Καθορισμός συνάντησης με αντιπροσωπεία Φορέων της Κρήτης για φάκελο ΠΟΠ Κρήτη

Εκτύπωση

Επιστολή κατέθεσε ο καθηγητής κ. Ηλίας Λαμπίρης και οι υπόλοιποι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κρήτης προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Μ. Παπαδόπουλο με Θέμα:
«Καθορισμός συνάντησης με αντιπροσωπεία Φορέων της Κρήτης για φάκελο ΠΟΠ Κρήτη»
και η οποία έχει ως ακολούθως:

Κύριε Υπουργέ,
Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών αλλά και των φορέων όλης της Κρήτης από την υπ. αρ. 301065/13-5-09 απόφαση σας με την οποία απορρίψατε το αίτημα του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάδειξης Κρητικού Ελαιολάδου (ΣΠΑΚΕ) για την αναγνώριση της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Όπως γνωρίζετε, η αναγνώριση του Ελαιόλαδου ΠΟΠ «Κρήτη» θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης προώθησης και διείσδυσης του κρητικού ελαιολάδου ως τυποποιημένου και επωνύμου στις αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού, γεγονός που θα μπορούσε ? επιπρόσθετα - να αποφέρει μια σημαντική προστιθέμενη αξία για το νησί.
Αντίθετα, η έλλειψη κατοχύρωσης της ονομασίας του κρητικού ελαιολάδου στο σύνολό του, δημιουργεί, αν μη τι άλλο, σοβαρά προβλήματα, αφού αυξάνονται οι περιπτώσεις παράτυπης εκμετάλλευσης του ονόματος και της φήμης του.

Κύριε υπουργέ,
Η αναγνώριση του Ελαιόλαδου ΠΟΠ Κρήτη αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, των Συνεταιριστικών και Αγροτο-συνδικαλιστικών Φορέων όλου του νησιού.

Η παραπάνω απόφαση σας, εκτός του ότι αγνοεί την πλειοψηφία των φορέων της Κρήτης, πλήττει σοβαρά και τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε να καθορίσετε άμεσα ημερομηνία συνάντησης με αντιπροσωπεία των Φορέων της Κρήτης - στην οποία θα συμμετάσχουν Βουλευτές, εκπρόσωποι Νομαρχιών, του ΣΕΔΗΚ (που εκπροσωπεί 60 Ελαιοκομικούς Δήμους), του ΣΠΑΚΕ (που εκπροσωπεί το 75% των Συν/κων Οργανώσεων) και άλλων άμεσα ενδιαφερόμενων, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν τα τελευταία στοιχεία που καθιστούν αβάσιμο το πόρισμα της Επιτροπής σχετικά με την αποδοχή των Ενστάσεων για την αναγνώριση ελαιολάδου ΠΟΠ "Κρήτη" στην Ε.Ε. - και στο οποίο στηρίχθηκε η απορριπτική απόφαση σας - καθώς και να δοθεί η δυνατότητα να τεκμηριωθεί η ζωτική σημασία που έχει η αναγνώριση του Ελαιόλαδου ΠΟΠ «Κρήτη» για την επιβίωση της Ελαιοκομίας της Κρήτης

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία