Προσβασιμότητα στις ακτές της Πολής και στα ατόμα με αναπηρία

Εκτύπωση

Προσβασιμότητα στις ακτές της Πόλης και στα άτομα με αναπηρία

Προσβασιμότητα στις παραλίες του Νομού Ρεθύμνης και στα άτομα με αναπηρία ζητά επανειλημμένα  ο Πρόεδρο του Σωματείου των ατόμων με αναπηρία Νομού Ρεθύμνης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας των ατόμων με αναπηρίας κ. Δημήτρη Τσαχάκη.

Ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές αποτελεί δικαίωμα όλων των πολιτών στην αναψυχή και στα θαλάσσια μπάνια τους , συνεπώς και ακόμα περισσότερο στα άτομα με αναπηρία πού είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, καθώς  η θάλασσα επιδρά θεραπευτικά σε αυτούς.

Το δικαίωμα αυτό είναι θεμελιωμένο και από την Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών
Της Μαρίνας Λάζη
 από το 2007 όπου, όπως μας είπες ο Πρόεδρος του Σωματείου, υποχρεώνει τους Δήμους από την εκμίσθωση των τμημάτων αυτών, να υποχρεώνει με την σειρά του τον εκμισθωτή να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα βελτιώνουν και θα κάνουν εύκολη την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις παραλίες και την θάλασσα.  

Δυστυχώς σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τσαχάκη άκαρπες έχουν χαρακτηριστεί παρά τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις όλες οι προηγούμενες προσπάθειες του Σωματείου για επίλυση του θέματος αυτού αν και υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή (ράμπες σε κάποια σημεία στην ανατολική παραλίας του Ρεθύμνου). 

Επιχορήγηση 25,000  Ευρώ ζητά ο Δήμος Ρεθύμνης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου, σε επιστολή που έστειλε λίγες μέρες πριν οπού επιθυμεί χρηματοδότηση για 2 κεντρικά σημεία της ανατολικής παραλίας από το Υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ώστε να ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησης του έργου προσβασιμότητας.

Με το χρηματικό πόσο ο Δήμος αποσκοπεί στην απόκτηση του βασικού εξοπλισμού υποδομής, που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να γίνει προμήθεια:

α) Δύο αμφιβίων αμαξιών για είσοδο και έξοδο από το νερό.

β) ένα WC- αποδυτήρια για ΑμεΑ ( στην μέση θα υπάρχει τουαλέτα για ΑμεΑ).

γ) Δύο στέγαστρα μεταλλικά με τέντα για την παραμονή των ατόμων κάτω από την σκιά .

δ) Πλαστικοί διάδρομοι (30 και 30μ.) για την πρόσβαση των αμαξιδίων στη θάλασσα.

Από την πλευρά του το Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία του Νομού μας θα ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος με την τεχνογνωσία, με έντυπο υλικό και φωτογραφίες που διαθέτει.

 Ο κ. Τσαχάκης τόνισε δε το θέμα της προσβασιμότητας δεν αφορά Μόνο τον Δήμο Ρεθύμνης αλλά και όλους του Υπόλοιπου Δήμους.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία