Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Εκτύπωση

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Μανώλης Παπηράκης παραβρέθηκες το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στο Ρέθυμνο, στηρίζοντας την μακροχρόνια και δύσκολη προσπάθεια του Κέντρου για την υλοποίηση του σκοπού του.

Της Μαρίνας Λάζη

Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα, το Κέντρο Πρόληψης εστίασε στην πρόληψη της χρήσης νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, και ειδικότερα στην πιο διαδεδομένη και κοινωνικά αποδεκτή το αλκοόλ

Σκοπός του Κέντρου αυτού είναι τόσο η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην ανυπολόγιστη κατανάλωση του αλκοόλ, χτυπώντας το κουδουνάκι του κινδύνου που επιφέρει στην υγεία αλλά και στην ασφάλεια του ατόμου η υπερβολική κατανάλωση, όσο τονίζοντας την σημασία της υπεύθυνης χρήσης.

Το Κέντρο πρόληψης στοχεύει να μεταβιβάσει στο ευρύ κοινό την αίσθηση του «μέτρου» στην κατανάλωση αλκοόλ, με ποικίλους τρόπους όσο γίνεται πιο αποδεκτοί και εφαρμόσιμοι από όλες τις ηλικίες.
Ο κ. Παπηράκης στην ομιλία του τόνισε τις επιπτώσεις του προβλήματος χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών  σε οικονομικό επίπεδο, σε οικογενειακό αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία., καθώς και τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ξεκινούν από τα 13 τους χρόνια να κάνουν χρήση αυτών. 

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου πρόσθεσε, ενώ η Νομαρχία στηρίζει αυτό το θεσμό ( πρόληψη κατά των Ναρκωτικών) δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους ανώτερους Υπευθύνους οι οποίου δυστυχώς είναι απόντες και αδιαφορούν για το πρόβλημα προκαλώντας με τον τρόπο τους έλλειψη προγραμματισμού και έλλειψη χρηματοδότησης στα Κέντρα Πρόληψης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Παπηράκη ο ΟΚΑΝΑ που στηρίζει αυτές τις μονάδες χρωστάει 13,000,000 ευρώ στα Κέντρα Υγείας ενώ το τοπικό κέντρο χρωστάει 200,000 ευρώ.

Η κ. Μπογάνη Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντου Πρόληψης με την σειρά της διευκρίνισε πως η πρόληψη είναι ενημέρωση για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις και όχι εκφοβισμός και κινδυνολογίες.

Από το 2007 ο ΟΚΑΝΑ τόνισε η κ. Ζαχαράκη Μαρία, διοικητικά Υπεύθυνη στο Κέντρο Πρόληψης, έχει υπογράψει σύμβαση για χρηματική ενίσχυση του Κέντρου.
Δυστυχώς όμως δεν έχει λάβει σχεδόν τίποτα εκτός από μια μικρή προκαταβολή το 2007.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη Μαρία μέχρι τις 31/12  ο ΟΚΑΝΑ οφείλει με επίσημο έγγραφο δικό του στο Κένρο του Ρεθύμνου το ποσό των 158,562? ενώ μέχρι τις 30/6 αναμένεται να φτάσει τα 207,560?.

Τα μέλη του Κέντρου Πρόληψης ζητάνε την στήριξη όλων, αφού η πρόληψη της χρήσης και κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους.

Ομιλία με θέμα: «τι μετράει στη διασκέδαση...» θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου, στο Σπίτι του Πολιτισμού και ώρα 20.00. 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία