Συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης.

ΕκτύπωσηΣυνέντευξη Τύπου
εφ όλης της ύλης.

25/6/09

Χθες το μεσημέρι, 24 Ιουνίου του 2009, ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης με στόχο όπως πάντα την σωστή ενημέρωση του Ρεθυμνιώτη πολίτη, κάλεσε τα τοπικά ΜΜΕ θέλοντας για να αποσαφηνίσει και να λάβει θέση απέναντι στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το τελευταίο καιρό την τοπική μας κοινωνία.
της Μαρίνας
Λάζη

Τα θέματα στα οποία ο Νομάρχης αναφέρθηκε ήταν ποικίλα και έχουν ως εξής:

ΕΣΠΑ

Αρχικά κάνοντας μία αναδρομή στα πεπραγμένα της Νομαρχίας στο πλαίσιο του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ανάφερε πως συνολικά αξιοποιήθηκαν 52 προγράμματα για την υλοποίηση των οποίων διατέθηκαν 2,600,000 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στην έναρξη του προγράμματος  ΕΣΠΑ  για το οποίο έχει κατατεθεί ήδη εκδήλωση ενδιαφέροντος για 24 προγράμματα ύψους 5,943,000 ευρώ. Επιπλέον ο Νομάρχης εντοπίζει σημαντικό πρόβλημα υποδομών στο Ρέθυμνο όπου και πρέπει να δοθεί και το μεγαλύτερο βάρος μέσω του ΕΣΠΑ.

CRETAN LINES και ακτοπλοϊκή απομόνωση...

Στην συνέχεια προχώρησε στο μείζον θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του λιμανιού του Ρεθύμνου με τον Πειραιά όπου θεωρεί ότι η έλλειψη καραβιού είναι μεγάλο πλήγμα για τον τόπο μας. Σχετικά με την απόκτηση καραβιού ο κ. Γιώργης Παπαδάκης αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την αγορά 200 συνετεριστικών μερίδων της εταιρίας "ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" (CRETAN LINES) ύψους 100,000 ευρώ ως ενίσχυση των προσπαθειών ου κάνει η εν λόγο ναυτιλιακή εταιρία για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής απομόνωνσης του Ρεθύμνου.

"Λαϊκές"

Διευκρίνισε  στην συνέχεια το ζήτημα με τις άδειες των εμπόρων της λαϊκής αγοράς καθώς και τον τρόπο που πραγματοποιείται ο έλεγχος σε αυτές.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Λαϊκή Αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια νομοθετημένη μορφή εμπορίου η οποία εξυπηρετεί και μια μερίδα συμπολιτών που τυχόν δεν είναι προνομιούχοι.

Ο.Α.ΔΥ.Κ

Για μία ακόμη φόρα ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή ώθηση που έχει δώσει η διεύθυνση του ΟΑΔΥΚ (Οργανισμός Ανάπτυξη Δυτικής Κρήτης) στο νομό Ρεθύμνης. Το χρήσιμο αυτό εργαλείο αναμένεται να προσφέρει στο σύντομο μέλλον ακόμα περισσότερα στον τόπο μας.
Το έργο αυτού οργανισμού που ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δώσει τρανά αποτελέσματα και η Νομαρχία Ρεθύμνου αντιμετωπίζει τον ΟΑΔΥΚ ως έναν αναπτυξιακό φορέα υψίστης σημασίας.

Πυροπροστασία

Όσον αφορά το επίκαιρο θέμα των πυρκαγιών λόγο της καλοκαιρινής περιόδου ο νομάρχης  μας διαβεβαίωσε πως οι αρμόδιες αρχές  βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε μια σημαντική καινοτομία του Νομάρχη, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε μια προσφορά που διανέμει καύσιμα δωρεάν στους εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης, ο κ. Παπαδάκης τόνισε την σημαντική και ουσιαστική συμμετοχή των εθελοντών όχι μόνο για τις πυρκαγιές αλλά για κάθε είδους κρίση που συμβαίνει στον τόπο μας.
Η Νομαρχία είναι σε απόλυτη συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έχει καθημερινή σχεδόν  επικοινωνία με τον Αντιπύραρχο κ. Χρ. Μπουραντά, Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος στο Ρέθυμνο.

Μείωση εξόδων

Για το θέμα της λειτουργίας της Νομαρχιακής Αρχής ο κ. Παπαδάκης επισήμανε πως παραμένει ο ίδιος και απαράλλακτος εδώ και 6 χρόνια. Εστίασε στο γεγονός περικοπής πόρων της νομαρχίας, ποσό το οποίο αγγίζει το 1,540,000 ευρώ - τα 800,000 ευρώ από την μη είσπραξης των τελών των οχημάτων και τα 740,000 ευρώ από  περικοπή κονδυλίων για την συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου. Ο κ. Νομάρχης συμπλήρωσε δε πως στην σήμερον ημέρα απαξιώνεται ο θεσμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Ρέθυμνο, διότι έουν αφαιρεθεί αρκετές ουσιαστικές δραστηριότητες από αυτή και έχουν μεταπειδείσει σε άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς.

"Νικολακάκης Gate"
Νομαρχιακό Συμβούλιο


Στο θέμα που προέκυψε  με τον πρώην πρόεδρο του Νομαρχιακού συμβουλίου κ. Νίκο Νικολακάκη, ο κ. Παπαδάκης κράτησε σαφής αποστάσεις ενώ δεν αμέλησε να παρατηρήσει την άψογη συνεργασία που είχε με το πρώην πρόεδρο τα περασμένα 6 χρόνια. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων μάλιστα ανέφερε "... είναι εύλογο ενίοτε κάποιες σχέσεις συνεργατών να φθείρονται με το χρόνο και δεν είναι απαραίτητο πάντα όλες οι απόψεις εντός ενός Νομαρχιακού συμβουλίου, να συγκλίνουν στο απόλυτο".
Ο δημοσιογράφος κ. Κασιμάτης ρώτησε το κ. Νομάρχη για το αν ο κ. Νικολακάκης ήταν καλεσμένος να παραστεί ως ομιλητής στην "Ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων". Ο Νομάρχης αφού επιβεβαίωσε την απάντησή του με συνεργάτη του πο ήταν παρών, έγνεψε καταφατικά και συμπλήρωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου πήρε μόνος του την απόφαση να μην παραστεί στην Ημερίδα κι ας πραγματεύοταν θέμα που είχε άμεση σχέση με την ιατρική ειδικότητα του κ. Νικολακάκη, ως διευθυντή του τμήματος τεχνιτού νεφρού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Επιπλέον τόνισε την δημοκρατικό τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στο νομαρχιακό συμβούλιο καθώς και τον σημαντικό λόγο και ρόλο που παίζει η μειοψηφία  αφού εκπροσωπεί το 40% των Ρεθυμνιωτών.     

Ημερίδα "Δωρεάς Οργάνων"

Στην συνέχεια  ο  κ. Νομάρχης σχολίασε την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στο σπίτι του Πολιτισμού σχετικά με την Δωρεά Οργάνων επισημαίνοντας πως δεν ήταν Επιστημονικό συνέδριο αλλά σκοπός αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση του Ρεθυμνιώτη πολίτη και στον τομέα της δωρεάς. Αξιοσημείωτη ήταν και η επανάληψη (δις) του κ. Παπαδάκη, των ευχαριστιών προς τους Ρεθυμνιώτες πολίτες, για τη παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους στη Δωρεά Οργάνων που όπως είπε χαρακτηριστικά "... όμοια δεν συναντά κανείς σε τακτικά σε άλλους Νομούς".

Εγκαίνια σολικού κτιρίου στο Πέραμα

Τέλος διευκρίνισε τους λόγους που  δεν παραβρέθηκε στα εγκαίνια που έγιναν αρχές του μήνα που διανύουμε στο Δημοτικό σχολείο του Περάματος. Αφού ανάφερε το ιστορικό της ίδρυσης του σχολείου καθώς και τον ενεργητικό του ρόλο που έπαιξε σε αυτό ο ίδιος, την χαρακτήρισε «περιττή», αφού είχε προηγηθεί η παρουσία του στον Αγιασμό στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
Εν κατακλείδι, τα έργα της νομαρχιακής αρχής δεν έχουν τύχη ή την προβολή που θα έπρεπε, διότι το ζητούμενο κατά τον Νομάρχη δεν είναι τόσο η προβολή του έργου του θεσμού ή του προσώπου, όσο η υλοποίηση του ίδιου του έργου. Τάσσεται υπέρ της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς κυρίως για τα μεγάλα έργα που είναι και διαχρονικά. Με αυτόν τον τρόπο τόνισε πως λειτουργεί και με αυτόν θα συνεχίσει να πολιτεύεται σε όλη του την ζωή από οποία θέση θα βρίσκεται.
 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης έκλεισε την συνέντευξη τύπου ευχαριστώντας τους δημοσιογράφους και τεχνικούς που παραβρέθησαν σε αυτή, ενώ δεν αμέλησε να εξυμνίσει το έργο και την εισφορά των Μ.Μ.Ε. στη κοινωνίας μας. Επισήμανε δε, ότι στο Ρέθυμνο οι δημοσιογραφική κοινωνία είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, αποτέλεσμα ίσως της ομόνοιας και της καλής συνεργασίας που έχουν οι επαγγελματίες μεταξύ τους.

        


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία