιχα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κατέχουμε ένα ενεργητικό ρόλο στα τεκταινόμενα, παρέχοντας τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν δράση οι Φο.Δ.Σ.Α. της Κρήτης φροντίζοντας σε κάθε περίπτωση να υπάρχει ένας επίκαιρος και λειτουργικός Περιφερειακός Σχεδιασμός με σαφείς στόχους και επιδιώξεις.

Φροντίζουμε για να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα, για να δώσουμε οριστικές λύσεις στο ακανθώδες πρόβλημα των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού μας.

Να συγχαρώ τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. για το έργο και την προσπάθεια που καταβάλλει.

Να ευχηθώ σε όλους τους Φορείς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

Εύχομαι η σύνοδος αυτή να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει, τα συμπεράσματα της οποίας θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 


Με την ολοκλήρωση και τυπικά του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας σε δηλώσεις του τόνισε ότι επιτεύχθηκε η πλήρης απορρόφηση των  κοινοτικών πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Όπως ανέφερε στο ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 που είχε προϋπολογισμό 696 εκ. ΕΥΡΩ, υλοποιήθηκαν 1.167 έργα και 3.427 υποέργα με δαπάνες μέχρι 29-6-2009 που ανέρχονται σε 781 εκ. ΕΥΡΩ και εκτιμώμενες τελικές δαπάνες σε 810 εκ. ΕΥΡΩ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 116,3% των δαπανών του προγράμματος.

Πέραν των παραπάνω ποσών, είπε, για την υλοποίηση των έργων δαπανήθηκαν από Εθνικούς Πόρους ακόμα 95 εκ. ΕΥΡΩ (για απαλλοτριώσεις, μη επιλέξιμο ΦΠΑ) ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για την υλοποίηση των έργων στα 905 εκ. ΕΥΡΩ.

Αισθάνομαι πραγματικά χαρούμενος, τόνισε ο κ. Τσόκας, που ολοκληρώσαμε αυτό το Πρόγραμμα. Πιστεύω ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε μια καλή δουλειά. Να έχουμε συνέργια μεταξύ των τομεακών και του Περιφερειακού Προγράμματος. Να έχουμε μια καλή συνεργασία με Νομαρχίες, Δημάρχους, με όλους τους φορείς, τους οποίους θέλω και να ευχαριστήσω. Όπως θέλω να   ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κυβέρνηση ,τα Υπουργεία, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τους  ιδιώτες, τη  Διαχειριστική Αρχή  και  όλες τις υπηρεσίες που ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν το Γ΄ ΚΠΣ για το νησί μας.

Τώρα τους περιμένουμε στο ΕΣΠΑ. Το μεγάλο ραντεβού δίνεται λοιπόν στο ΕΣΠΑ. Aπό σήμερα και τυπικά λειτουργούμε με ΕΣΠΑ και θεωρώ ότι μας δίνει την δυνατότητα - δεν ξέρω αν θα είναι η τελευταία ή θα υπάρξει και άλλη ευκαιρία για την Κρήτη - πάντως καλό είναι να λειτουργούμε σαν να είναι η τελευταία μας πάντα ευκαιρία, και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε πάλι τα χρήματα. Να μην δαπανηθεί άσκοπα ούτε ένα ευρώ, να μην τα κατακερματίσουμε και τα διοχετεύουμε από δω και από κει και να κάνουμε σοβαρά έργα. Πιστεύω λοιπόν ότι μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο θα γίνει πραγματική δουλειά και θα υπάρξει συνεργασία, ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τους φορείς και ειλικρινά ελπίζω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά με το ΕΣΠΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε :

Έχουν προκηρυχτεί διάφορα μέτρα, υπάρχει προσπελασιμότητα το μεγάλο μέτρο, έχουν κατατεθεί φάκελοι κυρίως από Νομαρχίες αλλά και Δήμους έχουμε μπει στην διαβούλευση με τους Νομάρχες και συζητάμε όπως γινόταν και παλιά .

Σ΄αυτήν την περίοδο του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως υπήρχε.

Βεβαίως από την πλευρά μου θα συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα ασχοληθεί και με άλλα θέματα με την διαχείριση των απορριμμάτων, την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού γιατί πρέπει να προχωρήσουμε και το θέμα των απορριμμάτων.

Είμαστε ανέφερε αρκετά πίσω χρονικά, οφείλω να πω ότι αυτό το θέμα δεν το χειρίζομαι προσωπικά, ούτε με άλλους, άρα λοιπόν θα πρέπει να συνεχίσουμε ως Περιφέρεια να ασχολούμαστε, θέλουμε να τελειώσουμε με τους ΦοΣΔΑ και να παρουσιαστούμε μετά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να αλλάξουμε τον Περιφερειακό μας σχεδιασμό. Χρονικά, θα γίνει περίπου τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη.

Σχετικά με ερώτηση για το Πολιτιστικό Κέντρο ο κ. Τσόκας ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο έργο το Ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει 21 εκ. ευρώ και νομίζω τόνισε ότι έχει κάνει μια πολύ καλή προσφορά προς τον λαό του Ηρακλείου για να μπορέσει να γίνει αυτό το κτίριο. Είναι 21 εκ. και έχει δοθεί μια βαθιά ανάσα να προχωρήσει. Αφορά όμως τομεακά προγράμματα και όχι το Περιφερειακό.

Σημαντικές παρεμβάσεις-έργα που υλοποιήθηκαν στο ΠΕΠ :

 • 42 έργα υποδομών μεταφορών (οδοποιία - λιμάνια)
 • 19 έργα υποδομών - διαχείρισης υδάτων (φράγματα-λιμνοδεξαμενές-δίκτυα-αρδευτικά)
 • 35 παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια
 • 27 έργα σε εκπαιδευτικά - ερευνητικά ιδρύματα
 • 27 ερευνητικά έργα
 • 73 εργαστήρια πληροφορικής σε σχολεία
 • 29 παρεμβάσεις σε δίκτυα αποχέτευσης - εγκαταστάσεις λυμάτων
 • 3 παρεμβάσεις σε αλιευτικά καταφύγια
 • 7 παρεμβάσεις σε εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων
 • 39 παρεμβάσεις σε πολιτιστικές υποδομές
 • 40 παρεμβάσεις σε έργα προστασίας περιβάλλοντος (δασικά έργα)
 • 5 ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αστικές ζώνες μικρής κλίμακας (έργα αναπλάσεων, πολιτισμού, προβολής, στήριξης επιχειρηματικότητας, στήριξης κοινωνικού ιστού)
 • 30 έργα αναβάθμισης αστικού χώρου
 • 12 χωροταξικές - πολεοδομικές μελέτες
 • 24 έργα στον τομέα υγείας - πρόνοιας
 • 2 παρεμβάσεις σε βιομηχανικές σε βιομηχανικές περιοχές
 • 156 έργα μικρής κλίμακας σε ορεινές περιοχές (ΟΠΠΑΧ)
 • 486 επενδύσεις γεωργικής εκμετάλλευσης
 • 288 επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν
 • 7819 κλίνες στον τουρισμό αναβαθμίστηκαν
 • 186 προγράμματα κατάρτισης υλοποιήθηκαν
 • 381 νέες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν (νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες)
 • 415 θέσεις εργασιακής εμπειρίας δημιουργήθηκαν (STAGE)
 • 60 δομές στήριξης ηλικιωμένων (ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ - ΚΗΦΗ)
 • 29 δομές παιδιών (ΠΑΙΔΙΚΟΙ - ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ - ΚΔΑΠ)
 • 17 Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία