Η Κρήτη ψήφισε. Το ΠΑΣΟΚ στη Περιφέρεια Κρήτης κέρδισε με την εκπληκτική διαφορά του 25,42% κατά μέσο όρο.

Εκτύπωση

Η Κρήτη ψήφισε.

Το ΠΑΣΟΚ στη Περιφέρεια Κρήτης κέρδισε με την εκπληκτική διαφορά του 25,42%  κατά μέσο όρο.

Πολλά τα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση που αποδείχτηκε βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις και τη σκανδαλογενή μορφή της γενικότερης εικόνας.

Τα 2 κόμματα (Ν.Δ. & ΠΑ.ΣΟ.Κ.) παραμένουν και στους τέσσερις νομούς στη κορυφή με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει μια καθαρή νίκη, η οποία ανήλθε σε επίπεδο θριάμβου.


του Βασίλη
Κασιμάτη
Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το κόμμα της Αντιπολίτευσης κέρδισε στις Ευρωεκλογές με διαφορά 4.4% εντούτοις όμως το ποσοστό του 38,65% που έλαβε δεν του επιτρέπει σε Εθνικές εκλογές να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στη Κρήτη όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει κατά κράτος σε όλους τους νομούς και σε συντριπτικό αριθμό εκλογικών τμημάτων.
Τα ποσοστά που έλαβε και στους τέσσερις νομούς θα τις επέτρεπαν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που οι πολιτικοί παρατηρητές του κυβερνόντος κόμματος πρέπει να λάβουν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τους αν έχουν στο νου τους να κλείσουν την ψαλίδα που τους χωρίζει μέχρι τις επόμενες Εθνικές εκλογές.

Πιότερο τώρα παρά ποτέ, ο Μάρτιος φαντάζει ως η επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής των Εθνικών εκλογών με το σενάριο - η κυβέρνηση να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές λόγω της ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όσων αφορά τώρα τη ψαλίδα και όπως θα δείτε και στους παρακάτω νομαρχιακούς πίνακες των αποτελεσμάτων, οι διαφορές που παρουσιάζονται ανά νομό έχουν ως εξής:

  • Ηράκλειο ΠΑΣΟΚ 1ο με διαφορά 35,23% !!!
  • Χανιά      ΠΑΣΟΚ 1ο με διαφορά 18,34%
  • Ρέθυμνο  ΠΑΣΟΚ 1ο με διαφορά 21,21%
  • Λασίθι     ΠΑΣΟΚ 1ο με διαφορά 26,92%

Επομένως στη Περιφέρεια Κρήτης η Νέα Δημοκρατία έχασε κατά κράτος με ποσοστό 25,42% κατά μέσο όρο Νομών.
Οι λόγοι που οδήγησαν το εκλογικό σώμα της Κρήτης σε ένα τέτοιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα είναι διαφορετικοί σε κάθε νομό αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν και αρκετά κοινά σημεία μεταξύ τους.
Το κυριότερο κοινό σημείο είναι η απόρριψη από πλευράς ψηφοφόρων, της αλαζονικής στάσης των πολιτικών εκπροσώπων τους ανά νομό.

Ας ξεκινήσουμε από Δυτικά.

1)Στα Χανιά εμφανής η απόρριψη Μαρκογιαννάκη ύστερα από το μεγάλο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε εις βάρος του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την συμπεριφορά του το περασμένο Δεκέμβριο στο Πειραιά.
Το "ΟΧΙ" που έλαβαν οι Κρήτες αγρότες από τον μη Κρητικό κ. Χατζηγάκη αλλά και το "Πειραιώτικο κυνήγι" του Κρητικού κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη σφράγισαν το εισητήριο στο ΠΑΣΟΚ για την άνοδο στις μεγάλες ποσοστιαίες εκλογικές.

2)Στο Ρέθυμνο ισχυρό το μήνυμα αλλά και βαρύ το κλίμα που έφερε η "Δαμόκλειος σπάθη" στα εσωκομματικά της κυβερνώσας παράταξης με την Όλγα Κεφαλογιάννη να επωμίζεται το βαρύ φορτίο που κάποιοι «άλλοι» τις φόρτωσαν στη πλάτη με την άδικη απόφαση της διαγραφής του εσωκομματικού της αντιπάλου Κωστή Σχοινά, το περασμένο Απρίλιο - μόλις 2 μήνες νωρίτερα των Ευρωεκλογών!
«Ξεδιάντροπη & άνανδρη» χαρακτήρισαν οι Ρεθυμνιώτες τη κίνηση αυτή τότε και το σφράγισαν με το εκπληκτικά αρνητικό ποσοστό που έδωσαν στη Ν.Δ. στο Ρέθυμνο.
21,21% η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ!!
Το νούμερο αυτό φαντάζει λογικό για τη Κρήτη όταν στο Ηράκλειο η διαφορά ξεπέρασε το 35%. Αν λάβει όμως κανείς υπόψη του ότι σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία 10/15 χρόνια η διαφορά των 2 κομμάτων δεν ξεπερνούσε το 2% με 2,5% τότε κάνουμε λόγο για ξεκάθαρη Λαϊκή εντολή από πλευράς Ρεθύμνου στο «Στρατηγείο» της Ρηγίλλης!
Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξε και η αρκετά καλή εικόνα τόσο του Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γ. Παπαδάκη όσο και του Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκη. Και οι δύο αυτοί άρχοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήκουν στο πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και επέδειξαν ένα πολύ καλό έργο.
Την εικόνα της νίκης συμπλήρωσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης, το πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνει τις θετικές κρίσεις όλων των ψηφοφόρων ανεξαρτήτου πολιτικής απόχρωσης.

3)Στο Ηράκλειο η πολύ καλή επικοινωνιακή πολιτική των τεσσάρων βουλευτών της αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με την άδικη και αχαρακτήριστη στάση της κυβέρνησης στα αγροτικά ζητήματα με αιχμή του Δόρατος τα περασμένα «Δεκεμβριανά» ήταν από μόνα τους αρκετά για το τεράστιο ποσοστό του 35,23% .
Στη μεγάλη διαφορά του Ηρακλείου σημαντικό ρόλο επίσης διαδραμάτισαν και οι έτεροι 2 άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι και οι δύο ανήκουν στο πολιτικό χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη έχει κερδίσει τις καρδιές των Ηρακλειωτών με τη σκληρή καθημερινή δουλειά της σε σχεδόν εξοντωτικούς ρυθμούς.
Από την άλλη ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης κατά γενική ομολογία έχει αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, το οποίο τις τελευταίες 3 δεκαετίες βρισκόταν στις χειρότερες θέσεις Πανελλαδικά από εικαστικής, χωροταξικής, ρυμοτομικής, περιβαλλοντολογικής και λειτουργικής πλευράς!

3)Στο Νομό Λασιθίου οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε σχεδόν στην ίδια θέση που κατείχε και τα περασμένα χρόνια ανεβάζοντας το ποσοστό του κατά 3% περίπου, ενώ η Νέα Δημοκρατία έπεσε κατά 7 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, αποτέλεσμα του γενικού αρνητικού κλίματος στο πρόσωπο και την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Εν κατακλείδι η Κρήτη έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το 25,42% της διαφοράς με το κόμμα της Αντιπολίτευσης, τιμώρησε τη πρακτική των Υπουργών του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν το Νησί έλαβαν αρνητικές κριτικές.
Η Κρήτη δυστυχώς δεν χαίρει της εκτίμησης στη προσφορά της από την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό το ακους παντού. Σε όλα τα χωριά της, στις πόλεις, στα καφενεία και στις παρέες. Όλοι είναι απαγοητευμένοι και το λαϊκό αίσθημα επιττάσει μεγαλύτερη προσοχή και σημασία στην αξία του μαρτυρικού αυτού νησιού.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους!

Το 25,42% της διαφοράς των 2 κομμάτων στη Κρήτη έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στο 4,4% της διαφοράς σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Εαν η Κρήτη είχε μείνει ευχαριστημένη από το κυβερνητικό έργο, είναι ξεκάθαρο ότι σε Πανελλαδικό επίπεδο η κυβερνώσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα είχε διαφορές της τάξεως από 2% έως 3% από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.!

Βλέπετε ο μέσος όρος των 13 περιφερειών στην Ελλάδα καθορίζει τα εκλογικά αποτελέσματα και η η Περιφέρεια Κρήτης έχει μεγάλο ειδικό βάρος σε αυτά.
Συνεπώς και κοντολογίς... μονόδρομος για την Ν.Δ. η σημασία που πρέπει να δώσει στη Κρήτη! Χωρίς να θεωρηθεί απειλή, το ίδιο μήνυμα πρέπει να λάβει και το ΠΑΣΟΚ στη περίπτωση που καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες Εθνικές εκλογές.

(Περιφέρειες: Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων.)

Η Κρήτη είναι μια Περιφέρεια που τα έχει όλα!

Βαριά τουριστική Βιομηχανία τα νούμερα της οποίας ανεβάζουν κατά πολύ το κρατικό μας δείκτη στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού.

Γεωργία που στηρίζει τη όλη τη χώρα ενώ η δύναμη σε όγκο παραγωγής ανεβοκατεβάζει το Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων με αιχμή τους δόρατος τις αγροκαλλιέργειες της Μεσσαράς.

Κτηνοτροφία με τόνους εκλεκτών και Α ποιότητας προϊόντων σε όλα τα επίπεδα. Αμνοερίφια, βοδινά, χοιρινά και πουλερικά είναι σε πρώτη ζήτηση τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Στο χώρο της Παιδείας το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια ταμάλα σε όλους τους τομείς και στους τέσσερις Νομούς.

Αγροτουρισμός, πολιτισμός, κουλτούρα, εμπόριο, βιολογικές καλλιέργειες, τέχνη και τόσοι άλλοι τομείς της δημιουργικής και παραγωγικής καθημερινότητας αναδεικνύονται στη Κρήτη κάθε χρόνο και το βέβαιο είναι ότι της αξίζει μια πολύ καλύτερη θέση από αυτή που επισταμένως οι κυβερνήσεις τις δίνουν τα τελευταία χρόνια.

Η Κρήτη θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνη της ως αυτόνομο κράτος και είναι δεδομένο ότι θα τα πήγαινε πάρα πολύ καλά από οικονομικής πλευράς. Δίνει όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα το πλούτο της και προσφέρει απλόχερα τη δουλειά των σκληρά εργαζόμενων κατοίκων της. 

Από υπερηφάνεια και όχι από βλακεία όπως ίσως νομίζουν ορισμένοι, οι Κρήτες δεν ζητούν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θάβουμε αυτό τον ιστορικό τόπο που έχει με αιματοβαμμένο τρόπο προσφέρει στην Ελλάδα ότι δεν έχει προσφέρει κανένα παιδί σε γονιό.
Ας το προσέξουν όσοι και από όποια πολιτική παράταξη, επιθυμούν να κυβερνήσουν και ζητούν με τη ψήφο να λάβουν τα ηνία της χώρας.
Η Κρήτη είναι χαμηλών τόνων και όταν έρθει η ώρα δε ξεχνά και ξέρει να τιμωρεί!


Το 25,42% της διαφοράς στη Περιφέρεια, το βράδυ της 7ης Ιουνίου 2009 ... περίτρανα το απέδειξε! 

Ακολουθούν οι πίνακες των τεσσάρων νομαρχιακών αποτελεσμάτων για τα πρώτα έξι κόμματα και τα ποσοστά που έλαβαν τις περασμένες Ευρωεκλογές του 2004.

Κόμμα

Αποτελέσματα 2009

Αποτελέσματα 2004

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ποσοστό

Ψήφοι

Ποσοστό

Ψήφοι

ΠΑ.ΣΟ.Κ

57.63 %

85,498

52.69 %

85,394

Νέα Δημοκρατία

22.40 %

33,236

34.22 %

55,461

Κ.Κ.Ε.

5.01 %

7,431

5.53 %

8,966

ΣΥ.ΡΙΖ.Α

4.30 %

6,383

3.17 %

5,145

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

3.96 %

5,871

0.40 %

647

ΛΑ.Ο.Σ

3.21 %

4,755

1.24 %

2,006


Κόμμα

Αποτελέσματα 2009

Αποτελέσματα 2004

ΧΑΝΙΑ

Ποσοστό

Ψήφοι

Ποσοστό

Ψήφοι

ΠΑ.ΣΟ.Κ

44.72 %

33,164

41.50 %

33,393

Νέα Δημοκρατία

26.38 %

19,566

39.41 %

31,706

Κ.Κ.Ε.

7.07 %

5,242

8.18 %

6,582

ΛΑ.Ο.Σ

6.04 %

4,478

2.32 %

1,863

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

4.98 %

3,694

0.75 %

605

ΣΥ.ΡΙΖ.Α

4.90 %

3,634

4.33 %

3,484
Κόμμα

Αποτελέσματα 2009

Αποτελέσματα 2004

 ΡΕΘΥΜΝΟ

Ποσοστό

Ψήφοι

Ποσοστό

Ψήφοι

ΠΑ.ΣΟ.Κ

48.58 %

19,623

43.53 %

18,977

Νέα Δημοκρατία

27.37 %

11,058

43.16 %

18,814

ΛΑ.Ο.Σ

5.28 %

2,133

1.68 %

734

ΣΥ.ΡΙΖ.Α

4.78 %

1,929

3.80 %

1,657

Κ.Κ.Ε.

4.51 %

1,823

4.78 %

2,083

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

4.11 %

1,662

0.38 %

165


Κόμμα

Αποτελέσματα 2009

Αποτελέσματα 2004

ΛΑΣΙΘΙ

Ποσοστό

Ψήφοι

Ποσοστό

Ψήφοι

ΠΑ.ΣΟ.Κ

53.76 %

22,375

50.12 %

23,338

Νέα Δημοκρατία

26.84 %

11,171

37.62 %

17,518

ΣΥ.ΡΙΖ.Α

4.09 %

1,704

3.67 %

1,707

Κ.Κ.Ε.

3.92 %

1,630

4.42 %

2,057

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

3.60 %

1,500

0.48 %

223

ΛΑ.Ο.Σ

3.28 %

1,364

1.08 %

503


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία