Ο Αλογοσκούφης σβήνει τον Τειρεσία-Εξάμηνο πάγωμα οφειλών στο Δημόσιο

Εκτύπωση

Ο Αλογοσκούφης σβήνει τον Τειρεσία-Εξάμηνο πάγωμα οφειλών στο Δημόσιο

 

 

Τα «μέτρα κοινωνικής σταθερότητας» θα περιλαμβάνουν ρυθμίσεις χαμηλού οικονομικού κόστους, τις οποίες εισηγούνται οι συναρμόδιοι υπουργοί (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Απασχόλησης, Υγείας), αλλά και ρυθμίσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί μεμονωμένα από υπουργούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός συζήτησε το κυβερνητικό σχέδιο -που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη- σε μυστική συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Χρ.Φώλια και Απασχόλησης Φ.Πάλλη Πετραλία, το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι ανακοινώσεις από τον κ. Καραμανλή θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αν και υπάρχουν σκέψεις να προηγηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η δέσμη των μέτρων θα αποτελείται από δύο σκέλη: Το πρώτο θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί μεμονωμένα από υπουργούς, όπως για παράδειγμα το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χορήγηση δανείων ως 350.000 ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ή η χορήγηση άτοκων δανείων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν δημητριακά. Το δεύτερο σκέλος θα περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις που εισηγούνται τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και κοινωνικοί φορείς.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που μελετώνται από τον πρωθυπουργό και είναι πιθανό να ανακοινωθούν είναι:

* Η αναστολή πληρωμών και υποχρεώσεων που έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς το κράτος (ασφαλιστικές εισφορές κτλ.) για τους προσεχείς έξι μήνες, καθώς οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να παγώσουν δόσεις δανείων έστω και περιορισμένων κατηγοριών δανειοληπτών.

* Αλλαγή του συστήματος «Τειρεσίας», έτσι ώστε να διαγραφούν από αυτό όσοι καθυστέρησαν να εκπληρώσουν υποχρεώσεις τους για μικροποσά. Ταυτόχρονα μελετάται να μην καταγράφονται στο εξής στο πρόγραμμα «Τειρεσίας» χαμηλόμισθοι ή ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τους προσεχείς μήνες.

* Κατάργηση της εισφοράς 0,6% υπέρ του Δημοσίου που προβλέπει ο νόμος 128 για τη δημιουργία ταμείου που θα χρηματοδοτεί την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Μελετάται επίσης η κατάργηση του χαρτοσήμου στα ασφαλιστικά συμβόλαια.

* Επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους.

* Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για τους νέους ανέργους, το οποίο θα εισπράττει ο ιδιοκτήτης επιχείρησης που θα προσλαμβάνει από αυτή την κατηγορία.

* Αναθεώρηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και οριζόντια περικοπή τους για να εξοικονομηθούν κονδύλια που ως το 2013 θα ενισχύουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

* Επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από επιχειρήσεις στους τομείς των τεχνικών έργων και του τουρισμού, τομείς τους οποίους εκτιμάται ότι θα πλήξει περισσότερο η διεθνής κρίση.


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία