Ανακύκλωση ιατρικών αποβλήτων στο νομό Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Ανακύκλωση ιατρικών αποβλήτων στο νομό Ρεθύμνου

Ο οδοντιατρικός σύλλογος Ρεθύμνου είναι ο πρώτος που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια στην χώρα μας.

1/7/09
της Μαρίας Καλογεράκη

Εδώ και τρία χρόνια με πρωτοβουλία του οδοντιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου έχει ξεκινήσει η μερική διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων από τα ιατρεία της πόλης. Έπειτα από την κοινή υπουργική απόφαση που έλαβε ο σύλλογος από την ΔΥΠΕ Κρήτης που αφορούσε την διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων , ξεκίνησαν άμεσα όλες οι διαδικασίες με τους γιατρούς της πόλης να αγοράζουν ειδικές συσκευασίες για την προσωρινή αποθήκευση των ιατρικών αποβλήτων.

"Έγινε σύμβαση του Οδοντιατρικού συλλόγου με τον ΕΣΔΚΝΑ,τον ενιαίο σύνδεσμο δήμων και κοινοτήτων που διαθέτει τον αποτεφρωτήρα στα Λιόσια και έτσι από το 2006 ξεκίνησε η μερική συλλογή και διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων των ιδιωτικών οδοντιατρείων του νομού. Δυστυχώς όμως δεν μπορούσε να γίνει διαχείριση όλων των ιατρικών αποβλήτων", ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου της πόλης, Στέλιος Κουτζόγλου. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο οδοντιατρικός σύλλογος της πόλης απέστειλε επιστολές και στην ΔΥΠΕ Κρήτης αλλά και στις υπηρεσίες της νομαρχίας ,χωρίς όμως να υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση ,λόγω του ότι δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωση της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων.

Η λύση δόθηκε από το δήμο Ρεθύμνου, όπου και απευθύνθηκαν τα μέλη του συλλόγου και ήδη ολοκληρώνεται στα Μισσύρια ο ψυκτικός θάλαμος ,που θα εναποτίθενται όλα τα ιατρικά απόβλητα των ιατρείων της πόλης.


 
Αξίζει να αναφερθεί πως ο οδοντιατρικός σύλλογος Ρεθύμνου είναι ο πρώτος που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια στην χώρα μας.

"Αποτανθήκαμε στο δήμο Ρεθύμνης ,ο οποίος έδειξε ευαισθησία τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Έτσι με τη βοήθεια του δήμου Ρεθύμνου ολοκληρώνεται στα Μισσίρια ο ψυκτικός θάλαμος που εκεί θα εναποτίθενται όλα τα ιατρικά απόβλητα των ιατρείων της πόλης μας . Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ,ο οδοντιατρικός σύλλογος Ρεθύμνης είναι ο πρώτος ιατρικός σύλλογος στην χώρα μας που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια και πιστεύω ότι μετά από αυτό θα ευαισθητοποιηθούν και οι υπόλοιποι ιατρικοί σύλλογοι αλλά και οι δήμοι", τόνισε ο κ. Κουτζόγλου.

Το επόμενο βήμα για τον οδοντιατρικό σύλλογο Ρεθύμνου είναι να ευαισθητοποιηθούν και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού καθώς πρόκειται για μια προσπάθεια που μόνο καλό προσφέρει τόσο στην υγεία μας όσο και στο περιβάλλον.

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε, "Εμείς έχουμε στείλει μια εισήγηση με κάποιες προτάσεις στην ελληνική οδοντιατρική ομοσπονδία , η οποία με τη σειρά της να αποστείλει αυτήν την εισήγηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία και σαφώς για αλλαγή στα σημεία του νόμου ,ώστε να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια μέσω των δήμων".


 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία