Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα Γεμιστή

Εκτύπωση

Ένα καθ΄ όλα εορταστικό γεύμα που συστήνεται ανεπιφύλακτα. Αν και η πληθώρα των υλικών που περιέχει ανεβάζει κάπως τις θερμίδες. Η θρεπτική του αξία είναι σημαντική και μπορεί να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα εδέσματα των ημερών. Συνοδέψτε το με ένα ποτήρι κρασί και αρκετή σαλάτα.. Να θυμάστε πάντως και τη γενική σύσταση των ημερών «παν μέτρον άριστον»


ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό κιμάς
  • 50 γρ μαργαρίνη
  • 1 κρεμμύδι
  • 300 γρ ρύζι
  • 400 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 50 γρ σταφίδες
  • 50 γρ κουκουνάρι σοταρισμένο ελαφρά
  • 150 ml ζωμό κότας
  • Αλάτι, πιπέρι, βασιλικός

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το κουκουνάρι και τον κιμά. Στην συνέχεια σβήνουμε με κρασί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την γέμιση (το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι) ενώ προσθέτουμε τον βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας και με ένα κουτάλι το γεμίζουμε. Τη ράβουμε και δένουμε τις φτερούγες και τα πόδια κοντά στο σώμα. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C, και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Το ψήνουμε για 90?.

Θρεπτική αξία (μιας μερίδας)
Ενέργεια (kcal): 420
Πρωτεΐνη (γρ.): 20
Λίπος (γρ): 25
Υδατάνθρακες (γρ): 29

Διατροφικό Σχόλιο

Αν και η Ελληνική παράδοση επιτάσσει ως γεύμα την ημέρα των Χριστουγέννων το χοιρινό, έχει γίνει συνήθεια πλέον, επηρεασμένοι από τα Δυτικά πρότυπα, να σερβίρουμε γεμιστή γαλοπούλα. Οι συστάσεις για μείωση του κορεσμένου λίπους σε αυτή την περίπτωση αποτελούν ένα ισχυρό άλλοθι αφού η γαλοπούλα αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης και μικρή σχετικά περιεκτικότητα σε λιπαρά. Πάντως, ακόμη και αυτό το πλεονέκτημα να μην υπήρχε, ο συνδυασμός της γαλοπούλας με το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι και τις σταφίδες είναι ικανός να κάνει το γεύμα μας ιδιαίτερα θρεπτικό και ευπρόσδεκτο στο τραπέζι μας.Τα κάστανα είναι υδατανθρακούχος τροφή με περιεκτικότητα 35-40% άμυλο, 30% απλά σάκχαρα, 10% πρωτεΐνες και 25%-30% νερό. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την μεταβολική λειτουργία του οργανισμού καθώς επίσης και για την ομαλή ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Ταυτόχρονα προμηθεύουν το σώμα μας με βιταμίνη C που μεταξύ των άλλων λειτουργιών της συμμετέχει στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Από την άλλη οι σταφίδες αποτελούν αξιόλογη πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών και πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδών. Γενικότερα πάντως η γέμιση αποτελεί μια πολύ καλή αντιοξειδωτική προστασία καθώς και το κουκουνάρι, ο βασιλικός και το πιπέρι είναι πλούσιες σε αυτά.

 

Πηγή: nutrimed.gr


« επιστροφή στη κατηγορία Υγιεινή Μαγειρική

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 21 Ιούλ 2017

Αρθρογραφία