Υδροθεραπεία

Εκτύπωση

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Έχουμε φτάσει για τα καλά στην καλοκαιρινή περίοδο και το υγρό στοιχείο κυριαρχεί. Είναι η εποχή που ερχόμαστε σε επαφή με το νερό και τη θάλασσα.

H εποχή κατά την οποία το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο νερό, για να ισορροπήσει την ένταση του στοιχείου της φωτιάς, που εκφράζεται με τον ήλιο. 
Στόχος με το άρθρο αυτό είναι να μας δοθεί το ερέθισμα να συνδυάσουμε τη χαρά που μας δίνει το νερό, η πισίνα, η θάλασσα με την αποκατάσταση και την άσκηση.

Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε και ένα άλλο στοιχειό, το ότι είμαστε περικυκλωμένοι από νερό, μέσα κι έξω. Μέσα γιατί το 70% του σώματός μας είναι νερό, και έξω γιατί το 70% της επιφάνειας της γης καλύπτεται από νερό.

Του Σωτήρη Θεοδοσόπουλου*

Τι είναι υδροθεραπεία
Η υδροθεραπεία αναφέρεται στην εφαρμογή του νερού ως θεραπευτικό μέσο. Η ευεργετική επίδραση του νερού στην αποκατάσταση είναι γνωστή από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης αιώνες πριν, χρησιμοποιούσε εμβυθίσεις σε ζεστό ή κρύο νερό για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως μυϊκών σπασμών, παραλύσεων, ρευματισμών και αρθροπαθειών. Σήμερα οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν το νερό ως μέσο αποκατάστασης με διάφορες υδροθεραπευτικές μεθόδους όπως κινησιοθεραπεία σε θεραπευτικές πισίνες ή με την εφαρμογή δινόλουτρων.

Η θεραπευτική δράση του νερού βασίζεται στις αρχές και τις ιδιότητες του:
Άνωση

Με την βοήθεια της άνωσης του νερού οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων καθώς και της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο εύκολα και ελεύθερα γιατί δεν υπάρχει φόρτιση στις αρθρώσεις προάγοντας και διατηρώντας έτσι την μυοσκελετική λειτουργία σε παθήσεις που η φόρτιση δεν επιτρέπεται ή δεν είναι δυνατή. Όταν μπαίνουμε στο νερό το ποσό του βάρους του σώματος που υποστηρίζεται από τα κάτω άκρα είναι ανάλογο του βάθους του νερού.

Έτσι όταν το ανθρώπινο σώμα έχει βυθιστεί μέχρι το ύψος της λεκάνης το βάρος που υποστηρίζεται από τα άκρα αντιστοιχεί στο 50% του κανονικού βάρους του ατόμου. Ενώ όταν το σώμα μας βυθίζεται μέχρι τον θώρακα και τον αυχένα το βάρος που υποστηρίζεται είναι 30% και 10% του κανονικού βάρους αντίστοιχα.

Υδροστατική πίεση
Η υδροστατική πίεση είναι ισοδύναμη σε όλες τις επιφάνειες ενός βυθισμένου σώματος και αυξάνεται όσο αυξάνεται το βάθος. Αυτό το χαρακτηριστικό του νερού βοήθα την φλεβική επιστροφή και την λειτουργία του λεμφικού συστήματος συμβάλλοντας στη μείωση των οιδημάτων και αιματωμάτων. Επίσης η πίεση στο στήθος προκαλεί την αποβολή περισσότερου αέρα από τους πνεύμονες βοηθώντας έτσι και την αναπνευστική λειτουργία.

