Τα σχολεία έκλεισαν με το παραδοσιακό "μπουγέλωμα" των μαθητών

Εκτύπωση

Τα σχολεία έκλεισαν με το παραδοσιακό "μπουγέλωμα" των μαθητών

Έφτασε και η 15η του Ιούνη και οι μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας, πήραν ανά χείρας τα απολυτήριά τους και είπαν τέλος στο πρωινό ξύπνημα, στα διαγωνίσματα και στο διάβασμα για το σχολείο. Οι μαθητικές αίθουσες άδειασαν και η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού τώρα αρχίζει. Καθιερωμένο εορταστικό έθιμο για τη συγκεκριμένη μέρα είναι πλέον το λεγόμενο «μπουγέλο» στο οποίο επιδίδονται με μεγάλο ζήλο όλοι οι μαθητές.

Ο βασικός λόγος διοργάνωσης αυτού του ανελέητου «μπουγελώματος», όπως μάθαμε από τα παιδιά, είναι για να αποχαιρετίσουν τα «εκτάκια» που από το επόμενο σχολικό έτος θα αλλάξουν σχολείο και θα πάνε στο Γυμνάσιο. Βέβαια εμείς δεν το πιστέψαμε αυτό γιατί ως βασικό λόγο θεωρούμε την ανάγκη των μικρών παιδιών να ξεφαντώσουν και να γιορτάσουν την
Της Ελπίδας
Δημακοπούλου
επόμενη μέρα που δεν θα πάνε στο σχολείο.

Χώρο εξέλιξης, λοιπόν, του «μπουγελώματος» μπορεί να αποτελεί το προαύλιο του σχολείου και οι γειτονιές των μαθητών. Επομένως στις 15 Ιουνίου σε όλα τα σημεία της πόλης εκτυλίσσονται απίστευτοι νεροπόλεμοι με τις αναπόφευκτες παράπλευρες απώλειες. Γι? αυτό προσοχή στα ιπτάμενα πολύχρωμα μπαλόνια με νερό...μπορεί να σκάσουν στο κεφάλι σας ενώ περπατάτε αμέριμνοι στο δρόμο.

Τα όπλα τα οποία επιστρατεύονται για τις μάχες των ανέμελων πλέον μαθητών μπορεί να είναι υπερσύγχρονα νεροπίστολα, οι σακούλες των σούπερ-μάρκετ, τα πολύχρωμα μπαλόνια που αναφέραμε ήδη, το στόμα, τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και το λάστιχο που ποτίζουμε τα λουλούδια. Όπώς μας πληροφόρησαν οι μαθητές που με μεγάλη προσοχή πλησιάσαμε το πρωί, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το «μπουγέλο», αυτό το έθιμο θα επαναληφθεί κι άλλες φορές κατά τη διάρκεια του μήνα που διανύουμε και ίσως και του επόμενου, καθώς είναι άκρως διασκεδαστικό και δροσιστικό.

Εμείς αυτό που έχουμε να ευχηθούμε τώρα είναι καλό καλοκαίρι στα παιδιά και το Σεπτέμβριο με υγεία και πάλι στα θρανία!  

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία