Μπαράζ πυρκαγιών σε διάφορα αστικά σημεία στο Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Μπαράζ πυρκαγιών σε διάφορα αστικά σημεία στο Ρέθυμνο

του Βασίλη Κασιμάτη
26/6/09 (09.50)
Κινδύνεψε σοβαρά το κέντρο της πόλης από φωτιά στο κτίριο του ΟΤΕ!

  • Φωτιά προκλήθηκε χθες το μεσημέρι κεντρικά του Ρεθύμνου, στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ στην Λεωφ. Κουντουριώτη.
  • Νωρίτερα η υπηρεσία βρισκόταν στο χωριό Πάνορμος όπου κατέσβησαν άλλη φωτιά, σε οικία αυτή τη φορά.
  • Το απόγευμα και ύστερα απ όλα αυτά νέο σήμα τους έστειλε στην Αγία Γαλήνη για μια νέα ακόμα φωτιά

Πίσω στο Ρέθυμνο τώρα και στον ΟΤΕ.
Τα χειρότερα απόφευχθησαν χάριν της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου και της άψογης επιχειρησιακής οργάνωσης που διαθέτει.
Σχετικό ρεπορτάζ ακολούθως της δημοσίευσης στο Agorapress.gr έκανε και το τηλεοπτικό κανάλι της ΝΕΤ στη πρωϊνή του ζώνη.

Ενάμιση λεπτό μόνο πήρε στο περιπολικό που κατέφθασε στο σημείο αφότου οι υπάλληλοι του ΟΤΕ ενημέρωσαν στις 13.35 το μεσημέρι το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής.
Ακολούθως και σε λίγα μόνο λεπτά έφθασαν στο σημείο 2 άλλα ειδικά πυροσβεστικά οχήματα της υπηρεσίας με 10 άνδρες συνολικά και πρόλαβαν το κακό.

Η φωτιά ξεκίνησε
ο Αντιπύραρχος Χρ. Μπουραντάς
στο υπόγειο του κτιρίου και σύμφωνα με τον διοικητή  Αντιπύραρχο κ. Χρήστο Μπουραντά, ο οποίος  βρισκόταν στο σημείο και συντόνιζε τις   προσπάθειες της ομάδας πυρόσβεσης, κατάφεραν και περιόρισαν τις φλόγες στο υπόγειο και έτσι δεν «ανέβηκαν» στα ανώτερα επίπεδα. 
Aν γινόταν βέβαια αυτό, θα είχε πάρει ενδεχομένως ανεξέλεγκτες διαστάσεις η φωτιά με αποτέλεσμα να βιώναμε ένα ολοκαύτωμα στο κέντρο της πόλης, με διπλανά κτίρια να κινδύνευαν σοβαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα δωμάτια στο κτίριο του ΟΤΕ εμπεριέχουν εύφλεκτα υλικά όπως χαρτί,ηλεκτρονικές συσκευές με μπαταρίες, κλπ.
Το υπόγειο του ΟΤΕ τελικώς καταστάφηκε σε μεγάλο βαθμό, ενώ πυκνοί καπνοί κύκλωσαν και το κτίριο εσωτερικά.

Τις έρευνες για τα αίτια της παραλίγο τραγωδίας ερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Το AGORATV  βρέθηκε στο σημείο της φωτιάς και κάλυ
ο Προϊστάμενος του ανακριτικού τμήματος
Υποπυραγός Δημήτριος Δρυγιαννάκης
"επί τω έργω"
ψε τηλεοπτικά την πυρόσβεση. Σε ερώτηση της τηλεοπτικής ρεπόρτερ του σταθμού, Μαρίνας Λάζη προς τον προϊστάμενο του ανακριτικού τμήματος, Υποπυραγού κ. Δημητρίου Δρυγιαννάκη  για τα αίτια, ο ίδιος είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε όταν έσκασε ένας πυκνωτής ενός μετασχηματιστή που κατά πάσα πιθανότητα, δίνει ρεύμα στις κεραίες της ταράτσας του κτιρίου.

Ακολούθως ο κ. Δρυγιαννάκης μας είπε ότι για τις βαθύτερες αιτίες, τόσο για την έκρηξη του «πυκνωτή», όσο και για το γιατί δεν υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας στο κτίριο ούτως ώστε να είχε προβλεφθεί αυτό, θα ερευνήσει άμεσα το ανακριτικό τμήμα.

Λίγο αργότερα και πριν οι πυροσβέστες προλάβουν να ξεκουραστούν από την κοπιαστική προσπάθεια των 2 πυρκαγιών σε αστικές περιοχές, έλαβαν νέο σήμα και περί ώρας 16.00 αναχώρησαν για την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Γαλήνης όπου και εκεί εξελίχθηκε πυρκαγιά σε 
ο μετασχηματιστής που πήρε φωτιά μετά
τη πυρόσβεση του πυκνωτή
οικόπεδο με αποθήκη που στέγαζε αρκετά αυτοκίνητα - περίπου 20 τον αριθμό - σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και που όπως όλα δείχνουν οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος.

Κατόπιν όλων αυτών δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε τον Διοικητή, Αντιπύραρχο κ. Χρήστο Μπουραντά,  τους αξιωματικούς και τα στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου για τον αξιόλογο συντονισμό και την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουν τα συμβάντα.

Σου δίνουν την εντύπωση ότι όταν τρέχουν και πέφτουν με τα μούτρα στη φωτιά για της περιουσίες του κόσμου, το κάνουν λες και πρόκειται για τα δικά τους σπίτια ή οικόπεδα!


Στιγμιότυπο από τις προσπάθειες των πυροσβεστών
στο υπόγειο του κτιρίου του ΟΤΕ. Ο φακός της
εφημερίδας βρέθηκε στο πλάϊ των στελεχών της
Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, την ώρα
της πυρόσβεσης.

 
 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 19 Μάρ 2018

Αρθρογραφία