ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Άνοιξε ο δρόμος για την εγκαθίδρυση εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων από ντόπιους επιχειρηματίες

Εκτύπωση

ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ «ΑΞΙΟΝ»


Άποψη της περιοχής ,
όπου θα κατασκευαστεί
το "Άξιον Εμπορικό Κέντρο"
Άνοιξε ο δρόμος για την εγκαθίδρυση εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων από ντόπιους επιχειρηματίες.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΘΑ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Αυτή είναι η παροιμία που ταιριάζει στην περίπτωση των επιχειρηματιών του Ηρακλείου, οι οποίοι, έστω και καθυστερημένα, κατάλαβαν ότι για ν αντιμετωπίσουν τη μαζική εισβολή των πολυκαταστημάτων πολυεθνικών εταιριών στην τοπική αγορά, δεν αρκούν, ούτε οι φωνές, που υποτίθεται πως θα ...φόβιζαν το «θεριό» να κάνει πίσω, ούτε το όποιο πολιτικό διάβημα, ή δικανικό βήμα του οποιουδήποτε. Για να μπορέσεις ν αντιμετωπίσεις τους «εισβολείς», οι οποίοι εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχουν εγκατασταθεί στο νησί, πρέπει ν απαντήσεις με τα ίδια όπλα.

Του Νίκου Αγγελάκη

Έστω και αργά, λοιπόν, οι ντόπιοι επιχειρηματίες αντιλήφθηκαν τι είν αυτό που απαιτούν οι καιροί της παγκοσμιοποίησης και προχωρούν στην υλοποίησή του. Αντιλήφθηκαν ότι απαιτούνται πολυκαταστήματα ή εμπορικά κέντρα, από ντόπιους επιχειρηματίες, τα οποία να συναγωνίζονται, στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού, αυτά των ξένων εταιριών.

Έτσι, τώρα, συνασπίζονται στο πρώτο εμπορικό κέντρο για την αγορά του Ηρακλείου, το οποίο θα κατασκευαστεί από Ηρακλειώτες επιχειρηματίες και θα στεγάζει ντόπιες επιχειρήσεις. Είναι το «Άξιον Εμπορικό Κέντρο» στα όρια των περιοχών Κοκκίνη Χάνι και Ανωπόλεως του Δήμου Γουβών. 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των αδελφών Πλευράκη, η οποία, πέρα από τη σκοπιμότητα που έχει ως επιχειρηματική πράξη, έχει ως σκοπό την τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού στο εμπορικό κέντρο αυτό θα ενταχθούν ντόπιες επιχειρήσεις και θα δουλεύει ντόπιο προσωπικό.

Ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει το «Άξιον Εμπορικό Κέντρο» είναι συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων. Το ίδιο, μαζί με τους χώρους στάθμευσης, θα καταλαμβάνει 1.700 τετραγωνικά μέτρα λειτουργικών χώρων. Θα περιλαμβάνει, ένα πολυκατάστημα 880 τετραγωνικών μέτρων και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.) 40 έως 300 τετραγωνικών μέτρων.

Την Τετάρτη (10/6), στο νομαρχιακό κατάστημα, συνεδρίασε η Νομαρχιακή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΝΟΚΕ) και είπε ένα ομόφωνο «ναι» στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Η συγκατάθεση της ΝΟΚΕ δόθηκε για δύο βασικά λόγους: Πρώτον, επειδή πρόκειται για ντόπιους επιχειρηματίες, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βάλουν κρητικές επιχειρήσεις και ντόπια προϊόντα στο συγκρότημα που θα φτιάξουν και δεύτερον, επειδή το εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί εκτός του πολεοδομικού ιστού του Ηρακλείου.

Στη συγκατάθεση των μελών της ΝΟΚΕ συνέβαλε και το γεγονός ότι η κατασκευάστρια επιχείρηση κατέθεσε μια εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη καθώς και εγκρίσεις από τον τοπικό Δήμο Γουβών και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

«Δεν μπορούμε ν απαιτούμε από τους επιχειρηματίες του εξωτερικού ν αγοράζουν τα κρητικά προϊόντα κι εμείς ν αντιδρούμε, όταν εκείνοι έρχονται στην τοπική αγορά και να μην τους θέλουμε. Ήταν κάτι που είχα επισημάνει εδώ και πολύ καιρό. Έστω και αργά οι επιχειρηματίες αντιλήφθηκαν ότι τα ντόπια εμπορικά κέντρα είναι μονόδρομος για ν απαντήσουν στην παγκοσμιοποίηση. Ο μόνος τρόπος για να την αντιμετωπίσεις είναι να πας μαζί της...», επισήμανε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της ΝΟΚΕ και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Ο ίδιος μάλιστα διαφώνησε με την άποψη που έχει εκφραστεί ότι το «Άξιον Εμπορικό Κέντρο» θα λειτουργήσει ο δούρειος ίππος για τις πολυεθνικές. «Οι επιχειρηματίες-κατασκευαστές μας διαβεβαίωσαν ότι εκεί θα λειτουργήσουν καταστήματα ντόπιων επιχειρηματιών», υπογράμμισε.

Η εκτίμηση όμως ότι η κατασκευή του εν λόγω εμπορικού κέντρου ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή κι άλλων εμπορικών κέντρων στο Νομό Ηρακλείου, χαρακτηρίστηκε ως βάσιμη από τον κ. Καλαμπόκη. «Φτάνει να έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη όπως αυτή», τόνισε.

Μελέτη
Μια τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου. «Έστω και αργά», μας είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μανόλης Κουμαντάκης, «καταλάβαμε ότι μόνο με πολυμετοχικές εταιρίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες ως πραγματική λαίλαπα έχουν κτυπήσει την τοπική αγορά.
Γι αυτό στον Εμπορικό Σύλλογο αποφασίσαμε να συστήσουμε μια επιτροπή η οποία, ύστερα από έρευνα που θα πραγματοποιήσει θα βρει την κατάλληλη εταιρία ή τον κατάλληλο φορέα ο οποίος θα προχωρήσει στην εκπόνηση μιας μελέτης στην εντός των Ενετικών Τειχών αγορά.
Να δούμε αν αυτή «σηκώνει» ένα πολυκατάστημα ή ένα εμπορικό κέντρο, το οποίο θα αποτελείται από ντόπιους επιχειρηματίες. Επίσης να μελετήσει με ποια μορφή και με ποιο τρόπο, ως ιδανικό, θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το κέντρο». 

«Βλέπουμε», μας είπε, «ότι ο περισσότερος κόσμος κατευθύνεται στα πολυκαταστήματα κι εμείς καλούμαστε ν ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών...».

Κι άλλα εμπορικά κέντρα...
Εξάλλου, πρόσφατα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Νικήτας Δολαψάκης με δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο, έκανε γνωστό ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου γνωμοδότησε ομόφωνα για την κατασκευή του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου με το σκεπτικό ότι δεν παραβιάζει το νόμο 3377/2005, καθώς κανένα από τις εμπορικές δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτυχθούν, δεν καλύπτουν περισσότερα από 1.500 τετραγωνικά μέτρα. «Θεωρούμε επίσης», σημείωσε ο κ. Δολαψάκης, «ότι το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο θα δώσει περαιτέρω ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή». Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σε σχέση με το εμπορικό κέντρο που επιδιώκει να δημιουργήσει στη Νέα Αλικαρνασσό στη θέση «Δυο Αοράκια» η κατασκευαστική εταιρία του κ. Καρούζου, η γνωμοδότηση ήταν αρνητική γιατί προβλέπεται η λειτουργία σούπερ μάρκετ -υπεραγοράς, η οποία υπερβαίνει τα 1.500 τετραγωνικά μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι παραβιάζει το σχετικό νόμο.

Να σημειώσουμε ότι στην εταιρία του κ. Καρούζου το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Αλικαρνασσού έδωσε πρόσφατα διορία τεσσάρων μηνών, αποδεχόμενο το αίτημα της εταιρίας για πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοραπωλησίας του μεγάλου ακινήτου των 24,5 στρεμμάτων στα Δύο Αοράκια.

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρία Καρούζου σκοπεύει να κατασκευάσει δύο εμπορικά κέντρα-πολυκαταστήματα στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, και ένα στον Ξηροπόταμο για το οποίο ήδη έχει εξασφαλίσει την άδεια από το Δήμο Γαζίου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία