ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Το Ηράκλειο αποχαιρέτησε το Νικόλαο Μεταξά

Εκτύπωση

Το Ηράκλειο αποχαιρέτησε το Νικόλαο Μεταξά
Μέσα σε κλίμα γενικής θλίψης κηδεύτηκε χθες Δευτέρα (22/6) το απόγευμα, από τον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, ο Νικόλαος Μεταξάς.
Τον καταξιωμένο επιχειρηματία αποχαιρέτησαν δεκάδες Ηρακλειωτών, οι εκπρόσωποι όλων των τοπικών πολιτικών και πολιτειακών αρχών, καθώς και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος συνδεόταν φιλικά με τον εκλιπόντα και την οικογένειά του.

Του Νίκου Αγγελάκη

Ο Νικόλαος Μεταξάς, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, πέθανε την Κυριακή 21/6 σε ηλικία 94 ετών, νοσηλευόμενος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, κι ύστερα από οξύ έμφραγμα που υπέστη.

Υπήρξε επιφανής επιχειρηματίας του τόπου κι ένας από τους πρωτοπόρους της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.
Ξεκίνησε ιδρύοντας την Ανώνυμη Κεραμική Εταιρία Κρήτης (ΑΚΕΚ), η οποία, μέχρι και σήμερα, διακρίνεται στην παραγωγή αρίστης ποιότητας οικοδομικών υλικών.
Η πρώτη έδρα της ήταν στο Λιμάνι Χερσονήσου.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε σύγχρονη μονάδα παραγωγής, στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Εκεί, όμως, που ο Νικόλαος Μεταξάς διακρίθηκε περισσότερο, ήταν στον τουριστικό τομέα.
Από την πρώτη στιγμή διείδε την πρόοδο του Τουρισμού στην Κρήτη και τη χώρα μας και ίδρυσε τη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα «Creta Maris», στο Λιμάνι Χερσονήσου.
Ήταν το πρώτο και άριστα οργανωμένο ξενοδοχείο της υπάρχουσας και φημισμένης αλυσίδας «Maris Hotels». Αυτή ήταν η αρχή. Αργότερα ίδρυσε τα ξενοδοχεία, «Silva Maris», «Bella Maris» και «Candia Maris».

Μεγάλη ήταν και η προσφορά του Νικολάου Μεταξά και της συζύγου του Λούλας στον Πολιτισμό της χώρας.
Δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο, την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το Δήμο Γαζίου ανεκτίμητα κομμάτια της αρχαιολογικής συλλογής τους.

Για το θάνατο του Νικολάου Μεταξά ψηφίσματα εξέδωσαν πολλοί κοινωνικοί, πολιτιστικοί και επιχειρηματικοί φορείς, σωματεία και σύλλογοι του Νομού Ηρακλείου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία