Συμμετοχή της Νομαρχίας στο Πρόγραμμα επισκέψεων ομογενών παιδιών στην Ελλάδα

Εκτύπωση

Συμμετοχή της Νομαρχίας στο Πρόγραμμα επισκέψεων ομογενών παιδιών στην Ελλάδα 

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου - Διεύθυνση Πολιτισμού- Ν.Ε.Λ.Ε. υπέβαλε πρόταση για την υλοποίηση του προγράμματος «Οργάνωση Επισκέψεων Αποδήμων & ομογενών Παιδιών & Νέων Στην Ελλάδα για το 2009» που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και το Υπουργείο Εξωτερικών-Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε (Ε.Ε.Τ.Α.Α.).

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα φιλοξενηθεί στο Ρέθυμνο μία ηλικιακή ομάδα τριάντα τριών (33) ατόμων 18-25 ετών προερχόμενοι από Σουηδία, Ρουμανία, Συρία και Λίβανο όπου και θα παραμείνουν σε ξενοδοχείο της πόλης μας για δεκαπέντε (15) ημέρες.

Βασικός στόχος της ενέργειας είναι η προσέγγιση & σύσφιγξη των σχέσεων των ομογενών με την πατρίδα, η διαφορετική διαπολιτισμική χώρα προέλευσης   δίνει την δυνατότητα στους νέους ομογενείς να γνωριστούν να αναπτύξουν επικοινωνία συνεργασία να ανταλλάξουν εμπειρίες   και απόψεις για την πολιτισμική ταυτότητα της νεολαίας της Ελληνικής διασποράς. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας θα υλοποιηθούν δραστηριότητες με ψυχαγωγικό, αθλητικό, πολιτιστικό, ενημερωτικό και περιηγητικό χαρακτήρα. Ακόμη οι φιλοξενούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε τοπικά δρώμενα & σε παράλληλες εκδηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό :

α) θα έρθουν πιο κοντά οι απόδημοι και ομογενείς με την Ελλάδα, αλλά και θα διευκολυνθεί η επαφή μεταξύ τους

β) θα δοθεί τη ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους Ομογενείς να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τη χώρα, την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της πατρίδας από την οποία κατάγονται

γ) θα αναδείξει συστηματικά στο εξωτερικό ?Ομογενείς και ευρύτερες κοινωνίες-το σημερινό πρόσωπο της Ελλάδας και στην Ελλάδα το σημερινό πρόσωπο των Ομογενών.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας θα περιλαμβάνει πραγματοποίηση εκδρομών και περιηγήσεων σε όλες τις επαρχίες του Νομού, επισκέψεις σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς καθώς και χώρους λαογραφικού ενδιαφέροντος. Οι φιλοξενούμενοι, επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε αθλητικές εκδηλώσεις και να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες του τοπικού πληθυσμού ώστε να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τον τρόπο ζωής εντός και εκτός Ελλάδας. Ακόμη θα παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, που διοργανώνονται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Νομό από τους Δήμους και άλλους Πολιτιστικούς.

Οι Έλληνες της διασποράς, μια νοητή γέφυρα του Ελληνισμού πέρα από τα οριοθετημένα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να αναπτύξουν δραστηριότητες και πρωτοβουλίες με στόχο τη διατήρηση της εθνικής συνείδησης και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η ελληνική πολιτισμική ταυτότητα, ανεξάρτητα από το πως ορίζεται από κάθε άτομο όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά εμπλούτισε και εμπλουτίστηκε από τους πολιτισμούς των νέων πατρίδων. Ο Οικουμενικός Ελληνισμός έχει κληρονομήσει, έχει βιώσει και έχει δημιουργήσει κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές πραγματικότητες, που σε μια ανοιχτή, αμφίδρομη και ισότιμη σχέση με την Ελλάδα, μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως γέφυρες φιλίας, πολλαπλής συνεργασίας και αμοιβαίου πολιτισμικού εμπλουτισμού.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία