Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στις χωματερές των δήμων του νομού

Εκτύπωση

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στις χωματερές των δήμων του νομού

-Αισιοδοξία ότι τη φετινή χρονιά δεν θα εκδηλωθούν πυρκαγιές εξαιτίας των χωματερών

της Μαρίας Καλογεράκη

Ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε το κλιμάκιο της Π.Υ. Ρεθύμνου στις χωματερές των δήμων του νομού.
Οι έλεγχοι που διήρκησαν 10 περίπου ημέρες ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 12/6 και σύμφωνα και με τον διοικητή της Π.Υ. Ρεθύμνου, Χρήστο Μπουραντά, οι δήμαρχοι έχουν συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό, εκφράζοντας στη συνέχεια την αισιοδοξία του ότι τη φετινή χρονιά δεν θα εκδηλωθούν πυρκαγιές εξαιτίας των χωματερών. 
??Τις τελευταίες ημέρες διενεργούμε ελέγχους στις χωματερές σε όλο το νομό Ρεθύμνου, είναι η συνέχεια των ελέγχων που είχαν γίνει περίπου τον Απρίλιο, όπου και είχαν διαπιστωθεί πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία είχαν κοινοποιηθεί στους δήμους. Στο δεύτερο έλεγχο που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 13/6 και έγινε τις τελευταίες 7-8 ημέρες διαπιστώσαμε θεαματικά αποτελέσματα, έχουν συμμορφωθεί πάνω από το 90% οπότε εκτιμώ φέτος ότι δεν θα έχουμε πυρκαγιές εξαιτίας των χωματερών??.

Σε όσες χωματερές οι δήμαρχοι δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, με νέο έγγραφο που θα κοινοποιήσει η Π.Υ. Ρεθύμνου στην Περιφέρεια Κρήτης και σε όλους τους δημάρχους θα τους επισημαίνει τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν. Το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών είχε επισημάνει και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης κατά την επίσκεψή του στο νομό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι περισσότερες πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο οφείλονται κατά κύριο λόγο στις χωματερές.
Αξίζει να αναφερθεί πως μόνο στο νομό Ρεθύμνου υπάρχουν 79 χωματερές. ??Σίγουρα η επίσκεψη του Μαρκογιαννάκη έπαιξε ρόλο στο να συμμορφωθούν οι δήμοι αλλά δεν μπορώ να πω ότι έπαιξε μόνο αυτό γιατί και οι δήμαρχοι από ότι είδα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια και σχεδόν τακτοποίησαν όλα τα θέματα των χωματερών του νομού??, τόνισε ο κ. Μπουραντάς.

Αν και η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει ένα μήνα τώρα αρκετοί δήμαρχοι δεν έχουν προμηθευτεί ή αποκαταστήσει τους κρουνούς που οφείλουν να έχουν στους δήμους τους. Την ίδια ώρα σύμφωνα και με τον κ. Μπουραντά, αίτημα της υπηρεσίας είναι να τοποθετηθεί ένας κρουνός σε κάθε χωριό.
Ο διοικητής της υπηρεσίας με αφορμή την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει για ακόμα μια φορά έκκληση προς τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. ?? Θέλω να κάνω έκκληση στους κατοίκους εξαιτίας της υψηλής βλάστησης φέτος, έχουμε πάρα πολλά χόρτα και ψηλά χόρτα, να προσέχουν γιατί αν έχουμε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες αυτά τα χόρτα θα καθιστούν την κατέσβεση της πυρκαγιάς πολύ δύσκολη ??.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως σε δέκα ημέρες περίπου θα έχει ολοκληρωθεί και το σχέδιο που εκπονούν αξιωματικοί της Π.Υ. Ρεθύμνου για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην παλιά πόλη Ρεθύμνου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία