Κάπνισμα Τέλος ή όχι? Άλλα λέει ο Υπουργός και άλλα τελικά κάνει...

Εκτύπωση

Κάπνισμα Τέλος ή όχι?
Άλλα λέει ο Υπουργός και άλλα τελικά κάνει...

Τέλος στο κάπνισμα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίας, τις ιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπαίνει από σήμερα, 1η Ιουλίου.του Βασίλη
Κασιμάτη
1/07/2009 (11.00)

Με αφορμή την έναρξη της απαγόρευσης, ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος καλεί τους πολίτες να σεβαστούν το νόμο και να τον εφαρμόσουν.

Προσοχή όμως διότι θα διαβάσετε πιο κάτω τι ακριβώς υφίσταται αυτή τη στιγμή ακολούθως των αλλαγών που ήλθαν στο φώς μόλις χθες το μεσημέρι και δεν έχουν προλάβει ακόμα να ενημερωθούν αρκετές εφημερίδες στη περιφέρεια, με συνέπεια να έχει προκύψει δικαίως ένα μπέρδεμα στους πολίτες και στους επιτηδευματίες.

Απροετοιμασία στο Κρατικό μηχανισμό.

Μόλις xθες λοιπόν στις 14.30 ο Υπουργός εξέδωσε νέα ανακοίνωση όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, όσων αφορά το «Κάπνισμα Τέλος» μας είπε ... ήξεις αφίξεις!!

Ναι μεν ισχύουν από σήμερα οι διατάξεις που θα διαβάσετε κατωτέρω, αλλά ... δεν ισχύουν!!

Αναλυτικότερα, επικοινωνήσαμε σήμερα με τον πρώην πρόεδρο των επιχειρήσεων εστίασης κ. Όθωνα Χριστουλάκη, το οποίον παρότι "αποστρατεύτηκε" πριν 2 μήνες περίπου, εντούτοις τον θεωρούμε σωστό επαγγελματία ο οποίος πολλάκις αποδεδειγμένα, είναι πλήρως ενήμερος για αυτού του είδους τα ζητήματα.
Ο κ. Όθωνας
Χριστουλάκης

Ο κ. Χριστουλάκης λοιπόν μας είπε ότι ο κ. Αβραμόπουλος χθες το μεσημέρι εξέδωσε νέο διάγγελμα με το οποίο χαρακτηρίζει από σήμερα 1η Ιουλίου, μεταβατική τη περίοδο για την εφαρμογή του μέτρου, η οποία επικυρώνεται (νομιμοποιείται δηλαδή) την 1 Ιανουαρίου 2010, αφήνοντας ανοιχτή την ερμηνεία για το αν οι παραβάσεις τελικά θα βεβαιώνονται ή όχι, κι αν βεβαιώνονται πως θα επιβάλλονται πρόστιμα εφόσον η απόφαση επικυρώνεται βάσει της χθεσινής Υπουργικής εξαγγελίας την 1/1/2010.

Αυτό το έγγραφο έχει ήδη κυκλοφορήσει σε όλους τους Συλλόγους Εστίασης, Πανελλαδικά από χθες το μεσημέρι προς ενημέρωση των επιχειρηματιών.

Όπως καταλαβαίνεται αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.
Ένας υπουργός λόγω απροετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χριστουλάκης, αδυνατεί να πάρει στη πλάτη του το βάρος της επιβολής αυτού του μέτρου που θεσπίστηκε Πανευρωπαϊκά και με άλλα λόγια ίσως πετάει το « μπαλάκι» στην επόμενη κυβέρνηση που ενδεχομένως θα προκύψει σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια που λένε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα επικρατεί ένα αλλαλούμ στη Περιφέρεια και στο κάθε νομό ο κάθε υπεύθυνος/ανεύθυνος θα ερμηνεύει κατά το δοκούν τα παρακάτω Υπουργικά διατάγματα.

Για να δούμε όμως τελικά τι διέταξε ο Υπουργός, ο οποίος τελικά όμως μας «άδειασε» δίχως ουσιώδη λόγο. 

Βάσει του νόμου: 

 

·         Καταστήματα μέχρι 70 τ.μ. θα πρέπει να λειτουργούν είτε ως χώροι καπνιζόντων είτε ώς χώροι μη καπνιζόντων. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα μετατροπής του καταστήματος από καπνιζόντων σε μη καπνιζόντων -ή το αντίστροφο- και μετά την 1η Ιουλίου.

·         Σε καταστήματα από 70 τ.μ. ώς 300 τ.μ. προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων έως το 30% του εμβαδού του καταστήματος, πλήρως διαχωρισμένοι, με ειδικά φίλτρα εξαερισμού και χωριστή είσοδο.


  • Σε καταστήματα πάνω από 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων έως το 40% του καταστήματος, με διαχωριστικό ύψους 2 μέτρων.
  • Όλα τα καταστήματα που θέλουν να διαθέσουν χώρο καπνιζόντων θα πρέπει να προμηθευτούν το δωρεάν ειδικό σήμα και άδεια από το Δήμο. Εφόσον δεν το πράξουν, αυτομάτως θα θεωρούνται καταστήματα μη καπνιζόντων.

·     Στους χώρους καπνιζόντων θα απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά και νέους ηλικίας έως και 18 ετών, ακόμα και εάν συνοδεύονται από τους γονείς τους.

·        Ο νόμος δεν αφορά τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ακόμα και εάν υπάρχουν στέγαστρα.

  • Από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και η διαφήμιση στις κινηματογραφικές αίθουσες.Στο νόμο δεν εμπίπτουν τα καζίνο. Η εξαίρεση αυτή αφορά μόνον τις αίθουσες όπου παίζουν οι θαμώνες και όχι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των καζίνων και για τα οποία ισχύουν τα ίδια μέτρα με τα υπόλοιπα καταστήματα.

 
Αλλαγές στο παρά πέντε

Λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου, το υπουργείο Υγείας άλλαξε τη ρύθμιση για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιτρέποντας τη λειτουργία καπνιστηρίων σε εταιρείες που απασχολούν προσωπικό άνω των 50 ατόμων. Για τη λειτουργία των καπνιστηρίων θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει συμφωνία εργαζομένων και ιδιοκτησίας.

Τα καπνιστήρια αυτά δεν θα βρίσκονται κοντά στους χώρους εργασίας αλλά ούτε σε εξωτερικούς ή επιπρόσθετους χώρους και θα πρέπει να λειτουργούν με εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.

Επίσης, το γυάλινο διαχωριστικό που προβλέπεται για καταστήματα άνω των 300 τ.μ. ενώ αρχικά θα έπρεπε να φτάνει μέχρι την οροφή του καταστήματος, τελικά «έπεσε» στα 2 μέτρα.
Το υπουργείο άναψε, επίσης, το πράσινο φως ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε πλοία και τρένα, όπου αρχικώς ο νόμος όριζε πλήρη απαγόρευση.

Έτσι, καταστήματα που λειτουργούν στα μέσα αυτά θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα γίνουν καπνιζόντων εφόσον είναι μικρότερα των 70 τ.μ. ή τα μεγαλύτερου εμβαδού να δημιουργήσουν χωριστούς χώρους. 

Τα πρόστιμα
Στα καταστήματα εστίασης, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφ? όσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της, απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ? αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.
Προβλέπονται πάντως τα παρακάτω πρόστιμα: 

Στα καταστήματα:
1η παράβαση: ώς 1.000 ευρώ
2η παράβαση: ώς 2.000 ευρώ
3η παράβαση: έως τρεις μήνες απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, 2.000 ευρώ ώς 20.000 ευρώ εάν δεν πωλούν προϊόντα καπνού ή αλκοόλ.
4η παράβαση και άνω: προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος

Στους καταναλωτές:
Από 50 ευρώ ώς 500 ευρώ.
Τέλος, οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό «1142».

Τι γίνεται στην υπόλοιπη ΕΕ
Μέχρι σήμερα δέκα χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν νομοθετικές διατάξεις γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος.

Τις αυστηρότερες διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζουν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται εντελώς σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στα δημόσια μεταφορικά μέσα και στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, οι πολιτικές για την απαγόρευση του καπνίσματος γίνονται όλο και ευνοϊκότερα δεκτές από την κοινή γνώμη με το 84% των ευρωπαίων πολιτών να τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα γραφεία και σε άλλους κλειστούς χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 77% των πολιτών στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια και το 61% υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μπαρ και παμπ. 

Ευχόμαστε να μεριμνήσει η κυβέρνηση και να επιδείξουν στο κ. Αβραμόπουλο τη σωστή κατεύθυνση ούτως ώστε να επανεξετάσει το θέμα για το πότε τελικά θα γίνει και τι θα γίνει ... με σύνεση!

 

Με τσι γειές μας ....

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία