Παιδιά και πυρετός...

Εκτύπωση

Ο πυρετός μέρος της κλινικής εικόνας πολλών ασθενειών των παιδιών, περίπου το 70% των παιδιών προσχολικής ηλικίας θα εμφανίσει θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ 40% αυτών θα εξετασθεί από γιατρό κάθε χρόνο.

Ο μύθος του πυρετού ανέκαθεν προκαλούσε ανησυχία και αγωνία στους γονείς, ό,τι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στο παιδί τους, όπως βλάβη στον εγκέφαλο, σπασμοί.

Αίσθημα που μεταφέρεται από γενεά σε γενεά, χωρίς αλλαγή.

Οι γιατροί το έχουν αποκαλέσει «φοβία του πυρετού»,αποτέλεσμα αυτής της φοβίας είναι να δίνονται φάρμακα σε ποσότητες και συχνότητες που δεν χρειάζονται.

Παράλληλα για τα εθνικά συστήματα υγείας είναι μεγάλη επιβάρυνση οικονομική, αφού θα χρειασθεί να πληρωθούν έξοδα επίσκεψης, πιθανών εξετάσεων και φαρμάκων.

Ο πυρετός δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φυσιολογικό μηχανισμό που δυναμώνει την αμυντική λειτουργία του οργανισμού απέναντι στα αίτια λοίμωξης, επισπεύδει την ίαση ενεργοποιώντας όλους τους μηχανισμούς άμυνας που διαθέτει. Ειδικά  ένας νέος οργανισμός όπως των παιδιών χρειάζεται  να μάθει να αμύνεται, μέχρι να ωριμάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, χωρίς την αλλόγιστη χρήση αντιπυρετικών.

Χωρίς να έχει τεκμηριωθεί η χρήση των αντιπυρετικών φαρμάκων οι συχνότεροι λόγοι που χορηγούνται είναι η ελάττωση των ενοχλήσεων που ταλαιπωρούν και εξασθενίζουν τα παιδιά, ο έλεγχος του πυρετού και η πρόληψη των πυρετικών σπασμών.

Θεραπευτικές επιλογές για τον πυρετό είναι οι φυσικοί τρόποι ( λήψη κρύων υγρών, τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων, ο κρύος αέρας, το ελαφρύ ντύσιμο).

Φάρμακα όπως παρακεταμόλη(DEPON),ιβουπροφένη(ALGOFREN),μεφαινεμικό οξύ(PONSTAN),τολφαιναμικό οξύ(GANTIL).

Σύγχρονες έρευνες και οδηγίες του Βρεττανικού Οργανισμού Υγείας δείχνουν μια υπεροχή στην αποτελεσματικότητα της δράσης της ιβουπροφένης έναντι της παρακεταμόλης.

Η ιβουπροφένη μειώνει τη θερμοκρασία γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την παρακεταμόλη τις πρώτες 4 ώρες. Εάν συνεχίζει ο πυρετός τότε θα πρέπει να χορηγούνται μαζί εναλλάξ σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις δόσεις των αντιπυρετικών, ώστε να αποφεύγονται λάθη στη χορήγησή τους.

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την αιτία που προκαλεί τον πυρετό το παιδί πρέπει να εξετάζεται από τον παιδίατρο.

                                         ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

                                          ΕΙΔ/ΝΟΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

                          ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

                                                              ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

 


« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία