Για την μίσθωση των δημοτικών σφαγείων

Εκτύπωση

για την μίσθωση των δημοτικών σφαγείων


του Νίκου
Νίνου
Ο δήμος μας έχει προχωρήσει, (με ερωτηματικό, γιατί υπάρχουν προβληματισμοί και επιφυλάξεις μας, τις οποίες καταθέτουμε), σε μια διαδικασία μίσθωσης των δημοτικών σφαγείων σε ιδιώτη.

Στην συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, της 4 Ιουνίου 09, για την δημοπράτηση των σφαγείων προσήλθαν πολλοί ενδιαφερόμενοι συμπολίτες, γεγονός που σημαίνει το έντονο ενδιαφέρον τους για τα σφαγεία.

Το ίδιο είχε παρατηρηθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση - δημοπρασία της 7 Μαΐου, οπότε είχε ματαιωθεί η δημοπρασία με ευθύνη του δήμου.

Η δημοπρασία της 4 Ιουνίου κηρύχθηκε ως άγονη, γιατί κανένας δεν προχώρησε σε κατάθεση φακέλου και προσφοράς.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή επιδεικνύει μια αλαζονική συμπεριφορά, η οποία «τρομάζει» τους ενδιαφερόμενους και τους αποτρέπει να καταθέσουν το υπάρχον ενδιαφέρον τους.

Να θυμίσουμε, ότι με περυσινή δημοπρασία είχε αναδειχθεί πλειοδότης, ο οποίος στην συνέχεια επεδίωξε την απεμπλοκή του, την οποία κέρδισε στις αρμόδιες επιτροπές, επειδή έπασχε η διαδικασία την οποία έκανε ο δήμος!

Ο δήμος επιμένει σε μια διακήρυξη (την ψήφισε μόνη η πλειοψηφία στην δημαρχ. επιτροπή αφού την καταψηφίσαμε εμείς της μειοψηφίας), η οποία απειλεί με «μπλεξίματα» τους υποψήφιους μισθωτές και, φυσιολογικά, τους αποθαρρύνει από μια κατάθεση ενδιαφέροντος ανάληψης της μίσθωσης των σφαγείων.

Επιπρόσθετα τους επιβάλλει την «περιπέτεια» μιας μη ξεκαθαριζόμενης από την διακήρυξη κατατεθειμένης εγγυητικής 79 000 ευρώ, επαφιεμένης στην «καλή θέληση» του δήμου, ασχέτως του ποιος φταίει για μια πιθανολογούμενη αδυναμία λήψης αδείας λειτουργίας των σφαγείων.

Αν ο δήμος πραγματικά επιθυμούσε την μίσθωση και λειτουργία των δημοτικών σφαγείων, θα τα είχε αντιμετωπίσει στις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, και δεν θα επέμενε σε ανεδαφικούς και αποικιακούς όρους.

Να βάλλουμε τα πράγματα στις σωστές και ρεαλιστικές τους διαστάσεις:

 1. τα δημοτικά σφαγεία είναι μονοπωλειακή επιχείρηση, και επομένως είναι αδιανόητο να λειτουργούν παθητικά!

Ο δήμος αυτοκρινόμενος και αναγνωρίζοντας την αδυναμία του για την υλοποίηση των αυτονόητων, αποφάσισε να τα μισθώσει σε ιδιώτη, θεωρώντας, ότι εκείνος μπορεί να λειτουργήσει επιχειρηματικά ενώ ο δήμος όχι.

Δεν στεκόμαστε σε αυτήν την αυτοκρίση του δήμου, και προχωρούμε στην διαδικασία υλοποίησης αυτής της δημοτικής απόφασης.

 1. μέχρι σήμερα ο δήμος «είδε και έπαθε» να φτάσει σε μια δημοπρασία, μόλις πριν λίγες μέρες την 4 Ιουνίου.

Ο δήμος δεν διαβουλεύθηκε και δεν άκουσε καμιά παρατήρηση, επισήμανση και απορία όλων αυτών των συμπολιτών, οι οποίοι με την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, αποδεικνύουν, ότι ενδιαφέρονται αλλά φοβούνται!

Αντιθέτως διαβάζουμε και ακούμε δηλώσεις του δήμου, οι οποίες εκφράζουν, μόνον, αλαζονεία και εξουσιαστική απομόνωση. Δηλώσεις που «διώχνουν» και φοβίζουν τους συμπολίτες.

Αντιμετωπίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι συμπολίτες με απαξίωση, με απειλές για απ ευθείας ανάθεση, με απειλές για κλείσιμο των σφαγείων κλπ

Θεωρούμε δημοκρατικά απαράδεκτες αυτές τις λειτουργικές!

 1. τα δημοτικά σφαγεία έχουν επιχειρηματικές παραμέτρους, όμως έχουν και κοινωνικές παραμέτρους.

Και όπου υπάρχουν κοινωνικές παράμετροι χρειάζεται μια ευαισθησία και μια πρόσθετη συγκράτηση όσων λέγονται, και (ακόμη περισσότερο), όσων πράττονται.

Δεν λέει κανένας, ότι ο δήμος πρέπει να «επιδοτεί» την λειτουργία των σφαγείων, όπου εξυπηρετούνται και μη δημότες του.

Λέμε, ότι ο δήμος οφείλει να αντιμετωπίζει το θέμα των σφαγείων με ενδιαφέρον, με διάθεση συνεργασίας, με ειλικρινή διάλογο, μακρυά οποιασδήποτε ποιότητας και ποσότητας αλαζονείας και αυταρχισμού.

 1. Υπάρχει μια διάχυτη αμφιβολία όσον αφορά στην δυνατότητα λήψης αδείας λειτουργίας των δημοτικών σφαγείων στο συγκεκριμένο χώρο και με την συγκεκριμένη δυναμικότητα.

Ο δήμος δεν απαντά και δεν διασφαλίζει τίποτα!

Όμως απαιτεί την κατάθεση μιας μεγάλης εγγυητικής, την επιστροφή της οποίας δεν διασφαλίζει γραπτά αλλά παραπέμπει σε «δίκαιη κρίση του δικαστηρίου», ή σε προφορικές υποσχέσεις.

Όπου υπάρχουν ασάφειες, απορίες, αβεβαιότητα, εκεί υπάρχει, πάντα, μόνο ένα αποτέλεσμα!

Αυτό, που απλά λέει ο λαός μας με την φράση, «κάτσε στ αυγά σου, και μην μπλέκεις»!

Αυτό θέλει ο δήμος, δηλαδή να αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους;

 1. μας προβληματίζει, αυτή η πραγματικότητα, που βγαίνει από τούτη την υπόθεση των δημοτικών σφαγείων.
 • τα μονοπωλειακά σφαγεία, να μην θέλει, (ή να μην μπορεί!), ο δήμος να τα κάνει βιώσιμα. Και να αποφασίζει μια λειτουργική στάση «ξεφορτώματος» τους σε ιδιώτη.
 • ενώ αποφασίζει την μίσθωση, αφήνει αυτήν την ασάφεια της δυνατότητας αδειοδότησης, ( την οποία καταθέτουν με αγωνία οι ενδιαφερόμενοι!), και την επιβαρύνει με «σκληρούς» όρους, που αποθαρρύνουν, και διώχνουν τους υπάρχοντες ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Με αυτήν την επιμονή του, ο δήμος δείχνει αντιφατική λειτουργική, δηλαδή ότι δεν θέλει την επιτυχία της μίσθωσης.

 • σε επιστέγασμα αυτής της αντιφατικής και δημοκρατικά αποστεωμένης λειτουργικής του δήμου, έρχονται οι δηλώσεις της δημοτικής αρχής για δικαίωμα απ ευθείας ανάθεσης «σε όποιον θέλει», και οι εκφοβιστικές απειλές πως μπορεί «να κλείσει τα σφαγεία».

Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος, ότι η δημοτική αρχή ξέρει κάτι που εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε, αλλά μας απαγορεύει να μιλούμε υπό την απειλή να κλείσουν τα σφαγεία!

 1. θα συμβουλεύσουμε την δημοτική αρχή, για μια ακόμη φορά, να διαβάσει την νομοθεσία για να διαπιστώσει, ότι αυτά που λέει δεν είναι σύννομα!

Για να γίνει απ ευθείας ανάθεση, χρειάζονται δύο άγονες δημοπρασίες, και τους όρους της απ ευθείας ανάθεσης, τους καθορίζει το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο εκείνη απλώς παρίσταται!

Βεβαίως, κάποια στιγμή, οι διαδικασίες που επιμένει να ακολουθεί, μπορεί να οδηγήσουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης, αν θεωρεί η δημοτική αρχή, ότι το δημοτικό συμβούλιο, (η πλειοψηφία του), υπάρχει απλώς για να εγκρίνει, όσα εκείνη αποφασίζει, τότε μπορεί να το δηλώνει, πως θα δώσει τα σφαγεία, και «όπως» και «όπου» θέλει!

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι κρίσεις όλων μας, για την λειτουργία του ύψιστου οργάνου του δήμου, (του δημοτικού συμβουλίου), από αυτήν την επιδεικτική άποψη της δημοτικής αρχής «άλλοι να αποφασίζουν πριν απ αυτό για αυτό», ας μας προβληματίσουν!

 1. υπάρχει πληθώρα νομολογίας, η οποία «επικρέμαται» πάνω από το δημοτικό ταμείο, την οποία ενδεχομένως θα επικαλεσθεί ο μισθωτής, αν και όταν υπάρξει αδιέξοδο στην αδειοδότηση!

Πλέον οι δήμοι δεν έχουν το ατιμώρητο, και αντιμετωπίζονται στις συναλλαγές τους, όπως οι απλοί ιδιώτες.

Γιατί ο δήμος δεν ξεκαθαρίζει τα δεδομένα της υπόθεσης, και να μπορεί να προχωρήσει σε μια δημοπρασία με σαφείς όρους και δεδομένα!

Αν ο δήμος δεν θέλει να εμπλακεί στην διαδικασία της αδειοδότησης, τότε ας την αφήσει στον υποψήφιο μισθωτή, όμως χωρίς αναίτιες κατακρατήσεις εγγυητικών και ενδεχόμενες περιπέτειες του!

Άλλωστε αφού ο δήμος στο 5μηνο αυτό διάστημα θα λειτουργεί τα σφαγεία, (ο ίδιος για λογαριασμό του), δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, και θα έχει διαμορφωθεί μια ισοβαρής μισθωτική σχέση.

Οφείλει η δημοτική αρχή να επαναδημοπρατήσει τα σφαγεία, απαλλάσσοντας την διαδικασία από αυτόν τον αποικιακό όρο, όπως της υποδείξαμε και μειοψηφίσαμε στην δημαρχιακή επιτροπή.

 1. ήδη πέρασαν πολλοί άκαρποι μήνες, που κρατούν «στην πρίζα» όλους τους εμπλεκόμενους στα δημοτικά σφαγεία.

Πέραν των αδυναμιών του δήμου, μια ουσιαστική αιτία της άκαρπης διαδικασίας είναι η επιμονή της δημοτικής αρχής (ερωτούμε, για αυτήν την επιμονή), για την διακήρυξη.

Αν πραγματικά θέλουμε να καρποφορήσει η δημοπρασιακή διαδικασία, ας συμφωνήσει μαζί μας, να βγάλουμε τις διωκτικές διατάξεις, να κάνουμε ρεαλιστική την διακήρυξη, και όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην λύση του προβλήματος.

Αν εξακολουθήσει να επιμένει η δημοτική αρχή, τότε όλες οι ευθύνες είναι, μόνον, δικές της!

 1. να σταματήσει η δημοτική αλαζονεία, να αντιληφθεί η δημοτική αρχή την υποχρέωση όλων μας για ειλικρινή δημόσιο διάλογο, και να περπατήσουμε, όλοι μαζί, τις λύσεις των προβλημάτων.

Ας κάνει, η δημοτική αρχή, μια αυτοκριτική και θα βγάλει χρήσιμα, για τα θέματα της πόλης, συμπεράσματα!

Για την «δημοτική κίνηση πολιτών»
Ο επικεφαλής
Νίκος Νίνος δημοτικός σύμβουλος

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία