Αλλεργίες - Μικρόβια (Ακάρεα κλπ) στα στρώματα ύπνου

Εκτύπωση

Αλλεργίες - Μικρόβια (Ακάρεα κλπ) στα στρώματα ύπνου

 

H εφημερίδα μας ασχολήθηκε αυτό το μήνα με το έντονο πρόβλημα των αλλεργιών που παρουσιάζεται τελευταίως σε μεγάλο βαθμό και στα στρώματα ύπνου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν τα παιδικά στρώματα τα οποία αποτελούν εστία μικροβίων με πρώτα και κυριότερα τα ακάρεα. Και τα στρώματα των ενηλίκων απαιτούν τακτική απολύμανση προς αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων.

 

Του Αυγουστίνου Βενιζέλου.

Το πρόβλημα

Ξεκινήσαμε την έρευνά  σαν εφημερίδα μας γνωρίζοντας ότι το 1/3 της ζωής μας το περνάμε στο κρεβάτι μας. Ετησίως, ενώ κοιμόμαστε, χάνουμε 500 gr νεκρά κύτταρα και εκβάλλουμε 260 λίτρα υγρών, γεγονός που παρέχει συνεχή τροφή στα ακάρεα, τα οποία εγκαθίστανται πάνω στο στρώμα και εισβάλλουν μέσα του. Επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κρεβάτι ιδρώνουμε, προκαλώντας περαιτέρω υγρασία στο στρώμα και ένα ιδανικό περιβάλλον αναπαραγωγής τους. Ο αναπαραγωγικός τους ρυθμός είναι πολύ υψηλός. Μέχρι 2.500 ακάρεα έχουν μετρηθεί σε ένα γραμμάριο σκόνης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια ακάρεα σε ένα διπλό στρώμα.  Τα ακάρεα οικιακής σκόνης παράγουν 200 φορές το βάρος του σώματός τους σε περιττώματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτά τα περιττώματα διασπώνται σε μια λεπτή σκόνη που περιέχει ένα αλλεργιογόνο στοιχείο που ονομάζεται Guanine. Με περίπου δύο εκατομμύρια ακάρεα οικιακής σκόνης πάνω σε ένα στρώμα, η συγκέντρωση από guanine είναι ιδιαίτερα υψηλή και ακριβώς εκεί είναι το σημείο, όπου ο κίνδυνος ξεκινάει.  Πολυάριθμες επιστημονικές αναφορές και μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η guanine των ακάρεων, οικιακής σκόνης αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κίνδυνο κατά της υγείας και είναι η κύρια αιτία κρίσεων άσθματος, φλεγμονών του δέρματος, κοκκινίσματος των ματιών, φλεγμονής της βλεννογόνου μεμβράνης, βήχα, φτερνίσματος, λαχανιάσματος και εκζέματος. Τις μελέτες αυτές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πνευμονολογίας στην Ελλάδα, που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά προσβάλλονται από άσθμα σε ποσοστό 7-10%. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος που εγκυμονεί είναι ότι αν κάποιος απόκτησε αλλεργία στην συγκεκριμένη ουσία θα την έχει για το υπόλοιπο της ζωής του.

                       

Η λύση

Η μόνη λογική λύση είναι να εξαλείψουμε την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα. Είναι παράλογο να περιμένουμε από τους ανθρώπους να αλλάζουν τακτικά τα στρώματά τους και ούτε είναι πρακτικό να κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου.  Υπάρχουν στην αγορά συστήματα καθαρισμού που αφαιρούν τη σκόνη και τα βακτήρια, σκοτώνει τις ασθένειες και τους μύκητες που απλώνονται και μεταφέρονται στο στρώμα μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ηλικιωμένους και τα βρέφη που είναι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και πιθανότερο να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με αλλεργίες.

Καλό επίσης είναι να γνωρίζετε ότι ο σταθερός κλιματισμός του δωματίου, η θερμοκρασία και ιδιαίτερα η υγρασία διαμορφώνουν το στρώμα, είτε παλιό, είτε καινούριο, σε ένα ιδανικό περιβάλλον και τόπο ανάπτυξης των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού, των βακτηρίων, των ιών και των μυκητών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πνευμονολογίας στην Ελλάδα, τα παιδιά προσβάλλονται από άσθμα σε ποσοστό 7 ? 10%

Μεγάλος κίνδυνος είναι το γεγονός ότι αν κάποιος αποκτήσει αλλεργία στην συγκεκριμένη ουσία θα την έχει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ακτίνες UV - C περνούν πάνω από το στρώμα εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά τα ακάρεα και αποστειρώνοντας ταυτόχρονα το στρώμα χωρίς χρήση χημικών

Υψηλής συχνότητας κύματα απελευθερώνουν και κονιοποιούν τα ακάρεα  Τα ακάρεα και τα περιττώματα τους απομακρύνονται χάρη σε ένα δυνατό αναρροφητικό σύστημα. Το σύστημα αυτό περιέχει το φίλτρο HEPA το οποίο εμποδίζει την απόδραση των μορίων  Ειδικό μη χημικό σπρέι που βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων και λειτουργεί ως απωθητικό και επιβραδυντικό στην αναπαραγωγή των ακάρεων .

Προσοχή λοιπόν στα ανωτέρω και συστήνουμε να κάνετε τη δική σας έρευνα για το πρόβλημα αναζητώντας το κατάλληλο σύστημα καθαρισμού στρωμάτων το οποίο θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είναι το ενδεδειγμένο για την απομάκρυνση τέτοιων μικροβίων εκτός από τον απλό καθαρισμό.

Το άρθρο είναι μια προσφορά της εταιρίας

 


« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία