Παράταση στην παραμονή της Λαϊκής στη Μαρίνα ζήτησε ο Δήμαρχος μέχρι να συνεδριάσουν οι αρμόδιοι φορείς

Εκτύπωση

Παράταση στην παραμονή της Λαϊκής στη Μαρίνα ζήτησε ο Δήμαρχος μέχρι να συνεδριάσουν οι αρμόδιοι φορείς 

Συνεδρίασε στις 3 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο με την έντονη παρουσία και πάλι των πωλητών της Λαϊκής Αγοράς, αλλά αθόρυβων και διακριτικών αυτή τη φορά οι οποίοι ήρθαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της συζήτησης για την τύχη της Λαϊκής της Πέμπτης.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα της Λαϊκής προέκυψε μετά από δύο αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου σύμφωνα με τις οποίες η Λαϊκή θα πρέπει να μεταφερθεί από τη μαρίνα σε κάποιο άλλο μέρος.

Της Ελπίδας Δημακοπούλου

Και αυτή τη φορά δεν στάθηκε δυνατόν το Δημοτικό συμβούλιο να πάρει σχετικές αποφάσεις καθώς όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης «το δημοτικό συμβούλιο είναι από τη μια, σύμφωνα με το Νόμο, αρμόδιο να γνωμοδοτεί για το χώρο αλλά και να προσδιορίζει τον ανώτατο αριθμό θέσεων της Λαϊκής. Παράλληλα όμως αρμόδια να γνωμοδοτεί είναι και μια ειδική 9μελής Επιτροπή που συγκαλείται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και που απαρτίζεται από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, από εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ, του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, της Τροχαίας, της αρμόδιας Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, της Πολεοδομίας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Πωλητών Λαϊκών Αγορών και της Ομοσπονδίας Παραγωγών-Πωλητών Λαϊκών Αγορών». Η συγκεκριμένη Επιτροπή πρέπει εδώ να πούμε ότι έχει ήδη συσταθεί, δεν έχει όμως ακόμη λειτουργήσει ώστε να πάρει κάποια απόφαση και να δώσει έτσι τη σκυτάλη στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να γνωμοδοτήσει με τη σειρά του και για τον ανώτατο αριθμό θέσεων της Λαϊκής. Άρα συνεχίζοντας ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «αυτό που πρέπει σήμερα να κάνουμε είναι να δηλώσουμε ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων όπως είναι το Λιμενικό Ταμείο» ενώ στη συνέχεια διάβασε μια επιστολή από τον Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργη Παπαδάκη με την οποία ο Νομάρχης ζητάει την αναβολή της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος καθώς στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα πρέπει να προηγηθεί η διαβούλευση όλων των αρμοδίων, τους οποίους και αναφέραμε παραπάνω.

Κατά συνέπεια ο κ. Μαρινάκης ζήτησε από το Λιμενικό Ταμείο να δώσει μια παράταση στη Λαϊκή, ώστε να δοθεί χρόνος στην Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν αποφάσεις.

Έτσι λοιπόν μέσα στο χρονικό περιθώριο της παράτασης που θα καθορίσει το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, θα πρέπει να έχουν γίνει οι σχετικές διαβουλεύσεις της 9μελούς Επιτροπή της Νομαρχίας και του Δημοτικού Συμβουλίου και να έχουν παρθεί οι κατάλληλες αποφάσεις. Εν αναμονή λοιπόν της απόφασης του Λ.Τ. για την καταληκτική ημερομηνία λήψης των οριστικών αποφάσεων.

Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Μίνως Αλεφαντινός, τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη να φύγει η Λαϊκή από το χώρο της μαρίνας καθώς όπως είπε «η δραστηριότητα της Λαϊκής δεν συνάδει με το χώρο της μαρίνας αλλά αποτελεί και τροχοπέδη στην ένταξη του Λ.Τ. σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να διαμορφώσει στο μέλλον μια ιδανική μαρίνα για το Ρέθυμνο». Ο κ. Αλεφαντινός είπε επίσης ότι θα μεταφέρει στο Δ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου την παράκληση για παράταση της προθεσμίας μετά τις εξελίξεις που προέκυψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος συναισθηματικά φορτισμένος μίλησε και ο Πρόεδρος Περιφερειακών Συμβουλίων Λαϊκών Αγορών κ. Κωνσταντίνος Πανάγαινας ο οποίος ζήτησε να προσπαθήσουν οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν τον κλάδο των πωλητών στις Λαϊκές Αγορές ώστε να μην νιώσουν για μια ακόμη φορά ότι είναι «αποδιοπομπαίοι τράγοι», ενώ ζήτησε επιπλέον να παραστεί και στο Συμβούλιο του Λ.Τ. και να εκθέσει τις απόψεις του καθώς το θέμα είναι για τους ίδιους υψίστης σημασίας. Ο κ. Πανάγαινας πρότεινε επίσης την παραμονή της Λαϊκής στη μαρίνα μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής και να γίνει νόμιμη.

Μετά το τέλος της συζήτησης οι παραγωγοί και πωλητές της Λαϊκής και οι εκπρόσωποί τους αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να εκδηλώσουν καμία αντίδραση για την αναβολή του θέματος.               


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία