Δωρεά Οργάνων. Η ηθική και ουσιαστική διάσταση μιας μεγάλης προσφοράς

Εκτύπωση

Δωρεά Οργάνων
Η ηθική και ουσιαστική διάσταση μιας μεγάλης προσφοράςΗ δωρεά οργάνων είναι σαφέστατα ένα επίκαιρο και συνάμα σημαντικό θέμα που σώζει ζωές.

της Μαρίας Καλογεράκη.

Η μη σωστή όμως ενημέρωση των πολιτών πάνω στο θέμα αυτό συγκαταλέγει την χώρα μας στις τελευταίες σε ότι αφορά την δωρεά οργάνων.

Μέχρι και το 2006 καταχωρημένοι Έλληνες εθελοντές ήταν 20 χιλιάδες περίπου, αριθμός εξαιρετικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Με αυτά τα δεδομένα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού μια ενημερωτική εκδήλωση για την ηθική και ουσιαστική διάσταση αυτής της μεγαλειώδους προσφοράς.
Πολύς κόσμος αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που έδωσαν το παρόν στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία που ακολουθείτε για τη δωρεά οργάνων.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης αναφέρθηκαν στο νομικό καθεστώς αλλά και στους ηθικούς ενδοιασμούς που μπορεί να έχουν κάποιοι πολίτες. Την ίδια ώρα βέβαια στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων εργάζονται μόλις οκτώ άτομα αν και οι οργανικές θέσεις είναι για εικοσιπέντε .

Ένα γεγονός που σαφέστατα η πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψιν αν σκεφτεί κανείς το πολύτιμο έργο που προσφέρει ο οργανισμός.

Επιπλέον η υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στον εθνικό οργανισμό τόνισε και την αναγκαιότητα δημιουργίας ανάλογων δομών στα νοσοκομεία της χώρας.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία των πρώην προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Νίκου Νικολακάκη, ο οποίος είναι ιατρός και διευθυντής του τμήματος τενχνητού νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία