ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Η απαγόρευση του δημόσιου καπνίσματος ξεκινάει από το Δήμο Γαζίου

Εκτύπωση

Η απαγόρευση του δημόσιου καπνίσματος στο Ηράκλειο
ξεκινάει από το Δήμο Γαζίου


Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό πως η 1η Ιουλίου είναι μια ζοφερή μέρα για τους αρειμάνιους καπνιστές και μια υπέροχη μέρα για τους φανατικούς αντικαπνιστές.
Τη μέρα αυτή αρχίζει να εφαρμόζεται ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Οι καπνιστές στα καφέ και τα εστιατόρια θα εκτοπιστούν και θ απομονωθούν. Κάποιοι μ αυτόν τον τρόπο θα αναγκαστούν να κόψουν το κάπνισμα.
Στην Ελλάδα το μέτρο θα δυσαρεστήσει περισσότερους από εκείνους που θα ευχαριστήσει. Κι αυτό επειδή είναι γνωστή η θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας να είναι η χώρα που διαθέτει τους περισσότερους καπνιστές και μια από τις πρώτες στον κόσμο.

Του Νίκου Αγγελάκη

Στο Ηράκλειο φαίνεται πως η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος ξεκινά από το Δήμο Γαζίου, καθώς είναι ο πρώτος δήμος του νομού μας, ο οποίος εξέδωσε πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάτω των 70 τετραγωνικών μέτρων, να προσέλθουν για να δηλώσουν αν τα κα­ταστήματά τους θα λειτουργούν ως χώροι καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Σύμφωνα με το νόμο αυτό πρέπει να κάνουν όσοι διαθέτουν μικρά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Να δηλώσουν σε ποιους κυρίως θ απευθύνονται, όσον αφορά τη βλαβερή συνήθεια και να πάρουν το σχετικό σήμα από το δήμο τους.

Μεγάλο το δίλημμα, καθώς τώρα οι εν λόγω καταστηματάρχες πρέπει να δουν τι τους συμφέρει να κάνουν. Να δουν από ποιους κυρίως αντλούν τα έσοδά τους. Από τους καπνιστές ή τους μη καπνιστές. Κατά πάσα πιθανότητα από τους πρώτους. Αλλά μήπως πρέπει να δουν το θέμα μακροπρόθεσμα?

Συγκεκριμένα η πρόσκληση του δήμου Γαζίου αναφέρει: «Ανακοινώνεται ότι με το Ν. 3730/2008 και την υπ αρ. 59568/2009 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, θε­σπίστηκαν μέτρα για την προστασία από τον καπνό που αφορούν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέρο­ντος των άρθρων 5, 37, 38, 40, 41 της υπ/ αρ. ΑΙβ/8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης (καφενεία, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, πιτσαρίες, σνακ μπαρ, κέντρα διασκέδα­σης, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, αναψυκτήρια, μπουγατσάδικα, λουκουματζίδικα και γενικά καταστήματα με καθίσματα).

Οι ιδιοκτήτες των αναφερομένων καταστημάτων συνολικού εμβαδού μέχρι 70τ.μ., πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Γαζιού (γραφείο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος-Πλατεία Ειρή­νης, Γαζί, τηλ. 2813/400.615) για να δηλώσουν πως επι­θυμούν να χαρακτηριστούν τα καταστήματα τους: Αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες».

Στις απαγορεύσεις του νόμου εμπίπτουν όλοι οι κλειστοί χώροι εργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η δυνατότητα λειτουργίας ειδικού χώρου για κάπνισμα περιορίζεται από τους εξής όρους και προϋποθέσεις: 
Ο ειδικός χώρος για κάπνισμα θα πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο μέρος του καταστήματος και η επιφάνειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Θα πρέπει να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που θα εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή του καταστήματος. Στα καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και στα καζίνο εμβαδού άνω των 300 τ.μ. οι ειδικοί χώροι θα μπορεί να φθάσουν στο 40% της συνολικής επιφάνειας.

Ο ειδικός χώρος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές αρνητικής πίεσης, ρυθμού ανακύκλωσης του αέρα ανά ώρα και ρυθμού του ανακυκλούμενου αέρα και επιφάνειας, έτσι όπως έχουν καθοριστεί από αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση. Ο ειδικός χώρος θα διαθέτει δικό του σύστημα εξαερισμού.

Η άδεια για τη δημιουργία και τη λειτουργία του ειδικού χώρου θα ενσωματωθεί στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος κατόπιν αίτησης στην αρμόδια δημοτική αρχή. Όποιο κατάστημα δεν έχει πάρει άδεια για τη λειτουργία του ειδικού χώρου μέχρι την 1η Ιουλίου δεν θα μπορεί να λειτουργεί παρά μόνο ως χώρος μη καπνιζόντων και θα ισχύει η ολική απαγόρευση. 

Στον ειδικό χώρο δε θα επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών που δεν προσφέρονται σε άλλα τμήματα του καταστήματος και δεν θα είναι αναγκαία η διέλευση απ αυτόν για την πρόσβαση στους χώρους υγιεινής και τους κοινόχρηστους χώρους του καταστήματος.

Στον ειδικό χώρο θα απαγορεύεται η είσοδος νέων ηλικίας έως 18 ετών. Η σχετική απαγόρευση θα αναγράφεται με ειδική σήμανση σε εμφανές σημείο της διαχωριστικής κατασκευής. 

Οι όροι για την εγκατάσταση και τη λειτουργία αποδοτικού συστήματος εξαερισμού, θα εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις των καταστημάτων εμβαδού μέχρι 70 τ.μ. για τα οποία οι υπεύθυνοι λειτουργίας του θα επιλέξουν να λειτουργήσουν ως χώροι καπνιζόντων. Η σχετική δήλωση θα γίνεται από τους υπεύθυνους στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία και το ειδικό σήμα με το οποίο το κατάστημα θα χαρακτηρίζεται ως χώρος καπνιζόντων, θα διατίθεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους δήμους.

Στα καταστήματα εστίασης οι παραβάσεις των όρων του νόμου 3730 και της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, δεν θα επιφέρει κυρώσεις σε βάρος των καταστημάτων και των υπεύθυνων λειτουργίας τους, εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφ όσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών. 

Όπως διευκρινίστηκε, στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτει ο εξωτερικός χώρος των καταστημάτων όπου αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και αν στον χώρο αυτό υπάρχει στέγαστρο. Σε κάθε περίπτωση, εφ όσον οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων επιλέξουν να μη δημιουργήσουν ειδικούς χώρους ισχύει η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε σημείο του.

Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και μέσω της χρήσης γιγαντοαφισών.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία