Προτηγανισμένο ρεπορτάζ-μαϊμού ΣΟΚ... στο "Βήμα" ανοίγει «Τον Ασκό του Αιόλου» στα media

Εκτύπωση

Προτηγανισμένο ρεπορτάζ-μαϊμού ΣΟΚ...
στο "Βήμα" ανοίγει «Τον Ασκό του Αιόλου» στα
media

Το "Βήμα" και το "Έθνος" δημοσίευσαν - με ανυπόγραφα άρθρα - νοήματα & ακριβή περιγραφές από την επίσκεψη Ερντογάν που όμως δεν έγινε ποτέ!!!
Να ευχαριστήσουμε τον αναγνώστη, φίλο & συντοπίτη μας Kortenaer από το διαδικτυακό εντευκτήριο BMWBIKERS.gr για την επισήμανση όπου αποτέλεσε ερέθισμα για το παρών άρθρο.

Το ιστορικό της μεγάλης «γκάφας»

Λεπτομερές ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης δημοσίευσαν την περασμένη Κυριακή 21 Ιουνίου οι εφημερίδες "Το Βήμα" και "Έθνος".

Το πρόβλημα
 Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψη του την ίδια ημέρα, επικαλούμενος λόγους υγείας καταρρίπτοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα σε μηδέν χρόνο, ενώ ταυτόχρονα έβγαζε ψεύτες τους συντάκτες, εκτέθοντας ανεπανόρθωτα τις συγκεκριμένες εφημερίδες αλλά όμως και το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου!

Και τα δύο κείμενα περιείχαν σχόλια για την ατμόσφαιρα που επικράτησε μεταξύ Καραμανλή και Ερντογάν στα εγκαίνια, ακόμα και «ακριβή» περιγραφές για τη συζήτηση που δήθεν είχαν κατόπιν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και συμπεράσματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατευθύνοντας το αναγνωστικό κοινό προς μια λάθος εντελώς κατεύθυνση, θέτοντας σε σαφή αμφισβήτηση πλέον το τρόπο που "κατασκευάζονται" τα ρεπορτάζ από τις μεγάλες παραταξιακές εφημερίδες, όπου αποδεδειγμένα εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Ακολούθως ο διευθυντής της εφημερίδας  «ΤΟ ΒΗΜΑ», κ. Σταύρος Ψυχάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στο κοινό αυτό το τερατούργημα που κλόνισε ανεπανόρθωτα ίσως για πολλούς χιλιάδες αναγνώστες, την εμπιστοσύνη που είχαν στις Αθηναϊκές μεγαλοεφημερίδες, ανοίγοντας τον «Ασκό του Αιόλου» στην ακεραιότητα των ειδήσεων αυτών των εντύπων.
Βέβαια κάποια πράγματα είναι αδύνατον να τα δικαιολογήσεις!
Το «ΕΘΝΟΣ» από την άλλη αρκέστηκε απλά σε μια ... νεκρική σιωπή.

Ο κ. Ψυχάρης λοιπόν είπε:

Τίτλος:
"«Το Βήμα» ζητά συγγνώμη από τους αναγνώστες του"

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=57&artId=274773&dt=22/06/2009

"Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21.6.2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα.
Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονταν

το συλλεκτικό πλέον δημοσίευμα
από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Ετσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα.
Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί.
Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση...
Αυτή η πρακτική οδηγεί σε γκάφες, όπως η τελευταία του «Βήματος» _ δεν χρειάζεται να αναφερθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις διότι αυτά τα γεγονότα ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογίες.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο «Βήμα online» που παρουσιάζει την ειδησεογραφία από λεπτό προς λεπτό ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας. Φυσικά δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε.
Οπωσδήποτε «Το Βήμα» έλαβε τα μέτρα που απαιτούνται για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, για το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες του.

Σταύρος Π. Ψυχάρης - Διευθυντής "

   ==========================================================

Σχολιασμός

Αγαπητοί μας αναγνώστες μένω εμβρόντητος για τη τεράστια "γκάφα" όπως την χαρακτήρισαν και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι.
Να διορθώσουμε βέβαια τον συνάδελφο κ. Ψυχάρη ότι στην αρχή της συγγνώμης, αναφέρει ... «Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21.6.2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα», σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι,  ενώ στη πραγματικότητα ήταν μόνο δύο!
Αμ το άλλο που μας είπε ο κ. Ψυχάρης...
"Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε ποτέ..." 

Τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής?
Ότι εμείς εδώ στην επαρχία ή αν το πάρω προσωπικά, εμείς εδώ στη Κρήτη... τρώμε κουτόχορτο! Η μια γκάφα πάνω στην άλλη κε Ψυχάρη, λέω εγώ!

Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας μου δυστυχώς γνωρίζω ότι αυτά τα προκατασκευασμένα άρθρα υπάρχουν και γίνονται συνήθως από κάποιες καθημερινές και μερικές φορές και εβδομαδιαίες εφημερίδες που αφενός για να προλάβουν την έκδοση και αφετέρου διότι πρέπει να γεμίσουν με την οποιαδήποτε βλακεία τις σελίδες τους, είναι ικανοί να γράψουν το οτιδήποτε.

Αλλά το να βάζεις λόγια που δήθεν είπαν 2 πρωθυπουργοί - 2 χωρών, που δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων, δείχνεις περίτρανα ότι το λειτούργημα που ασκείς, αυτό του «δημοσιογραφείν», τόκανες ξεπουλημένη φθηνοδουλειά - κατευθύνοντας οφθαλμοφανώς το κοινό σου εκεί που έχεις συμφέροντα, αδιαφορώντας για όλα τα άλλα και κυρίως για το σημαντικότερο! Το να δώσεις την ορθή διάσταση των γεγονότων!

Ντρέπομαι ειλικρινά για τους συναδέλφους και θεωρώ ότι η «γκάφα» αυτή είναι ανεπανόρθωτη. Όποια δικαιολογία και όποια συγγνώμη δεν αποζημιώνει ούτε στο ελάχιστο τους αναγνώστες.
Το να παραδέχεσαι ότι «... εντάξει ενίοτε σας δουλεύουμε» και να δίνεις μια απλή συγγνώμη δεν αποκαθιστά σε καμία περίπτωση την χαμένη εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού.

Από την άλλη δεν είδαμε παραιτήσεις, δεν είδαμε δικαστικές αγωγές από μεριάς της κυβέρνησης, δεν είδαμε ακόμα και τα τηλεοπτικά μέσα να αναφέρουν πουθενά τη «μέγα λάθος», κάνοντας πλάτες στους «συναδέλφους», αδιαφορώντας όμως για το αν κάποιες χιλιάδες αναγνωστών που διάβασαν το άρθρο δίχως να λάβουν γνώση της "γκάφας", επηρεάστηκαν - στο συν ή στο πλήν - από το δημοσίευμα.

Δεν είδαμε τη κυβέρνηση ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας να ενίσταται σε μια ποινικά κολάσιμη πράξη.
Διότι ποινικά κολάσιμο είναι, να βάζεις λόγια στο στόμα του Πρωθυπουργού της χώρας χωρίς να τάχει ο ίδιος αναφέρει πουθενά!

Γιατί κ. Καραμανλή? Έχετε κάποια υποχρέωση σε αυτές τις εφημερίδες?

Μήπως τελικά τα πάντα είναι προτηγανισμένα σαν τις πατάτες, στην Ελλάδα και απλώς εμείς οι πολίτες ανήκουμε σε μια χώρα υποχείρια παιγνίου.
Γιατί και οι περιφερειακές εφημερίδες πανελλαδικά δεν «έβγαλαν  την είδηση στον αέρα»?
Τι φοβούνται? Μήπως τυχόν χαλάσουν τις σχέσεις που έχουν με τς Αθηναϊκές εφημερίδες και χάσουν τις ανταλλακτικές υπηρεσίες δημοσιευμάτων που έχουν εδώ και χρόνια!
Την αλήθεια δεν πρέπει να την φοβάται κανείς.

Η αλήθεια είναι το ιερό αγαθό, το λειτούργημα που εμείς οι δημοσιογράφοι πραγματευόμαστε και σε καμία περίπτωση όταν σεβόμαστε τους εαυτούς μας δεν το διαπραγματευόμαστε!

Με τσι γειές μας ...
 

Βασίλης Κασιμάτης

    ==========================================================

Δημοσιοποιούμε ακολούθως αναλυτικά
το "ανυπόγραφο" κείμενο της ντροπής:


"Το παγωμένο κλίμα που επικρατεί εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατεγράφη, παρά τα χαμόγελα, και κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον κ. Ερντογάν συνόδευσαν στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.

Ενδεικτικό της βεβαρημένης ατμόσφαιρας, στην οποία έχουν συμβάλει και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν με τις οποίες συνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την εκλογή μουφτήδων και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, είναι ότι δεν είχαν προγραμματιστεί επίσημες δηλώσεις των δύο ανδρών. Αν και δεν είχε καταρτιστεί συγκεκριμένη ατζέντα, η συζήτηση κάλυψε όλα τα θέματα του φακέλου «ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο Πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που έχει ανέβει πολλές θέσεις στην κυβερνητική ατζέντα. Αν και η Αθήνα δεν έλαβε στις Βρυξέλλες την υποστήριξη που ανέμενε για κοινές ευρωπαϊκές δράσεις στο Θέμα της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να πιεστεί και η Τουρκία, ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι η ?Αγκυρα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 2001.

Ο κ. Καραμανλής επιμένει και στην ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Η ?Αγκυρα δεν έχει σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις παραβάσεις του FIR Αθηνών. Ηρεμία στο Αιγαίο προκρίνουν καθώς φαίνεται και οι Αμερικανοί που πολύ πρόσφατα, διά στόματος του νέου βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον, χαρακτήρισαν το αρχιπέλαγος περιοχή στρατηγικής σημασίας και μίλησαν για «εκκρεμείς» διενέξεις που αν επιλύονταν Θα μείωναν το ενδεχόμενο κρίσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
".

  


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία