Με παρέμβαση της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ο ... -αφοπλισμός- της ΑΝΕΚ!

Εκτύπωση

Με παρέμβαση της Κρητικής ΦΩΝΗΣ ο "αφοπλισμός" της ΑΝΕΚ

 

  • Χθες βράδυ ομάδα της εφημερίδας μας ταξίδεψε προς Πειραιά με σκοπό τη κάλυψη ενός ρεπορτάζ.


22/11/2009


Το πλοίο που επιλέξαμε ήταν το "Έλυρος" της ΑΝΕΚ.

Κατά την επιβίβαση στο πλοίο προσέξαμε ότι εντός του πλοίου και των επιβατών περιφερότανε ένστολος υπάλληλος ιδιωτικής εταιρίας security ο οποίος «έφερε» πάνω του κλομπ (και μάλιστα από τα μεγάλα) & ζευγάρι χειροπέδες!


Σε ερώτηση που του έκανε ο εκδότης της Κ.Φ. κ. Β.Κασιμάτης, για το αν γνώριζε ότι παρανομούσε με βάση το νόμο περί παράνομης οπλοφορίας, οπλοκατοχής & οπλοχρησίας, ο σεκιουριτάς απάντησε ότι από όσων γνώριζε, δεν είναι παράνομα αυτά που «έφερε» και ότι ακολουθεί εντολές της εργοδοσίας του.
Να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας κάπου εδώ ότι σε αυτή τη περίπτωση ο νομοθέτης έχει προβλέψει και εφαρμόζεται, η αυτόφωρος διαδικασία - στο σεκιουριτά, στον εργοδότη του και στον "πελάτη" (στη προκειμένη η ΑΝΕΚ). Ασκείτε δε, ποινική δίωξη για κακούργημα με βάση τα προαναφερόμενα (παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία) σε όλους τους εμπλεκόμενους και οι ποινές ξεκινούν από 6 μήνες έως 2 χρόνια για έκαστο αποδεδειγμένο αδίκημα σύμφωνα με το νομικό τμήμα της εφημερίδας.
 

Εμείς αναζητήσαμε λοιπόν το Πλοίαρχο του πλοίου όπου τελικώς επικοινώνησε μαζί μας ο Ύπαρχος (Υποπλοίαρχος) του "Έλυρος" κ. Χρίστος Βαγιανός.

Του θέσαμε τα ίδια ερωτήματα και ο κ. Ύπαρχος μας απάντησε ότι η ΑΝΕΚ εδώ και 3 χρόνια λειτουργεί στο θέμα της ασφάλειας εν πλώ, κατά αυτό τον τρόπο και ότι από όσα γνωρίζει, νομίμως πράττουν. Επικαλέστηκε μάλιστα την νέα ISPS στα θέματα ασφάλειας θαλασσίων συγκοινωνιών, ισχυρισμός όμως που ευτυχώς, επίσης δεν έπεισε.
 

Ο κ. Κασιμάτης τον διαβεβαίωσε ότι σφάλει και τον ενημέρωσε ότι θα προβεί άμεσα σε καταγγελία προς το Λιμεναρχείο για την ταχεία διευθέτηση και επίλυση του προβλήματος.

 

Έτσι κι έγινε! Καλέσαμε από κινητό τηλέφωνο και ενώ το "Έλυρος είχε ήδη "λύσει κάδο", (ώρα 21.05) το 108 (τηλ. Κέντρο Λιμενικής Αστυνομίας) .

Θέσαμε το θέμα στον Αξιωματικό Υπηρεσίας Χανίων κύριο Λαμαζάκη, ο οποίος βεβαίως γνώριζε καλά το νόμο και ευθύς αμέσως μας απάντησε ότι όντως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Γενικό Κανονισμό, συνεπώς είναι παράνομη πράξη. Μας διαβεβαίωσε ότι θα πράξει άμεσα τα δέοντα και θα ενημερώσει τον ανώτερό του, Αξιωματικό Φυλακής Χανίων - κύριο Βρανά και ακολούθως θα μας ενημερώσει τηλεφωνικά.
 

Κάποια στιγμή αργότερα μας προσκάλεσε ο Ύπαρχος του πλοίου κύριος Βαγιανός  στο γραφείο του αυτή τη φορά, όπου μας ενημέρωσε ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο επικοινώνησε με τη «γέφυρα» του πλοίου και αφού διαπίστωσε την γνησιότητα της καταγγελίας μας, ακολούθως έδωσε διαταγή για άμεσο «αφοπλισμό» του σεκιουριτά από το Έλυρος, καθώς και όλων των σεκιουριτάδων από όλα τα πλοία της ΑΝΕΚ.
 

Ο κ. Ύπαρχος μας ευχαρίστησε ευγενικά για τη διαφώτιση και ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της ΑΝΕΚ για το συμβάν και για το κακό προηγούμενο των 3 τελευταίων ετών.

Μας ερώτησε ακολούθως για το λόγο που «ψαχτήκαμε» για το συγκεκριμένο θέμα και η απάντηση δια στόματος του εκδότη της Ρ.Α. ήταν η εξής:

«Οι σεκιουριτάδες δεν έχουν κανένα έννομο δικαίωμα καταστολής κινδύνου αλλά μόνο πρόληψης και ενημέρωσης των αρχών. Όταν θα χρειαστεί λοιπόν ο εν λόγω σεκιουριτάς να κάνει έλεγχο σε ένα τυχόν κακοποιό εντός του πλοίου και "φέρει" τον ελαφρύ οπλισμό που ο συγκεκριμένος σεκιουριτάς "έφερε", τότε ενδέχεται ο κακοποιός  στη περίπτωση που νομίσει ότι πρέπει να αμυνθεί και εάν οπλοφορεί με π.χ. κάποιο πιστόλι, να το «τραβήξει» και να βάλλει εναντίον του σεκιουριτά και ίσως μετέπειτα και εναντίον των επιβατών του πλοίου, με ίσως θύματα αθώους και πάλι ανθρώπους.  Αυτό θα είχε τραγικές συνέπειες οι οποίες θα είχαν απλά  προκύψει από ένα λάθος».

Αυτός ήταν και  λόγος της παρέμβασής μας ως δημοσιογράφοι και ως εφημερίδα. Οφείλαμε εφόσον γνωρίζαμε το κάτι παραπάνω, να πράξουμε αυτό που κρίναμε σωστό για την ασφάλεια των επιβατών και για αυτό το λόγο το φτάσαμε έως τέλους.

Αφού φύγαμε από το γραφείο του κ.Ύπαρχου λάβαμε τηλεφωνική κλήση από το Λμεναρχείο και τον αξιωματικό κ. Βρανά ο οποίος μας ρώτησε για το αν επιθυμούσαμε να κάνουμε επίσημη καταγγελία για να ασκηθεί ποινική διώξη στην εταιρία.
Εμείς αφού ευχαριστήσαμε το αξιωματικό, απαντήσαμε αρνητικά!
Δεν ήταν εξαρχής αυτός ο σκοπός μας αλλά πράξαμε ως ενεργοί πολίτες που απλά γνώριζαν το κάτι παραπάνω.
 

Εδώ κάπου να ευχαριστήσουμε και να δώσουμε συγχαρητήρια στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανιών και τους αξιωματικούς κ.κ. Βρανά & Λαμαζάκη  όπου ενέργησαν για μια ακόμα φορά, ταχύτατα και αποτελεσματικά, αποδεικνύοντας ότι το Λιμενικό Σώμα είναι η «Αιχμή του Δόρατος» στα σώματα ασφαλείας.

 

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε και ένα παρόμοιο συμβάν που έλαβε χώρα πριν από ένα περίπου μήνα στο Ρέθυμνο. Τότε δεχθήκαμε τηλεφώνημα στα γραφεία της εφημερίδας από κάποιο κάτοικο της παραλιακής Ρεθύμνου για να μας καταγγείλει το γεγονός ότι πάνω στην παραλία και στο ύψος του Porto Rethimno Hotel, ανάβλυζαν λύματα σε μεγάλο βαθμό.  Ακολούθως καλέσαμε το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και μεταβιβάσαμε τη καταγγελία.

Άμεσα λοιπόν κινητοποιήθηκε κατ εντολή του Λιμενάρχη Ρεθύμνου, περιπολικό με αξιωματικό του Ανακριτικού Τμήματος και αφού πήρε δείγματα των λυμάτων για το Χημείο, μας ενημέρωσαν ακολούθως στην εφημερίδα ότι διατάχθηκε έρευνα και θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις στο παραβάτη.

Όλο το συμβάν δεν διήρκησε περισσότερο από 45 λεπτά της ώρας, αποδεικνύοντας ότι το Λιμενικό Σώμα αποτελεί ζωντανό παράδειγμα σωστής λειτουργίας έχοντας σε ύψιστο βαθμό το αίσθημα του καθήκοντος και της αμεσότητας.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να ενημερώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό ότι όλο το συμβάν στο "Έλυρος" εξελίχθηκε μέσα σε ένα αρκετά φιλικό κλίμα. Οι αξιωματικοί και το πλήρωμα του πλοίου ήταν πολύ ευγενικοί μαζί μας. Τα εύσημα βέβαια ανήκουν στον Ύπαρχο του πλοίου κύριο Χρίστο Βαγιανό ο οποίος είχε το θάρρος να αναγνωρίσει το λάθος και να προβεί στην άμεση τακτοποίησή του. Δεσμεύτηκε δε, να ενημερώσει την εταιρία  για να ισχύσει το ίδιο σε όλα τα πλοία της ΑΝΕΚ που πλέουν στο Αιγαίο και την Αδριατική.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 24 Μάι 2018

Αρθρογραφία