Αντίσταση του ρευστού
Η κίνηση του σώματος στο νερό εμποδίζεται από την αντίσταση του ρευστού. Αυτή η δύναμη αντίστασης είναι ομοιόμορφη σε όλη την τροχιά κίνησης και εξαρτάται από την ταχύτητα της κίνησης και την επιφάνεια του μέλους που κινείται. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η κίνηση μέσα στο νερό, η αντίσταση αυξάνεται, ενώ για παράδειγμα, η αντίσταση του νερού είναι μεγαλύτερη όταν το άνω άκρο κινείται με ανοιχτά τα δάχτυλα της παλάμης από όταν κινείται με σφιγμένη την γροθιά. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα του νερού δίνει την δυνατότητα στον φυσιοθεραπευτή να εφαρμόσει την κινησιοθεραπεία με αυστηρά προοδευτικό πρόγραμμα προσφέροντας γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάρρωση του ασθενούς. Η δύναμη της αντίστασης του νερού σε συνδυασμό με την άνωση βοηθά στην ιδανικότερη αποκατάσταση ακόμη και των πιο αδύνατων μυών. Κατά την αποκατάσταση της βάδισης η αντίσταση εφαρμόζεται σε όλο το σκέλος ενώ ο ασθενής βαδίζει -παρέμβαση η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί έξω από το νερό. Ένα άλλο παράδειγμα λειτουργικής αποκατάστασης στο νερό είναι η θεραπεία ενός τενίστα που μιμείται μέσα στο νερό τις κινήσεις του τένις η ενός ποδοσφαιριστή που μιμείται το χτύπημα της μπάλας.

Θερμοκρασία
Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού για θεραπευτικούς σκοπούς θεωρείται στους 33-35° C. Με την εμβύθιση του ασθενούς σε ζεστό νερό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες χαρακτηριστικές ιδιότητες του νερού προάγεται η μυϊκή χαλάρωση, μειώνεται ο μυϊκός σπασμός και η σπαστικότητα, ενώ μειώνεται η ευαισθησία στον πόνο διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη των στόχων της αποκατάστασης.

 Γιατί Υδροθεραπεία;..

 • Βοηθά  στη μυϊκή χαλάρωση
 • Μειώνει την ευαισθησία στον πόνο
 • Αυξάνει την ευκολία κίνησης της άρθρωσης βελτιώνοντας και διατηρώντας την τροχιά των δύσκαμπτων αρθρώσεων
 • Ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις μπορούν να ξεκινήσουν πιο γρήγορα επισπεύδοντας τον χρόνο της αποκατάστασης
 • Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη στις περιπτώσεις υπερβολικής αδυναμίας
 • Βελτιώνει την περιφερική και λεμφική κυκλοφορία συμβάλλοντας έτσι στην απορρόφηση οιδημάτων και αιματωμάτων
 • Βελτιώνει την σταθερότητα του κορμού
 • Βελτιώνει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση του ασθενούς (ψυχολογικά)
 • Βοηθά στην απόκτηση της ισορροπίας

Βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται στο πρόγραμμα της υδροθεραπείας

 • Πάντα η συνεδρία θα πρέπει να γίνεται με την παρουσία ειδικού φυσικοθεραπευτή
 • Ο ασθενής δεν πρέπει να φοβάται το νερό
 • Ο ασθενής πρέπει να έχει άνετη στάση κατά τη διάρκεια της άσκησης
 • Όλες οι κινήσεις να γίνονται αργά και ομαλά σε όλο το εύρος της κίνησης
 • Προσέχουμε να αναπνέουμε σωστά
 • Καμιά άσκηση δεν πρέπει να προκαλεί πόνο

Η Υδροθεραπεία είναι κατάλληλη για τις παρακάτω παθήσεις

 • Παραπληγία - Τετραπληγία
 • Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις
 • Αθλητικές Κακώσεις
 • Εγκεφαλικά Επεισόδια
 • Εγκεφαλική Παράλυση
 • Ορθοπεδικές και Ρευματικές παθήσεις
 • Μετεγχειρητική Αποκατάσταση
 • Καρδιοαναπνευστικές Παθήσεις

Η Υδροθεραπεία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την αποκατάσταση. Επιπροσθέτως με τα άλλα οφέλη της υδροθεραπείας, οι θεραπευτές έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που κάνουν υδροθεραπεία, πραγματικά νιώθουν καλύτερα και πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Το υγρό στοιχείο παρέχει την δυνατότητα στους ασθενείς να εκπληρώσουν τους στόχους τους και να δουν τα αποτελέσματα. Η ηρεμία του νερού εξασφαλίζει την ευχάριστη συνεργασία μεταξύ ασθενούς και φυσικοθεραπευτή, η οποία είναι το κλειδί για μια πετυχημένη αποκατάσταση.

*Ο κος Σωτήρης Ηλ. Θεοδοσόπουλος
είναι ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ-
ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Β.ch.-cert MDT
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ
ΜΕΘΟΔΟΥ McKenzie
Δ/νση: Χατζημιχάλη Γιάνναρη 25
Ρέθυμνο, τηλ.:28310-20777

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία